Βασίλης Κικίλιας: Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές

Βασίλης Κικίλιας: Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές

Βασίλης Κικίλιας: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν θα τεθούν σε αναστολή χωρίς αποδοχές

Βασίλης Κικίλιας: Σε επεξήγηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί μίλησαν για πρόστιμα σε όσους δεν φροντίζουν να εμβολιαστούν. Θα εξασφαλιστεί πενθήμερη άδεια σε όσους μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό τους.

Ανακοινώσεις από κοινού για την εξειδίκευση όσων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα μέτρα αφορούν την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς, καθώς και τη λειτουργία των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους. Η αρχή γίνεται με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία.

Η απόφαση ελήφθη μαζί με νέα μέτρα για την εστίαση. Συγκεκριμένα για τη λειτουργία κλειστών χώρων διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους. Μετά το freedom pass η κυβέρνηση, σχεδιάζει και άλλα κίνητρα για εμβολιασμό.

Πρωθυπουργός, Βασίλης Κικίλιας και Υπουργοί, για τα νέα μέτρα υποχρεωτικότητας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα και με την εισήγηση της επιτροπής Βιοηθικής.

Όσοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

«Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα λειτουργούν αυστηρά με εμβολιασμένους. Συνολικά η εστίαση είτε έξω, είτε σε εσωτερικούς χώρους μόνο με καθήμενους.

Βασίλης Κικίλιας: Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές

Οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιασμού όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υποστηρικτικές δομές ΑμεΑ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου. Υποχρεωτικός είναι και ο εμβολιασμός όσων διαμένουν εκεί. Αν δεν προχωρούν σε εμβολιασμό, θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

«Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές»

Όσον αφορά τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυτά θα είναι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ακόμη πως όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων – θεραπευτηρίων, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Για τους νοσοκομειακούς αναμένεται εγκύκλιος μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται», είπε ακόμη ο Β. Κικίλιας.

Δημιουργούνται δε, τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τι τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, για τα μέτρα στην εστίαση, μετά τον Βασίλη Κικίλια;

Έως τις 31/8 θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πολίτες στα καταστήματα εστίασης. Από τις 16/7 έως τις 31/8 οι κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους. Όπως ανέφερε, ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό είναι αμιγώς για εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή, είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στο στρατό που θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ. Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες. Οι κυρώσεις μπορούν να πιστώνονται και αναδρομικά.

«Είναι καίριο ζήτημα για την ελληνική οικονομία, να μη δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Άδωνις Γεωργιάδης μετά τον Βασίλη Κικίλια: Πώς θα λειτουργούν κλειστά κέντρα και τι ισχύει για τα πανηγύρια και αθλητικούς αγώνες;

Ειδικά, για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Στην πρώτη παράβαση για κάτω από 200 τμ το πρόστιμο 7 ημέρες κλειστή, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται στα 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες. Σε δεύτερη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες. Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ). Ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης: Έτσι θα λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την εφαρμογή, “Covid Free GR”. Με αυτήν θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Επίσης, θα ελέγχονται και τα πιστοποιητικά αρνητικού rapid ή pcr τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η “Covid Free GR” μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID, καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης του χώρου. Θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη. Μάλιστα, διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε δε ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού. Δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet. Για την επαλήθευση των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Βασίλης Κικίλιας: Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές

Κυριάκος Πιερρακάκης: Τρία επίπεδα επαλήθευσης

Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Σε ό,τι αφορά στην ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού: Ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης: Ισχύει έως και 6 μήνες μετά

Rapid test: Ισχύει 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test: Ισχύει 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν