Ξενοδοχειακός κλάδος: Τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Τι ζητάνε

Ξενοδοχειακός κλάδος: Τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Τι ζητάνε

Ξενοδοχειακός κλάδος: Οι ξενοδόχοι έστειλαν επιστολή με αιτήματα στο αρμόδιο υπουργείο

Ξενοδοχειακός κλάδος: Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, και γενικότερα ο τουρισμός πλήγηκαν ανεπανόρθωτα από τον κορονοϊό. Οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου αγωνιούν να δουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Έχοντας τα μάτια τους στραμμένα προς την κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απέστειλε επιστολή προς τον κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην επιστολή αυτή ουσιαστικά ζητούν να επεκταθεί η ρύθμιση της επιδότησης των τόκων των δανείων και να ανασταλεί η καταβολή των χρεολυσίων των υφιστάμενων ενήμερων δανείων.

Ξενοδοχειακός κλάδος: Τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Τι ζητάνε

Δείτε αναλυτικά τα αιτήματα των ξενοδόχων

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν μέχρι σήμερα επαναλειτουργήσει με αποτέλεσμα να στερούνται εσόδων για περίοδο 6 έως 12 μηνών. Όσα δε ξενοδοχεία πήραν το ρίσκο να ανοίξουν, για να στηρίξουν τους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούνται και να δώσουν δουλειές στους εργαζομένους τους, είδαν τις ζημιές τους να μεγαλώνουν.

Και στις δύο περιπτώσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να λάβουν την απαραίτητη για την επιβίωσή τους δανειοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ, λόγω των τραπεζικών κριτηρίων που εφαρμόζονταν και δεν μπορούσαν να πληρούν.

Μόνη πηγή χρηματοδότησής για αυτές ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ακόμα όμως και οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν να λάβουν δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ, απλώς μεγάλωσαν τις υποχρεώσεις τους.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι, όπως φαίνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, εξαιρετικά δύσκολος. Είναι απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, να τους δοθεί η απαραίτητη «οικονομική ανάσα» και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν παγώσουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο:

Να επεκταθεί η ρύθμιση της επιδότησης των τόκων των δανείων μέχρι τουλάχιστον την 31/5/2021 και

Να ανασταλεί η καταβολή των χρεολυσίων των υφιστάμενων ενήμερων δανείων μέχρι την 31/12/2021, με ισόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους”.

Προτεινόμενα