«Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στην ιστορία»: Τα πάνω-κάτω από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη για τον καιρό της πρωτοχρονιάς

by Εύα Ζαχαριάδη

Καιρός: Καλοκαιρινή θα είναι η φετινή Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ο καιρός πρόκειται να είναι καλοκαιρινός την φετινή Πρωτοχρονιά, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι καιρικές συνθήκες της Πρωτοχρονιάς πρόκειται να είναι όμοιες με αυτές των Χριστουγέννων.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι και σήμερα, Δευτέρα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες σαν αυτές των Χριστουγέννων και για την Πρωτοχρονιά, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι με το νέο έτος υπάρχουν ενδείξεις εναρμόνισης του καιρού με την εποχή που διανύουμε.

«Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στην ιστορία»: Τα πάνω-κάτω από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη για τον καιρό της πρωτοχρονιάς

Οι καιρικές προβλέψεις του Κλέαρχου Μαρουσάκη και Σάκη Αρναούτογλου

Όπως επεσήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γιορτάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα στη χώρα μας, όπου ο καιρός θύμιζε περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με τον υδράργυρο να “χτυπάει” 20άρια προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε ότι διανύουμε ημέρες που οι νύχτες βρίσκονται στο μέγιστο σε ότι αφορά τη διάρκειά τους, αλλά και το ότι αυτές οι θερμοκρασίες καταγράφηκαν χωρίς την επίδραση κάποιου τοπικού φαινομένου, όπως π.χ καταβάτες άνεμοι κτλ, καταλαβαίνουμε νομίζω τη δυναμική της θερμής αέριας μάζας, η οποία να σημειώσουμε ότι ελάχιστα βρέθηκε πάνω από τη χώρα μας, σε σχέση με τα νοτιότερα τμήματα της Ιταλίας και την κεντρική Μεσόγειο, όπου εστιάζεται ο κύριος όγκος της».

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ εκτιμάει νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας, μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι «και αν νομίζουμε ότι “ξεμπλέξαμε” με του καιρού τα τερτίπια, μάλλον είμαστε λάθος μιας και προς την Τρίτη αναμένουμε και νέα άνοδο της θερμοκρασίας, όπου προς τα ανατολικά και νότια θα ξεπεράσουμε και τους 20°. Θερμοκρασίες κοντά στους 21° με 23° είναι αρκετά πιθανές προς τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Καθώς θα πηγαίνουμε προς την Πρωτοχρονιά, ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί για να πούμε ότι θα πλησιάσουμε πιο κανονικές για την εποχή τιμές, μια πτώση, όμως, η οποία δεν θα διαρκέσει για πολύ μιας και στη συνέχεια αναμένουμε νέα “επίθεση” των θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο Σάκη Αρναούτογλου τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «την φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης! Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου ECMWF αλλά και των υπολοίπων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της! Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της».

Και συμπλήρωσε «μία αλλαγή στην όλη αυτή κατάσταση και εναρμόνιση του καιρού με το ημερολόγιο “ψιθυρίζουν” κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία για το σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για μετά τις 11-13 του Γενάρη».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo