Επιδότηση δανείου: Ανοίγει η πλατφόρμα – Άναλυτικά όλη η διαδικασία που θα ακολουθήσετε και οι δικαιούχοι

by Αντώνης Βαλμάς

Επιδότηση δανείου: Πρεμιέρα σήμερα για το πρόγραμμα

Επιδότηση δανείου: Αρχίζει από σήμερα Δευτέρα, 3 Αυγούστου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το νέο πρόγραμμα- “γέφυρα” που προβλέπει την επιδότηση των “πράσινων” και “κόκκινων” δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για όσους επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να εισέρχονται στη νέα πλατφόρμα της χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet. Εκεί θα δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία.

Επιδότηση δανείου: Άναλυτικά όλη η διαδικασία που θα ακολουθήσετε

Τα υπόλοιπα στοιχεία το σύστημα θα τα αντλεί από την ΑΑΔΕ. Σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Και αυτό προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και να ξεκινήσουν οι σχετικές πληρωμές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Το πρόγραμμα – γέφυρα θα έχει διάρκεια 9 μηνών. Το ποσό της επιδότησης των δόσεων δανείων θα ξεκινά από 300 ευρώ και θα φτάνει έως 600 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Τα κριτήρια για να ενταχθεί κανείς στο εν λόγω πρόγραμμα διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι “πράσινο”, “κόκκινο” ή καταγγελμένο.

Αναλυτικά τι ισχύει για το πρόγραμμα επιδότησης δανείου

  1. Για τους συνεπείς δανειολήπτες. Η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
  2. Για τους δανειολήπτες με “κόκκινα” δάνεια. Η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.
  3. Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται στα 300 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια 9 μήνες ενώ στα κριτήρια επιλεξιμότητας περιλαμβάνονται επίσης, η αξία της πρώτης κατοικίας. Ακόμα το ύψος του ανεξόφλητου δανείου. Τέλος το οικογενειακό εισόδημα, οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα αλλά και το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Τα συγκεκριμένα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν είναι «κόκκινο» ή αν έχει καταγγελθεί.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Επίσης άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους. Ακόμα φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους (10%-30%), επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους. Επίσης δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τέλος ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα