Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα θα εξεταστούν από το ΣΑ του ΟΗΕ

by Τόνια Τζαφέρη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα θα εξεταστούν από το ΣΑ του ΟΗΕ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού να είναι η τελευταία εμφάνιση αυτού του κακού στη γη»

Με νέα του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας σχολίασε τα εγκλήματα πόλεμο που έχουν διαπραχθεί όλο αυτόν τον καιρό εις βάρος αμάχων πληθυσμών και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (3/4) ότι τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα θα εξεταστούν από το ΣΑ του ΟΗΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο διάγγελμά του είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως «δεν αρκεί» αυτό. Θέλει, όπως είπε, να δουν οι ηγέτες της Ρωσίας πού οδήγησαν οι εντολές τους ενώ παράλληλα προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να πάνε στην Μπούτσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις «δολοφονίες» και τα «βασανιστήρια» πολιτών στην Μπούτσα.

«Θέλω όλοι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν πώς εκτελούνται οι εντολές τους. Αυτού του είδους οι εντολές. Και έχουν από κοινού την ευθύνη. Για αυτούς τους φόνους, τα βασανιστήρια, για τα χέρια που κόπηκαν από τα εκρηκτικά, για τις σφαίρες που ρίχτηκαν στον σβέρκο», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας αρχικά στα ουκρανικά και κατόπιν στα ρωσικά, στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Πρόσθεσε ότι ενέκρινε τη δημιουργία ενός «ειδικού μηχανισμού» που θα αναλάβει να ερευνήσει όλα τα ρωσικά «εγκλήματα» στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο «να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνους που προκάλεσαν ή συμμετείχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», εξήγησε.

«Είναι καιρός να κάνουμε τα πάντα ώστε τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού να είναι η τελευταία εμφάνιση αυτού του κακού στη γη», πρόσθεσε.

«Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άμαχοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Ακόμη και τα πτώματα ναρκοθετήθηκαν!» ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα θα εξεταστούν από το ΣΑ του ΟΗΕ

«Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Γιατί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αυτοί οι απλοί πολίτες μιας φιλειρηνικής πόλης; Γιατί στραγγάλισαν τις γυναίκες αφού τους ξερίζωσαν τα σκουλαρίκια; Πώς μπορεί να βιάστηκαν και να σκοτώθηκαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά; Να κακοποιούσαν τα σώματά τους ακόμη και μετά θάνατον; Γιατί τα άρματα συνέτριψαν σώματα ανθρώπων; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας; Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» συνέχισε.

Η αναφορά του Ζελένσκι στις “Ρωσίδες μητέρες”

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στη συνέχεια απευθείας στις «Ρωσίδες μητέρες» που, όπως είπε, ανάθρεψαν «άρπαγες», «δήμιους» που «στερούνται κάθε ανθρώπινου στοιχείου» και «σκοτώνουν σκοπίμως και με χαρά».

Ο Ζελένσκι επέκρινε τη «συγκαλυμμένη άρνηση» του ΝΑΤΟ, το 2008, να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία, η οποία οφειλόταν «στον παράλογο φόβο ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων» που νόμιζαν ότι «απορρίπτοντας την Ουκρανία θα κατεύναζαν τη Ρωσία».

«Στα 14 χρόνια που ακολούθησαν αυτόν τον λάθος υπολογισμό, η Ουκρανία βίωσε μια επανάσταση και οκτώ χρόνια πολέμου στο Ντονμπάς και τώρα, τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστήριξε. «Καλώ την Μέρκελ και τον Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα και να δουν σε τι οδήγησε η πολιτική κατευνασμού της Ρωσίας», είπε.

Όμως «ας μην επιρρίπτουμε ευθύνη στη Δύση, ας μην επικρίνουμε κανέναν άλλο πέραν από τους Ρώσους στρατιωτικούς και εκείνους που τους έδωσαν τις εντολές», πρόσθεσε αμέσως ο Ζελένσκι.