Ξανά μέτρα σε όλο τον κόσμο για την ευλογία των πιθήκων: Αύξηση κρουσμάτων, υποχρεωτική καραντίνα, επιστροφή μάσκας

by Τόνια Τζαφέρη
Ξανά μέτρα σε όλο τον κόσμο για την ευλογία των πιθήκων: Αύξηση κρουσμάτων, υποχρεωτική καραντίνα, επιστροφή μάσκας

Ευλογία των πιθήκων: Επιστρέφουν οι υγειονομικοί εφιάλτες

Είκοσι μια ημέρες καραντίνα βάζουν στο Βέλγιο τους ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από την ευλογία των πιθήκων, με τα κρούσματα παγκοσμίως όλο και να αυξάνονται, φέρνοντας και πάλι μέτρα προστασίας.

Το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που βάζει σε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών όσους προσβάλλονται από τη νόσο. Στο μεταξύ, συνολικά 14 χώρες επιβεβαιώνουν κρούσματα της ιογενούς νόσου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων ενόψει του καλοκαιριού. Όσοι προσβληθούν από τον ιό θα πρέπει να απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τις βελγικές υγειονομικές Αρχές, μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων στη χώρα, με την πρώτη να καταγράφεται την Παρασκευή και να συνδέονται με το φεστιβάλ Φετίχ στην Αμβέρσα.

Ξανά μέτρα σε όλο τον κόσμο για την ευλογία των πιθήκων: Αύξηση κρουσμάτων, υποχρεωτική καραντίνα, επιστροφή μάσκας

FILE – A laboratory technician prepares COVID-19 patient samples for semi-automatic testing at Northwell Health Labs, March 11, 2020, in Lake Success, N.Y. Republicans’ faith in science is falling as Democrats rely on it even more with a trust gap in science and medicine widening substantially during the COVID-19 pandemic, new survey data shows. It’s the largest gap in nearly five decades of polling by the General Social Survey, a widely respected trend survey conducted by NORC at the University of Chicago that has been measuring confidence in institutions since 1972. (AP Photo/John Minchillo, File)

Στη Νέα Υόρκη επιστρέφει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στην πόλη, ενώ αξιωματούχοι αναφέρουν πως ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην πόλη. Το υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει τους Νεοϋορκέζους να φορούν μάσκες προσώπου, προκειμένου να προστατεύονται από τη νόσο, καθώς και από τον COVID-19 και τη γρίπη. «Τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί» υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν την Κυριακή και πρόσθεσε «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αν εξαπλωθεί θα έχει συνέπειες». «Δεν μου έχουν πει ακόμη ποιο είναι το επίπεδο έκθεσης, αλλά είναι κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να ανησυχούν», επεσήμανε ο Μπάιντεν και κατέληξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να προσδιοριστεί ποιο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.

Παιδί στην εντατική στη Βρετανία από την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική. Μέχρι το Σάββατο, είχαν αναφερθεί 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη, όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Μάλιστα, στη Βρετανία ένα παιδί το οποίο βρίσκεται μεταξύ των 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Λονδίνου. Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς δημόσιας υγείας.

Ξανά μέτρα σε όλο τον κόσμο για την ευλογία των πιθήκων: Αύξηση κρουσμάτων, υποχρεωτική καραντίνα, επιστροφή μάσκας

Η διασπορά των περιστατικών που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται ανά τον κόσμο, ενώ είναι άγνωστη ακόμα η μεταδοτικότητά του. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, καθώς και του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννα Ρέντζιου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Καντζανού, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων όπως δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανήκει στο γένος Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae, στο ίδιο γένος με τον ιό variola, ο οποίος προκαλεί την ευλογιά και έχει εκριζωθεί παγκοσμίως από το 1980. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970 στο Κονγκό. Έκτοτε, έχουν παρατηρηθεί τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, με τελευταία και σημαντικότερη την επιδημική έξαρση στην Νιγηρία, με περισσότερα από 500 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί από το 2018 επτά κρούσματα-σχετιζόμενα με ταξί