Βίκυ Ξανθοπούλου: Η Ελληνίδα νηπιαγωγός που πλέον είναι η κορυφαία δασκάλα στον κόσμο

Βίκυ Ξανθοπούλου: Ψηφίστηκε η κορυφαία δασκάλα στον κόσμο

Βίκυ Ξανθοπούλου: Ψηφίστηκε η κορυφαία δασκάλα στον κόσμο

Βίκυ Ξανθοπούλου: Πριν από μόλις έξι χρόνια, η Ελληνίδα νηπιαγωγός ξεκίνησε μία δική της σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων, με τίτλο «Παίζουμε βιβλίο». Αυτά τα βιβλία, αφορούν στους μαθητές του νηπιαγωγείου και συμπεριλαμβάνουν μία σειρά εκπαιδευτικών και αναγνωστικών εμψυχώσεων. Η πρωτοβουλία της νεαρής, ταλαντούχας νηπιαγωγού της έφερε τη διεθνή φήμη και αναγνώριση.

Τις προηγούμενες χρονιές, η σπουδαία νηπιαγωγός κέρδισε τα διεθνή βραβεία “The Freedom Through Literacy Award” και “Excellence in Teaching – Teacher of the Year” του AKS.

Το 2020 τιμήθηκε από τον ίδιο διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό με το “Global Teacher Award”. Έτσι, κατέχει πλέον μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους εκπαιδευτικούς του κόσμου.

Βίκυ Ξανθοπούλου: Ψηφίστηκε η κορυφαία δασκάλα στον κόσμο

Οι δηλώσεις της Βίκυς Ξανθοπούλου, με την κορυφαία θέση στον κόσμο

«Αυτό που ξεχώρισαν στο πρότζεκτ “Παίζουμε βιβλίο” είναι ο καινοτόμος χαρακτήρας του. Αρχικά, ως προς τη μεθοδολογία, αφού συνδυάζει βιωματικές μεθόδους μάθησης. Επίσης, και ως προς τις αξίες που καλλιεργεί στους μαθητές, όπως είναι ο σεβασμός, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, αξίες ενός παγκόσμιου πολίτη. Αυτές τις αξίες λοιπόν είδαn να παίρνουν σάρκα και οστά σε ένα μικρό χωριό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Ποταμιά της Θάσου»

«Η δράση ξεκίνησε αρχικά, ως ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Πίστευα ότι η λογοτεχνία μπορεί να υπάρξει ως παιδαγωγικό εργαλείο μέσα στην τάξη. Μπορεί να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή και το ενδιαφέρων των παιδιών, να δημιουργήσει και να πλάσει νέους κόσμους. Κάθε αναγνωστική εμψύχωση έχει αφορμή τις ανάγκες της ομάδας είτε είναι κοινωνικές, είτε συναισθηματικές, είτε είναι μαθησιακές. Να έχει νόημα η μάθηση για τα ίδια τα παιδιά. Να τους δημιουργεί δυνατές εμπειρίες και μετέπειτα δυνατές αναμνήσεις, να τους ενεργοποιεί τη φαντασία και να τους καλλιεργεί αξίες ζωής. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση, είναι να βλέπεις τους μαθητές σου, που ο καθένας προέρχεται από μια διαφορετική οικογένεια, από ένα διαφορετικό περιβάλλον, να γίνονται ομάδα. Στόχος είναι να ενώνονται και να λειτουργούν με κοινούς κανόνες, με κοινές αξίες με σεβασμό και αρμονία».

Όπως κάθε ξεχωριστός επαγγελματίας που διανύει το «έξτρα μίλι», δεν κρύβει την αγάπη για τη δουλειά της. «Δεν το βλέπω ως επάγγελμα, είναι ένας τρόπος έκφρασης. Νιώθω ότι ζω, αναπνέω μέσα στη σχολική τάξη, δουλεύω με το πιο αγνό κομμάτι της κοινωνίας και μαζί προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο».

Βίντεο με την συνέντευξη της Βίκυς Ξανθοπούλου

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo