Τρόφιμα: Νέες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών εξέδωσαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).
Οι οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο όσες μπορεί να μείνουν ή είναι έγκυες, όσες θηλάζουν, καθώς και τους γονείς των παιδιών, ώστε να κάνουν σωστές επιλογές όσον αφορά τα είδη ψαριών που είναι θρεπτικά και ασφαλή για κατανάλωση.
Ο FDA χώρισε τα ψάρια και τα θαλασσινά σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τα θρεπτικά ή τα επιβαρυντικά για την υγεία συστατικά τους, ώστε να διευκολύνει την επιλογή για τους καταναλωτές.
Τα ψάρια, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, είναι από τις καλύτερες τροφές για τα παιδιά, καθώς παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Ωστόσο, υπάρχουν και ψάρια που καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα παιδιά και οι έγκυες να καταναλώσουν.
Πόσα ψάρια είναι καλό να καταναλώνουν έγκυες και παιδιά
Στις εγκύους ο FDA συστήνει 120 γραμμάρια 2-3 φορές την εβδομάδα από τη λίστα «Οι καλύτερες επιλογές».
Για τα παιδιά:
1-3 ετών, κατανάλωση 120 γραμμάρια, δύο φορές την εβδομάδα
4-7 ετών, κατανάλωση 240 γραμμάρια, δύο φορές την εβδομάδα
8-10 ετών, κατανάλωση 360 γραμμάρια, δύο φορές την εβδομάδα
11 και άνω, κατανάλωση 480 γραμμάριων, δύο φορές την εβδομάδα.
Τα επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια
Τα ψάρια αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της πρώιμης παιδικής ηλικίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου του παιδιού.
Περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ιώδιο και χολίνη, η οποία υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού.
Τα ψάρια παρέχουν επίσης σίδηρο και ψευδάργυρο για τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.
Ωστόσο, κάποια από αυτά περιέχουν και υψηλή ποσότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι επιβλαβής για την υγεία και θα πρέπει να περιοριστεί από τη διατροφή εγκύων και παιδιών.
Η λίστα που ακολουθεί έχει συνταχθεί από τον FDA και την EPA και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ποια ψάρια να τρώτε και πόσο συχνά να τα τρώτε, με βάση τα επίπεδα υδραργύρου τους.
Στη λίστα με τις «Οι καλύτερες επιλογές» βρίσκονται τα ψάρια και τα θαλασσινά που περιέχουν τον λιγότερο ή και καθόλου υδράργυρο, στη λίστα με τις «Καλές επιλογές», αυτά που περιέχουν λίγο και σε αυτή που είναι «Προς αποφυγή» περιλαμβάνονται αυτά με τη μεγαλύτερη ποσότητα.
Ποια από τα 53 ψάρια και θαλασσινά πρέπει να τρώμε πιο συχνά, ποια να αποφεύγουμε
Οι καλύτερες επιλογές
Γαύρος
Μυλοκόπι
Σκουμπρί
Λαβράκι
Παλαμίδα
Γατόψαρο
Όστρακα
Μπακαλιάρος
Καβούρι
Καραβίδα
Γλώσσα
Μερλούκιος (μπακαλιάρος)
Ρέγγα
Αστακός
Κέφαλος
Στρείδια
Σκουμπρί
Πέρκα (γλυκού και αλμυρού νερού)
Πικερέλ
Χειλού-μελανούρι
Πολόκ (μπακαλιάρος)
Σολομός
Σαρδέλα
Χτένι
Γαρίδα
Σαλάχι
Κέφαλος
Καλαμάρι
Τιλάπια
Πέστροφα (γλυκού νερού)
Τόνος σε κονσέρβα
Λευκόψαρο
Καλές επιλογές
Λούτσος
Βουβαλόψαρο
Κυπρίνος
Μπακαλιάρος τα Ανταρκτικής
Σφυρίδα
Ιππόγλωσσος
Μαχί-μαχί (Δελφινόψαρο)
Πεσκανδρίτσα
Βράχοψαρο
Μαυρόψαρο
Σαργός
Λυθρίνι
Ισπανικό σκουμπρί
Ριγέ λαβράκι (αλμυρού νερού)
Λευκός τόνος, κονσέρβα και φρέσκος/κατεψυγμένος
Κιτρινόπτερος τόνος
Προς αποφυγή
Βασιλικό σκουμπρί
Ξιφίας Μάρλιν
Καρχαρίας
Ξιφίας
Μεγαλόφθαλμος τόνος
Τρόφιμα: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΠΟΥ
Πολλές φορές έχουμε ακούσει για υπερτροφές που θωρακίζουν την υγεία μας ωστόσο έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.
Ορισμένα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου κρέατος, του αλκοόλ και των τηγανητών τροφών – περιέχουν καρκινογόνες ουσίες (π.χ. νιτροζαμίνες) ενώ η κατανάλωση άλλων συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας ή άλλων παραγόντων που θεωρείται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ως γνωστόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει το κόκκινο κρέας ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο.
Στο κόκκινο κρέας περιλαμβάνεται το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το μοσχάρι και το κατσίκι.