Άμεση επιδότηση 20.000€: Ποιοι και πότε θα επωφεληθούν

Άμεση επιδότηση 20.000€: Ποιοι και πότε θα επωφεληθούν

Επιδότηση 20.000€: Ποιοι θα την πάρουν και πότε

Ενιαία επιχείρηση, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Αγροτικής Πολιτικής, και ανώτατο ποσό τα 20.000€, πρόκειται να επιδοτηθεί κάθε αγροτικό τιμολόγιο.

Η επιδότηση καλύπτει την περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα τιμολόγια για τα οποία η στήριξη ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο.

Δικαιούχοι είναι καταναλωτές ηλεκτρισμού με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής ή μέσης τάσης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων.

Η επιδότηση αφορά αγροτικό ρεύμα με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας και θα είναι ίση με το 80% του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το άθροισμα της επιδότησης των αγροτών, της έκπτωσης του προμηθευτή και τυχόν επιδότησης που εφαρμόζει, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 80%.

Η οικονομική στήριξη θα μπορεί να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Στην επιδότηση για κάθε ενιαία επιχείρηση θα πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχει λάβει την τρέχουσα περίοδο και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.

Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, οι εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να διαπιστωθεί η μη υπέρβαση του μέγιστου ποσού ενίσχυσης (80%).

Για κάθε μήνα και για περίοδο ενός έτους μετά την λήξη του μέτρου, οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας πρέπει να αποστέλλουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΔΑΠΕΕΠ, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε) και στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πελατών Χαμηλής ή και Μέσης Τάσης, που εμπίπτουν στην επιδοτούμενη κατηγορία.

Επιπλέον να αποστέλλουν τον 11ψήφιο αριθμό της κάθε παροχής, την ημερομηνία τυχόν έναρξης ή/και λήξης της εκπροσώπησης καθώς και τα ποσά που πιστώθηκαν και εκτίμηση ποσού επιδότησης που αφορά την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Ενδεικτικά, για το μήνα Φεβρουάριο του 2022, η σχετική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2022 και να επαναλαμβάνεται κάθε τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Ο αρμόδιος διαχειριστής δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα αναλυτικά στοιχεία που υπέβαλαν οι Προμηθευτές για κάθε μήνα, στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία εντός 10 ημερών από την αποστολή των στοιχείων από τους Προμηθευτές και για κάθε μήνα: τις πραγματικές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων που καταμετρήθηκαν από τον αρμόδιο διαχειριστή και εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και τους προμηθευτές οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις παροχές κατά την περίοδο αυτή.

Ο ΔΑΠΕΕΠ από την πλευρά του εντός 10 ημερών από την σχετική ενημέρωση από τους προμηθευτές ελέγχει τα ποσά που πρέπει να πιστωθούν και προβαίνει στην πίστωση των ποσών της επιδότησης.

Άμεση επιδότηση 20.000€: Ποιοι και πότε θα επωφεληθούν

Επιδότηση 20.000€: Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Σε δυσθεώρητα ύψη «καλπάζει» ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, που προσεγγίζει σήμερα τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ουδεμία σημαντική και… ελπιδοφόρα αποκλιμάκωση έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που συνιστά προάγγελο, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, για μετακύλιση των εν λόγω αυξημένων τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια.

Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί το «φαινόμενο», φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αποτελεί και μονόδρομο μια τέτοια πράξη, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που εξακολουθούν να διέπουν το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον και ενδεχομένως να μεταβληθούν επί τα χείρω, σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία.

Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, στα ενεργειακά τιμολόγια, αποτελούν τη μοναδική πάγια εξαίρεση που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σ’ ό,τι αφορά στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν αυτός που προανήγγειλε σήμερα την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. «Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, προφανώς και κρίνεται αναγκαία και συνεχής, καθώς η χώρα έχει το θλιβερό «προνόμιο» να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι καταναλωτές στη χώρα μας, μαζί μ’ αυτούς στην Ολλανδία και το Βέλγιο, δύο κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, πληρώνουν «χρυσό» το ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό, βάσει των επίσημων στοιχείων, ότι εντός του Δεκεμβρίου του 2021, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κάτι που καταδεικνύει ανάγλυφα, ότι το μείζον πρόβλημα διογκώνεται, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσε το νέο πακέτο επιδοτήσεων για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Πόσα θα πάρουν νοικουρία και επιχειρήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια και για τον μήνα Φεβρουάριο θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.