Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί τις επόμενες ώρες – Ποιες είναι οι περιοχές που «κινδυνεύουν»

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα από το βράδυ της Δευτέρας.

Νέα δεδομένα έρχονται για τον καιρό, σύφμωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. όπως αναφέρεται προβλέπονται ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης (11/1).

Δεν υπάρχουν πάντως, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το μεσημέρι στην Ήπειρο, μέχρι το απόγευμα στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Από το μεσημέρι, τα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 8 με 9 και στο κεντρικό και το βορειοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα μέχρι και το μεσημέρι έως 10 μποφόρ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Αύριο Τετάρτη (11/1), προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-01-2023).

Καιρός: Σήμερα Τρίτη (10-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) μέχρι και το μεσημέρι στην Ήπειρο,

β) μέχρι το απόγευμα στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

δ) από τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα

ε) πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

2. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 8 με 9 και στο κεντρικό και το βορειοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα μέχρι και το μεσημέρι έως 10 μποφόρ.

3. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Καιρός: Την Τετάρτη (11-01-2023)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι.

β) Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr έντονα φαινόμενα και σημαντικές ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/01 σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά (πάνω από τα 1000-1100 μέτρα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1400-1500 μέτρα στα υπόλοιπα). Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η εκτιμώμενη κατανομή του υετού τις πρώτες απογευματινές ώρες και αργά το βράδυ της Τρίτη 10/01.

Related posts

Tα πάνω κάτω με τον καιρό – Έρχονται όλες οι εποχές μαζί

Καιρός: Η πρώτη πρόβλεψη για το καλοκαίρι δεν είναι καθόλου καλή

Έρχεται αφρικανικός καιρός στην Ελλάδα