Επίδομα ανεργίας 800 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το πάρουν

by Αντώνης Βαλμάς

Επίδομα ανεργίας 800 ευρώ: Δες αν το δικαιούσαι

Επίδομα ανεργίας 800 ευρώ: Το μέτρο είχε εξαγγελθεί αλλά δεν είχε νομοθετηθεί. Είναι απαραίτητο για να μη μείνουν δεκάδες χιλιάδες εποχικοί με μηδενικό εισόδημα τον χειμώνα.

Δέσμη μέτρων για τους ανέργους καταθέτει με νομοσχέδιο ακόμη και την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Νέα δίμηνη παράταση έρχεται για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο. Επίσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα.

Επίδομα ανεργίας 800 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το πάρουν

Η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  1. Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  2. Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
  3. Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Ένσημα εποχικών

Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια «κουτσή» σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.

Ειδική αποζημίωση για καλλιτέχνες – ξεναγούς

Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εξ αποστάσεως εργασία

Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo