Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Επιδότηση έως 4.250 ευρώ τον χρόνο – Θα το λάβουν αυτά τα 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι

by Newsroom i-diakopes.gr
Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Επιδότηση έως 4.250 ευρώ τον χρόνο – Θα το λάβουν αυτά τα 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι

Η επέκταση του προγράμματος “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ”, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, προσφέρει ετήσια επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως και 2500 ευρώ για χρονικό διάστημα μέχρι και 30 ετών.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση των πόρων, δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια –συμπεριλαμβανομένων και μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα– θα μπορέσουν να βγουν στην αγορά για να διαπραγματευτούν την αγορά του δικού τους σπιτιού. Με δύο δισ. ευρώ που σκοπεύει να επενδύσει η κυβέρνηση στην αγορά, τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια μπορούν να ξεπεράσουν τις 30.000, επηρεάζοντας θετικά ισάριθμες οικογένειες.

Το πλεονέκτημα του προγράμματος και ο λόγος για τη μεγάλη επιτυχία του από την έναρξή του, δεν είναι μόνο η χαμηλή μηνιαία δόση. Είναι επίσης η ασφάλεια ότι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων δεν θα επηρεάσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των δανειοληπτών.

Τι είναι το πρόγραμμα “σπίτι μου”;
Στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός επιδότησης των νοικοκυριών ώστε το υψηλό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων να μην φτάνει στην τσέπη τους.

Αν κάποιος βγει στην αγορά αυτή την περίοδο για να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ (σ.σ. αυτό ήταν και το πλαφόν δανεισμού στην προηγούμενη φάση του προγράμματος), θα πρέπει πληρώνει μηνιαία δόση της τάξεως των 830 έως 860 ευρώ τον μήνα καθώς το κυμαινόμενο επιτόκιο αυτή τη στιγμή, ξεπερνά το 5-5,5%. Το πρόγραμμα Στέγη μου, ουσιαστικά επιδοτεί το επιτόκιο με ποσοστό 75% για χρονικό διάστημα ακόμη και 30 ετών. Τι σημαίνει αυτό;

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Επιδότηση έως 4.250 ευρώ τον χρόνο – Θα το λάβουν 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI
Ότι το επιτόκιο του 5,5% γίνεται 1,37% (μάλιστα στον πρώτο γύρο ο οφειλέτης είχε κερδίσει και την εισφορά του 0,12%) ενώ η επιδότηση του 75% λειτουργεί ως πρώτης τάξεως ασπίδα σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων (30 χρόνια είναι αυτά). Με τέτοιο επιτόκιο η μηνιαία δόση για δάνειο 150.000 ευρώ με 30ετή περίοδο αποπληρωμής, περιορίζεται στα 508 ευρώ που σημαίνει μηνιαίο κέρδος 354 ευρώ τον μήνα ή 4.250 ευρώ τον χρόνο.

Προτεινόμενα