Κακοκαιρία: Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη

Κακοκαιρία: Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν τις μετακινήσεις

Κακοκαιρία: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση για ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη. Οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, αργά το απόγευμα και θα συνοδεύονται με κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και ανέμους.

Συγκεκριμένα συστήνει στους πολίτες τα εξής:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα. Κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Κακοκαιρία: Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται αργά το απόγευμα στην Κρήτη

Δείτε τον καιρό στην υπόλοιποη χώρα σήμερα πέραν της κακοκαιρίας που αναμένεται στην Κρήτη

Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές από αργά το απόγευμα στην Κρήτη και από τις βραδινές ώρες τις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων. Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς χαλαζοπτώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν