Βέλγος φιλέλληνας που μιλά άπταιστα ελληνικά σαρώνει το διαδίκτυο με το βίντεο του

Βέλγος φιλέλληνας: Μιλά άπταιστα ελληνικά σαρώνει το διαδίκτυο με το βίντεο του

Βέλγος φιλέλληνας: Μιλά άπταιστα ελληνικά σαρώνει το διαδίκτυο με το βίντεο του

Βέλγος Φιλέλληνας: Νεαρός από το Βέλγιο έμαθε μόνος του να μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Ο συμπαθέστατος Βέλγος, ονομάζεται Fred Grün και στα βίντεο που ανεβάζει στο YouTube μας αφοπλίζει με την απόλυτη ειλικρίνειά του. Το YouTube κανάλι του, ονομάζεται «Φιλέλληνας» και σκοπό έχει να εξηγήσει στην κοινότητα που τον παρακολουθεί, πως έφτασε στο επίπεδο που είναι σήμερα, χωρίς να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Το εκπληκτικό είναι ότι το βίντεο του στο YouTube έχει πάνω από 9.000 θετικά σχόλια που του δίνουν συγχαρητήρια για τα άπταιστα ελληνικά.

Βέλγος φιλέλληνας: Μιλά άπταιστα ελληνικά σαρώνει το διαδίκτυο με το βίντεο του

Δείτε το βίντεο με τον συγκλονιστικό τρόπο που μιλά τα ελληνικά

Ο Φιλέλληνας από το Βέλγιο με την εξαιρετική γνώση των ελληνικών.

Γρήγορα απέκτησε πολλούς συνδρομητές από τη χώρα μας, ενώ το πλήθος των σχολίων και των ενθαρρυντικών μηνυμάτων τον έκαναν να φτιάξει αποκλειστικά ελληνικό κανάλι («Ο Φιλέλληνας») -πέρα από το βασικό που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα- ώστε να επικοινωνεί με τους διαδικτυακούς του φίλους.

Ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα μας ούτε κάποια μακρινή καταγωγή. Ωστόσο, αποφάσισε να μάθει ελληνικά και, όπως μου εξήγησε σε σχετική συζήτηση που είχαμε μέσω Skype, αφορμή γι’ αυτή την απόφασή του στάθηκε η γνωριμία και ο έρωτάς του για μία Ελληνίδα στα χρόνια του Λυκείου.

Η αφοπλιστική ειλικρίνεια του Βέλγου – 5 περίεργα πράγματα που έχουν οι Έλληνες

Βέλγος φιλέλληνας: Η συνέντευξη του στην AthensVoice

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς προέκυψε η πρώτη σου επαφή με τα ελληνικά;

Η πρώτη μου επαφή με την Ελλάδα γενικά ήταν στα 16 στο σχολείο, όταν πήρα μέρος σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών -το Comenius- και έμεινα περίπου 10 μέρες στην Αθήνα, συγκεκριμένα στα Μελίσσια. Οπότε αρχικά ήθελα να ξέρω έστω μερικές λέξεις και φράσεις επειδή, όπως έχω πει και σε βίντεο στο YouTube, δεν μου αρέσει να πηγαίνω σε κάποια χώρα χωρίς να μπορώ να πω κάτι.

Είχα γνωριστεί με μία κοπέλα, την Ελπινίκη, από αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής. Μετά από λίγο καιρό ξαναήρθα με τους ίδιους καθηγητές και έτσι άρχισα να ξαναμιλάω με αυτή την κοπέλα και συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένος μαζί της. Μιλούσαμε πολύ στο internet και ήρθαμε κοντά, με αφορμή το πρόγραμμα και το γεγονός ότι θα έμενα στο σπίτι της. Τελικά αυτό ακυρώθηκε, όμως εγώ αποφάσισα να έρθω μόνος μου εκείνο το καλοκαίρι. Ήταν ένας παιδικός, καλοκαιρινός έρωτας. Όταν γύρισα στο Βέλγιο, ήθελα πραγματικά να μάθω τη γλώσσα πολύ καλά για να της δείξω ότι ήταν πολύ σημαντική για μένα.

