Καιρός: Έρχεται «Π» που βυθίζει τη χώρα σε βαθύ φθινόπωρο – Πότε και που ξεκινάει

by Newsroom i-diakopes.gr
Καιρός: Έρχεται «Π» που βυθίζει τη χώρα σε βαθύ φθινόπωρο – Πότε και που ξεκινάει

Καιρός: Έρχεται το πρώτο φθινοπωρινό σύστημα από Δευτέρα και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο για την κυκλοφορία «τύπου Π».
Το δεύτερο θα μας απασχολήσει Παρασκευή προς Σάββατο.

Συγκεκριμένα ανέφερε σε ανάρτησή του:

Η πρόγνωση από 6 Σεπτεμβρίου 2024.
-Το πρώτο φθινοπωρινό σύστημα θα μας επηρεάσει Δευτέρα προς Τρίτη και το δεύτερο Παρασκευή προς Σάββατο την ερχόμενη εβδομάδα .
-Δημιουργείται μία κυκλοφορία “τύπου Π” που θα επηρεάζει κατα περιόδους τα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Κλασσικός φθινοπωρινός καιρός , με την καιρική κατάσταση όμως να μην “αγγίζει” την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Δευτέρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, όπου πιθανώς από το απόγευμα να είναι κατά διαστήματα ισχυρές και από τις απογευματινές ώρες κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 6 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές στις περισσότερες περιοχές. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 28 με 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 28 με 31 βαθμούς και τη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: «Έβρασε» η Ελλάδα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο
Στα ύψη ήταν το θερμόμετρο για το καλοκαίρι του 2024 κατατάσσοντάς το ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo – Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021.

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για το διάστημα του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφεται ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +1°C το μέχρι πρότινος θερμότερο καλοκαίρι του 2012.

Μέση θερμοκρασία για την περίοδο του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024.
Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του καλοκαιριού αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.3°C.
Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2024.

Σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2024 κυμάνθηκε κατά 2-3 °C (μέχρι και +4°C σε κάποιες περιοχές) πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 °C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +1.4 °C. Οι χαμηλότερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού.

Καιρός: Θα πεθάνει κόσμος – Τι δείχνει για την Ελλάδα νέα μελέτη
Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει ο Guardian.

Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή θα βοηθήσει στη μείωση αυτών των θανάτων.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health, διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους λόγω της αύξησης της ηλικίας των ανθρώπων που γίνονται πιο ευάλωτοι στις επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Εάν η παγκόσμια υπερθέρμανση φθάσει τους 3 με 4 βαθμούς, η αύξηση των θανάτων από τον καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από το ψύχος, καταλήγουν οι ερευνητές.
Σύφμωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει τα συστήματα δημόσιας υγείας αντιμέτωπα με «πρωτοφανείς προκλήσεις», ιδίως κατά τη διάρκεια των καύσωνων.

«Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Καιρός: Έρχεται «Π» που βυθίζει τη χώρα σε βαθύ φθινόπωρο – Πότε και που ξεκινάει

Οι θάνατοι από τη ζέστη μπορεί να φθάσουν τους 129.000 ετησίως, εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου – από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000 ετησίως.

Ο ετήσιος αριθμό