Νέα δυσάρεστα νέα με την Αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

by Newsroom i-diakopes.gr
Νέα δυσάρεστα νέα με την Αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

Σκόνη, ζέστη και καλοκαιρινός καιρός θα είναι το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες μέρες, καθώς σύμφωνα με το meteo.gr, από το μεσημέρι της Πέμπτης (11.4.2024) και όλο το Σαββατοκύριακο ένα κύμα αφρικανικής σκόνης θα μας επισκεφτεί.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα την πρόγνωση του καιρού από το meteo.gr, η γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά ατμοσφαιρικής σκόνης από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη σχετική αύξηση των συγκεντρώσεών της από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης, κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών της Πέμπτης 11/04.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες μέχρι και την Δευτέρα, καθώς τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Νέα δυσάρεστα νέα με την Αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ:
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες, οπότε στα βορειοανατολικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 8 με 9 βαθμούς περίπου.

Νέα δυσάρεστα νέα με την Αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15-04-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι στα δυτικά αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν. Το βράδυ αραιές νεφώσεις και στην υπόλοιπη χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Αφρικανική σκόνη: Οι συνέπειες στην υγεία, οι τρόποι προστασίας και οι πιο ευπαθείς ομάδες
Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Αλλά όπως συμβαίνει γενικότερα με τη σωματιδιακή ρύπανση, ενοχλεί μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους.

Όπως αναφέρουν στις σχετικές οδηγίες τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), η αφρικανική σκόνη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται μπορούν με την εισπνοή να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν άσθμα και επιδεινώνοντας άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Η αφρικανική σκόνη, άλλωστε, επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα των σωματιδίων στον αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Αλλά όπως συμβαίνει γενικότερα με τη σωματιδιακή ρύπανση, ενοχλεί μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους.

Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στην αφρικανική σκόνη είναι:

* Τα παιδιά και τα μωρά

* Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες

* Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις

* Άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις

Εάν έχετε άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ακολουθήστε προσεκτικά το σχέδιο δράσης σας για το άσθμα τις ημέρες που τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά.

Τα μεγαλύτερα σωματίδια της σκόνης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια. Τα μικρότερα σωματίδια να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν αναπνευστικές διαταραχές και καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η σκόνη της Σαχάρας έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα επείγοντα για:

– Άσθμα

– Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

– Αναπνευστικές λοιμώξεις

Σύμφωνα με άλλη πηγή, ωστόσο, η χημική σύσταση της αφρικανικής σκόνης περιέχει επίσης πολλά βλαβερά και επικίνδυνα για την υγεία μέταλλα και παθογόνους μικροοργανισμούς.

Προτεινόμενα