Πώς κατάφερες να μάθεις τόσο καλά τη γλώσσα; Σε βοήθησε κάποιος καθηγητής;

Χρησιμοποίησα το Assimil -μια μέθοδο αρκετά γνωστή στον γαλλόφωνο κόσμο- και έκανα κάθε μέρα ένα μάθημα με κάποιον διάλογο μέσα από CD περίπου για 5 μήνες. Μετά συνέχισα μιλώντας με φίλους στο internet, διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας και μία σειρά, τα «Υπέροχα πλάσματα» στον Alpha. Κάπως έτσι…

Βίντεο – Πως να μάθεις μία ξένη γλώσσα μόνος σου

Συνέχεια: Η συνέντευξη ενός Βέλγου Φιλέλληνα

Πόσο καιρό σου πήρε ώστε να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο;

Μου πήρε 5 μήνες για να καταλάβω πραγματικά πώς δουλεύει η βασική γραμματική, ακόμα όμως και τώρα έχω πολλά πράγματα να μάθω. Επίσης, επειδή το Assimil ήταν ένα αρκετά παλιό βιβλίο, δεν είχα μάθει πολλές λέξεις, όπως για παράδειγμα τη λέξη «όντως» που είναι τόσο συχνή, για την οποία χρησιμοποιούσα το «πράγματι». Δεν έχω ακούσει όμως κανέναν να τη λέει (γέλια)…
Η προφορά μου στην αρχή ήταν αρκετά κακή, γιατί είχα μία δυνατή γαλλική προφορά επειδή δεν μιλούσα συχνά ελληνικά. Νομίζω ότι άλλαξε αργότερα, όταν άρχισα να μιλάω περισσότερο με Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο και με φίλους μου από το Ευρωπαϊκό Σχολείο που υπάρχει εδώ στις Βρυξέλλες.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφτηκες τη χώρα μας; Σχεδιάζεις να ξαναέρθεις;

Η τελευταία φορά νομίζω ήταν πριν από περίπου 4 χρόνια. Κάτι τέτοιο. Με την κοπέλα δεν έχω επαφή πλέον… Σκέφτομαι όμως να ξαναέρθω γιατί δεν έχω πάει σε πολλά μέρη. Έχω δει κυρίως την Αθήνα και έχω πάει στο Ναύπλιο, το Αγκίστρι, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Βλέποντας κανείς το κύριο κανάλι σου στο YouTube καταλαβαίνει πως σου αρέσει η γλωσσομάθεια. Αλήθεια, πόσες γλώσσες γνωρίζεις;
Μιλάω 5 γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ολλανδικά και ελληνικά. Όμως δεν νομίζω ότι τις μιλάω στο ίδιο επίπεδο. Έχω γράψει και μία δική μου σχετική πρόταση στα ελληνικά που με εκφράζει: «οι γλώσσες είναι μεγάλα παράθυρα για θαυμάσια τοπία και μικρές πόρτες μέσα στον εαυτό μας για την αγάπη των ανθρώπων». Αλλά δεν ξέρω αν είναι σε σωστά ελληνικά (γέλια)…

Η συνέχεια: Βέλγος Φιλέλληνας δίνει συνέντευξη

Αλήθεια πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με το YouTube; Σε ενδιαφέρει σοβαρά;

Η αφορμή ήταν ένα βίντεο για τα γαλλικά. Ήθελα να βοηθήσω όσους τα μαθαίνουν επειδή νομίζω ότι οι περισσότεροι στα σχολεία μαθαίνουν τα γραπτά γαλλικά και μετά δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν τους ντόπιους. Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλές ιδέες, αλλά δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Για να γίνω Youtuber νομίζω ότι θα έπρεπε συνεχώς να έχω πολύ καλές ιδέες και να κάνω βίντεο με πράγματα που ενδιαφέρουν όλον τον κόσμο και όχι συγκεκριμένες κοινότητες.

