Αναλυτική πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τον εφετινό χειμώνα.
Η κακοκαιρία Bora βρίσκεται «προ των πυλών», φέρνοντας καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας αλλά και χιόνια στα βόρεια και τα δυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Ωστόσο, ο εφετινός χειμώνας προβλέπεται ήπιος, σύμφωνα με αναλυτική πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε σήμερα (29/11).
«Για τον χειμώνα 2024 – 2025 (Δεκέμβριος 2024 – Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2025), έχουμε επιλέξει, για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα, του υετού (βροχή – χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi – modelsystem).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κλιματολογία, τόσο του ECMWF όσο και όλων των μοντέλων που συνθέτουν το multi – modelsystem, αναφέρεται στην περίοδο 1993 – 2016, δηλαδή οι τιμές που παρουσιάζονται αφορούν αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της περιόδου αυτής», τονίζεται αρχικά.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «αμφότερα τα μοντέλα, ECMWF και multi – model, συμφωνούν ότι στην Ευρώπη ο χειμώνας προβλέπεται σχετικά ζεστός, με μόνη εξαίρεση την περιοχή Ισλανδίας – Γροιλανδίας, όπου εμφανίζονται πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις. Συμφωνούν επίσης και ως προς “τοπίο” των θετικών αποκλίσεων, με τα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες (πάνω από 2℃). Οι μικρότερες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται στις νοτιότερες Ευρωπαϊκές περιοχές και κυρίως στη νότια Ιβηρική χερσόνησο, όπου δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους 0,5℃.
Όσον αφορά την Ελλάδα, και τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi – model, συμφωνούν για ένα σχετικά ήπιο χειμώνα, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί αυτό, στη δυτική και νότια Ελλάδα, και τις μικρότερες στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Συμφωνούν επίσης ότι γενικά οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος, θα είναι 0,5℃ – 1℃ πάνω από τις κανονικές, ενώ το ECMWF δεν αποκλείει στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, οι θετικές αποκλίσεις να ξεπεράσουν και τον 1 βαθμό Κελσίου.
Γενικά, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, οι όποιες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ ECMWF και multi – model, είναι αναμενόμενες, ακριβώς λόγω της δομής του multi – model ως σύνθεσης κλιματικών μοντέλων. Φυσικά η “σύγκλιση” αυτών των μοντέλων ενισχύει την “βεβαιότητα” της πρόγνωσης.