Ο Λαρισαίος εμπειρικός προγνώστης καιρού, Θεοφάνης Χατζηγρίβας παρουσίασε στο onlarissa.gr την καιρική του πρόβλεψη για τους πρώτους 6 μήνες, από Σεπτέμβριο 2024 έως Μάρτιο 2025, βασισμένη στα μερομήνια.
Μερομήνια 2024-2025: Φθινόπωρο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, τον Σεπτέμβριο θα έχει άστατο καιρό και αναμένονται καταιγίδες. Ο Οκτώβριος θα είναι ψυχρός με έντονες βροχές και θα φέρει κακοκαιρίες και πιθανές χιονοπτώσεις στις κορυφές της Μακεδονίας. Τέλος, ο Νοέμβριος θα ξεκινήσει με χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις
Μερομήνια 2024-2025: Χειμώνας
Ο Δεκέμβριος θα είναι βροχερός, με καλό καιρό και ήπιες θερμοκρασίες κατά την εβδομάδα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά.
Ο Ιανουάριος θα φέρει κακοκαιρία, βροχές και χιόνια στα ορεινά, ενώ ο Φεβρουάριος θα είναι ψυχρός και θα φέρει χιόνια.
Μερομήνια 2024-2025: Μάρτιος
Ο Μάρτιος θα είναι επίσης ψυχρός, και θα παρουσιάζει έντονα χειμερινά χαρακτηριστικά στο 2ο μισό του.
Αναλυτικά οι προβλέψεις του Θεοφάνη Χατζηγρίβα
Ο Χατζηγρίβας σημείωσε ότι οι προβλέψεις του βασίζονται σε χρόνια παρατήρησης και συλλογής στοιχείων και παρόλο που τα μερομήνια δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά για την προστασία ζωής ή περιουσίας, αποτελούν μια παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης που αξίζει σεβασμό.
«Φίλοι μου, σας παρουσιάζω, με μεγάλη χαρά, και με μεγάλο κόπο, τα προσωπικά μου ‘Μερομήνια 2024-2025’».
«Το βίντεο YouTube είναι το 1ο μέρος, και θα ακολουθήσει, μετά από μερικές ημέρες, το 2ο, όπου θα έχει τους μήνες από Απρίλιο 2025 έως Αύγουστο 2025».
«Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους – συνεργάτες που βοήθησαν όλο το καλοκαίρι στη συλλογή στοιχείων, ώστε να υπάρξει πανελλαδική κάλυψη της εκτίμησης».
Προειδοποίησε, ωστόσο, για την ύπαρξη λανθασμένων πληροφοριών στο διαδίκτυο και εξέφρασε την ελπίδα για έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς καταστροφές.
«Μεγάλη προσοχή, καθώς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μερομήνια χωρίς υπογραφή και προέλευση, με λανθασμένες πληροφορίες».
«Εγώ συνεχίζω την παράδοση 33 ετών που έχω να αναρτώ τις παρατηρήσεις μου, αρκετά παλαιότερα στις εφημερίδες, και πλέον στο διαδίκτυο».
«Ξέρω, δεν πιστεύουν αρκετοί σε αυτήν τη μέθοδο, και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, αλλά θα πρέπει να σεβόμαστε και όλους τους υπόλοιπους, που θέλουν να κρατούν παραδόσεις του τόπου».
«Δεν μπορούμε, φυσικά, να λάβουμε τα ‘Μερομήνια’ σοβαρά, για προστασία ζωής η περιουσίας, καθώς αποτελεί προϊόν εκτίμησης, αλλά σίγουρα θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά τις εκτιμήσεις/προγνώσεις των προγνωστικών μοντέλων για την άμεση εξέλιξη του καιρού».
«Εύχομαι φέτος να κυλήσουν τα καιρικά όμορφα, και χωρίς καταστροφές».
«Εύχομαι σε όλους έναν όμορφο χειμώνα».
Αναλυτικά τα Μερομήνια 2024-2025 από τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα
Σεπτέμβριος 2024
Σε φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας, αλλά με λιγότερες για την εποχή βροχές.
01-09
Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες στην αρχή του μήνα και απουσία ιδιαίτερων φαινομένων. Από τα μέσα της περιόδου σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και ιδιαίτερα υψηλές προς το τέλος αυτής, όπου περιμένουμε σταδιακά κάποια φαινόμενα, κυρίως σε Στερεά και Πελοπόννησο.
10-18
Αισθητή αλλαγή του