Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης όμικρον στην Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Κρήτη

Πρόκειται για Έλληνα που είχε ταξιδέψει στην Νότιο Αφρική

Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Υγείας, το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης όμικρον εντοπίστηκε στην Κρήτη και πρόκειται για άντρα ο οποίος επέστρεψε από την Νότιο Αφρική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, το οποίο έχει ήπια συμπτώματα έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου και του έγινε rapid test που ήταν αρνητικό. «Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid testv και ακολούθησε έλεγχος με μοριακό τεστ που κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον η οποία επιβεβαιώθηκε το πρωί της Πέμπτης» πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης.

«Εχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών στις οποίες έχουν γίνει τεστ που είναι αρνητικά, παραμένουν σε καραντίνα και παρακολουθούνται» πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια όλες τις μεταλλάξεις» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Ήταν αναμενόμενο να έχουμε κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια όλες τις μεταλλάξεις» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το κρούσμα δεν εντοπίστηκε στο νομό Ηρακλείου.

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Related posts

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα πριν την αναχώρηση του Blue Star Naxos από το λιμάνι του Πειραιά

Πανıκός στον αέρα – Αναγκαστıκή προσγείωση αεροπλάνου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σεισμός στην Κρήτη – Κοντά στο Ηράκλειο το επίκεντρο