Πρόσφατα έφτιαξες ελληνικό κανάλι στο YouTube. Τι θα δούμε σε αυτό στο εξής;

Ναι, αποφάσισα να το κάνω γιατί παρατήρησα ότι είχα πολλούς έλληνες συνδρομητές στο βασικό/κανονικό μου κανάλι και είδα και σχόλια από άτομα που μου έλεγαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να κάνω περισσότερα βίντεο στα ελληνικά. Σκέφτηκα ότι θα ήταν και καλή άσκηση για μένα γιατί πλέον δεν έχω τόσες πολλές ευκαιρίες να μιλάω εδώ στις Βρυξέλλες. Το καλό είναι ότι κάθε φορά που πρόκειται να κάνω ένα βίντεο, ετοιμάζω πρώτα τι θα πω, ψάχνω σε λεξικά και έτσι μαθαίνω και λέξεις που μέχρι τότε δεν τις γνώριζα.
Έχω σκεφτεί να κάνω μία σειρά από βίντεο που θα έδειχνε ότι οι Έλληνες βρίσκονται παντού, θα πήγαινα σε διάφορες χώρες και πόλεις όπου θα μιλούσα μαζί τους και θα έδειχνα ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές κοινότητες. Αλλά όλο αυτό είναι απλώς μία ιδέα, είναι σε πειραματικό στάδιο. Θα το σκεφτώ…

Βέλγος φιλέλληνας που μιλά άπταιστα ελληνικά σαρώνει το διαδίκτυο με το βίντεο του

Βέλγος φιλέλληνας: Μιλά άπταιστα ελληνικά σαρώνει με τα βίντεο του

Τι σου γράφουν γενικά στα σχόλια ή στα μηνύματα; Ποιο είναι το πιο περίεργο που έχεις δει;

Βλέπω συνέχεια σχόλια όπου μου λένε ότι μιλάω καλύτερα από τους Έλληνες, κάτι που δεν είναι αλήθεια, δεν ξέρω γιατί το γράφουν. Θυμάμαι επίσης ένα άλλο όπου μου έγραφαν ότι θα γίνω ο πιο γνωστός Βέλγος της Ελλάδας. Μερικές φορές υπάρχουν κάποιοι που γράφουν σχόλια με τρελές θεωρίες για την καταγωγή της ελληνικής γλώσσας. Για παράδειγμα ότι τα ελληνικά δεν είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Επίσης, μου στέλνουν links με περίεργα βίντεο και random άτομα που λένε -συγγνώμη για τη λέξη- μαλακίες (γέλια)… Σε αυτά λέγεται, ας πούμε, ότι όλος ο κόσμος προέρχεται από την Ελλάδα και όλες οι γλώσσες από τα ελληνικά.

Βέλγος φιλέλληνας: Μιλά άπταιστα ελληνικά σαρώνει το διαδίκτυο με το βίντεο του

Βέλγος φιλέλληνας: Η συνέντευξη του στην AthensVoice

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου, τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στους Έλληνες και τι σου τη σπάει;

Αυτό που μου αρέσει είναι ότι γενικά είστε πολλοί περήφανοι για το γεγονός ότι είστε Έλληνες, είστε δηλαδή πιο ενωμένοι. Τουλάχιστον έτσι νομίζω… Εδώ στο Βέλγιο δεν είμαστε έτσι. Επίσης οι παραδόσεις είναι πολύ πιο δυνατές, ας πούμε η ελληνική μουσική είναι ακόμα πολύ αυθεντική. Μου αρέσει πολύ, για παράδειγμα, ο Γιάννης Κότσιρας που συνδυάζει μοντέρνο με παραδοσιακό, και η Μαρίνα Σάττι. Μου αρέσει και το γεγονός ότι είστε πιο ανοιχτοί. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις φίλους στην Ελλάδα παρά στο Βέλγιο.

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν πράγματα που δεν αρέσουν σε μένα. Αλλά υπάρχουν κάποια που θα με ενοχλούσαν αν ζούσα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το σύστημα των φροντιστηρίων και γενικά η εκπαίδευση εκεί μου φαίνεται πολύ κακή. Για μένα δεν βγάζει νόημα. Ας πούμε, όταν τελειώνετε τις Πανελλήνιες δεν είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να σπουδάσετε αυτό που θέλετε, μπορεί να θέλετε να ασχοληθείτε με την ψυχολογία και να περάσετε τελικά Θεατρικών Σπουδών.

Επαγγελματικά τι σκέφτεσαι να κάνεις στο άμεσο μέλλον;

Ιδανικά θα ήθελα να γίνω γλωσσολόγος και να δουλέψω στον τομέα της έρευνας, διδάσκοντας σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρος. Ίσως αν κάνω και άλλο μεταπτυχιακό, να είναι πάνω στην υπολογιστική γλωσσολογία γιατί νομίζω ότι έτσι μπορείς να βρεις πιο εύκολα δουλειά σε εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα