Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί: «Να προετοιμαστούμε για ακραίο σεισμό και τσουνάμι στο Αιγαίο»

by Εύα Ζαχαριάδη
Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί: «Να προετοιμαστούμε για ακραίο σεισμό και τσουνάμι στο Αιγαίο»

Σεισμός: Καμπανάκι από Τούρκο σεισμολόγο για το Αιγαίο

Τούρκος επιστήμονας, προειδοποιεί για σεισμό και τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τούρκικης εφημερίδας, Sabah.

Όπως ανέφερε στο εν λόγω δημοσίευμα o Σερκάν Ιτσελί, που παρουσιάζεται ως «ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών», υπάρχει έκδηλη ανησυχία για μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Αιγαίου.

Ειδικότερα, ο Ιτσελί ισχυρίζεται ότι «τον καταστροφικό σεισμό μπορεί να ακολουθήσει τσουνάμι» προς τη Μούγλα, περιοχή της Τουρκίας, που βρίσκεται απέναντι από ελληνικά νησιά, όπως η Σάμος.

Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί: «Να προετοιμαστούμε για ακραίο σεισμό και τσουνάμι στο Αιγαίο»

Σεισμός: Φόβος για τα ελληνικά νησιά

Παράλληλα, κάνει λόγο για έναν «μεγάλο, τεράστιο σεισμό, που είχε προβλεφθεί για την περιοχή του Μαρμαρά, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου. Με βάση τους υπολογισμούς που έκανα, η σειρά σεισμών του 1963 και του 1999 στο Γκελτσούκ έχει ανακουφίσει αρκετά το ρήγμα στον Μαρμαρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατός ένας σεισμός άνω των 5,8 έως 6,2 βαθμών στη θάλασσα του Μαρμαρά».

Αφού πρώτα σκόρπισε τον πανικό, ο Σερκάν Ιτσελί καλεί στη συνέχεια τον κόσμο να ηρεμήσει και να μην πανικοβληθεί, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά τα επόμενα 10 με 15 χρόνια.

«Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί», καταλήγει ο ίδιος.

Προτεινόμενα