Προειδοποίηση από τον Αρναούτογλου: Αυτές είναι οι περιοχές που θα ξυπνήσουν με μισό μέτρο χιόνι

Καιρός: Η πρόγνωση καιρού για τις επόμενες ημέρες από τον Σάκη Αρναούτογλου

Έχει ξεκινήσει ήδη η επιδείνωση καιρού από τα δυτικά της χώρας. Καταιγίδες θα «χτυπήσουν» σήμερα, Πέμπτη 26/1, την Αττική ενώ πυκνά χιόνια θα δουν πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα πολλά χιόνια θα δουν τα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου από τα 600 μέτρα, η δυτική Μακεδονία, τα ορεινά και ημιορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας, η Ευρυτανία, αλλά και τα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας. Σημειώνεται πως πολλές από αυτές τις περιοχές θα έχουν ακόμη και 40 με 50 πόντους φρέσκου χιονιού.

Ο καιρός για την Πέμπτη (26/1), θα ξεκινήσει με πολλές βροχές στα δυτικά, ενώ στα κεντρικά και βόρεια οι πεδινές περιοχές θα έχουν χιονόνερο ενώ από τα 300 μέτρα οι βροχές και το χιονόνερο θα γίνονται χιόνια.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε για ισχυρές καταιγίδες στην Αθήνα και την Αττική από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες που θα έχουν διάρκεια μέχρι το βράδυ. Αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν, ενώ κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων οι νοτιάδες θα φτάνουν κατά τόπους ακόμη και τα 8 Μποφόρ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει το μεσημέρι τους 14 βαθμούς.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι πιο κρύος με μέγιστη θερμοκρασία τους 5 βαθμούς και από το ξημέρωμα οι πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές θα έχουν βροχές ή χιονόνερο, με τα χιόνια να εντοπίζονται πάνω από τα 200 μέτρα.

Την Παρασκευή θα υπάρχουν ορισμένα περάσματα με βροχές, κυρίως στη νότια Ελλάδα, ενώ μπόρες χιονιού θα δουν τα ορεινά της Ηπείρου αλλά και τα βουνά της Πελοποννήσου.

Από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα ο καιρός θα έχει αρκετά ανοίγματα, με τα χιονοδρομικά της χώρας να γεμίζουν από φρέσκο χιόνι.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την επιδείνωση καιρού

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία.

Ο κος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ανακοίνωση Υπουργείου για την κακοκαιρία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες λόγω της κακοκαιρίας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την επερχόμενη κακοκαιρία.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Related posts

Μερομήνια 2024: Αποκαλύφθηκε τι καιρό θα κάνει από Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο

Έρχονται τα πάνω κάτω με τον καιρό – Οι θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες και την Πρωταπριλιά

Καιρός: Μην πλένεται τα αμάξια σας – Τι θα έρθει τις επόμενες ώρες