Έρχεται ο πρώτος καύσωνας: Οι 7 περιοχές της Ελλάδος που θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

by Newsroom i-diakopes.gr
Έρχεται ο πρώτος καύσωνας: Οι 7 περιοχές της Ελλάδος που θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Καιρός: Από βροχοπτώσεις έως καύσωνες, με ζέστη και Αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές θα δουν τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 35°C – Δείτε χάρτες με τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες.

Ένα μίνι κύμα ζέστης αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να κλιμακώνεται και να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, η μεταβολή του κλίματος οφείλεται σε έναν υποτροπικό αεροχείμαρρο, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και να φέρει μαζί του σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης.

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας: Οι 7 περιοχές της Ελλάδος που θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα οι περιοχές που θα επηρεαστούν αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα. «Στην Αττική το Σαβατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27» επισημαίνει.

Η πορεία των θερμοκρασιών
«Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 16/5 και μετά η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή όχι τόσο λόγω των υψηλών τιμών, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Στους 32 βαθμούς ο υδράργυρος
Ο μετεωρολόγος παρουσιάζει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hpa οι οποίες μας δίνουν την τάση για μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 30°C στα δυτικά τα κεντρικά και τα νότια.

«Όπως θα παρακολουθήσετε», λέει συγκεκριμένα, «πράγματι σε τοπικό επίπεδο φτάνουμε τους 31 με 32°C και ίσως στο τέλος της εβδομάδος και λίγο παραπάνω. Όμως επειδή θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος ίσως φρενάρει και δεν δούμε τόσο υψηλές τιμές σε όλες τις περιοχές».

Την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο θα βρεθούμε στους 30 με 32 βαθμούς (6 βαθμούς πάνω απο τις κανονικές τιμές), ενώ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το θερμόμετρο έδειξε 18-19 βαθμούς.

Προτεινόμενα