Ο χειμώνας έρχεται αργά: Μάρτης με πυκνό χιόνι στην Ελλάδα – Ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου

by Newsroom i-diakopes.gr
Ο χειμώνας έρχεται αργά: Μάρτης με πυκνό χιόνι στην Ελλάδα – Ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου

Για όσους περίμεναν χιόνια φέτος τον χειμώνα μην βιάζεστε να απογοητευτείτε

Αν και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο Μάρτιος θα είναι ήπιος, μια ιστοσελίδα προβλέψεων δίνει διαφορετικά δεδομένα.

Παρότι το πρώτο δεκαήμερο του θα χαρακτηρίζεται από αιθρία και βελτιωμένο γενικά καιρό, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, στην εκπνοή του πρώτου δεκαημέρου και έπειτα. Ως αποτέλεσμα μέσα στο Φεβρουάριο στην Ελλάδα θα περιμένουμε αξιόλογες βροχοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας, αλλά και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα σε δυτικά και βόρεια.

Όπως αναφέρει το meteology.gr, το σύνολο των δεδομένων, θέλουν τον σχηματισμό υψηλών πιέσεων στην ΒΔ Ευρώπη και τον βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου, την Πύλη του ψύχους από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Η ροή αυτή, με τα δεδομένα ως έχουν, φαίνεται πως θα διοχετεύεται – τουλάχιστον ο κύριος όγκος της- προς την δυτική Ευρώπη και την κεντροδυτική Μεσόγειο.

Ο χειμώνας έρχεται αργά: Μάρτης με πυκνό χιόνι στην Ελλάδα – Ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου

Αυτό σημαίνει, πως η Μεσόγειος, από ένα καθεστώς αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών. Παράλληλα, πολλές περιοχές της Ευρώπης, θα δεχθούν ένα διάστημα πολύ κρύου καιρού και χιονοπτώσεων, κυρίως προς τα τέλη του μήνα.

Στην Ελλάδα, θα έχουμε επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών. Η κάθοδος του ψύχους/αυλώνων στην Μεσόγειο, θα προκαλέσει – δεδομένης και της θερμότερης του κανονικού Μεσογείου- σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα. Πιθανόν να δούμε τα βαρόμετρα, να πέφτουν και κάτω από τα 980hpa μέσα στον μήνα. Αυτό μεταφράζεται ως νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου.

Υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται «δυτικός» και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου, και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου. Χιονοδρομικά κατά μήκος της οροσειράς, δείχνει να δέχονται τις αξιολογότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών Χειμώνων.

Σε περιπτώσεις βαρομετρικών διατάξεων, συχνά παρατηρείται η διαίρεση της χώρας μας θερμοκρασιακά στα δύο. Είναι πιθανό να παρατηρήσουμε τον νότιο τομέα, ειδικά την Κρήτη, να επηρεάζεται από θερμές νοτιάδες, ενώ στα δυτικά και βόρεια, ο καιρός να είναι χειμερινός, με χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Γενικά, αναμένονται σημαντικά βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Προτεινόμενα