“Άρωμα” εκλογών με 100.000€ στο χέρι: Η νέα επιδότηση για να αγοράσεις καινούργιο σπίτι, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Έρχονται εκλογές και ο Μητσοτάκης μοιράζει χρήμα

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Φθηνά στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% για 25.000 νέους έως 39 ετών περιλαμβάνει το πακέτο για την στέγαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

Όλες οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα με τίτλο «Σπίτι μου» θα παρουσιαστούν σήμερα από τους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια αυτά θα είναι περίπου στο 1%, ενώ η δόση εκτιμάται πως θα φτάνει στα 275 ευρώ.

Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα ¾ άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας σε 10.000 νέους, με έμφαση τα ζευγάρια, θα δοθούν από τον Ιανουάριο του 2023. Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με εκείνα για το επίδομα θέρμανσης. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να επαναληφθεί μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια.

Το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους (νέους και φοιτητές) προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τι ενίσχυση θα λάβουν οι φοιτητές

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Στόχος της συγχρηματοδότησης κράτους και τραπεζών είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Δάνεια για ανακαινιστούν παλιά σπίτια

Παράλληλα θα θεσπιστούν κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί ένα καινούργιο εργαλείο ,η «κοινωνική αντιπαροχή». Δηλαδή η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα μπορεί αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία, αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα αν αναγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Από τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Related posts

Χαρούμενα πρόσωπα για τον κατώτατο μıσθό: Όλα τα επıδόματα που αυξάνονται από 1η Απρıλίου

«Xεıροπέδες» στα Airbnb

Έτοιμο το ρομπότ της εφορίας που σαρώνει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών – Πότε ξεκινάει και τι θα κάνει