20 χρόνια χωρίς τον Στέλιο Καζαντζίδη: Η σπουδαία καριέρα, η αρρώστια, η ταφή δίπλα στην μητέρα του και η κηδεία που έγινε λαϊκό προσκύνημα

Στέλιος Καζαντζίδης: Όλα όσοα δεν γνωρίζατε

Στις 29 Αυγούστου του 1931 γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος ξεχώρισε ως  ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς ερμηνευτές. Αγαπήθηκε φανατικά, μπήκε στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων, τραγουδήθηκε όσο λίγοι και χάρισε το αίσθημα της οικειότητας σε όσους ένιωσαν ότι τραγουδά για εκείνους.

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής και ήταν γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου και της Γεσθημανής (Χατζίδαινας) με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας.

Σε ηλικία 14 ετών ο έφηβος Καζαντζίδης αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη μητέρα του, Γεσθήμανη

Στέλιος Καζαντζίδης: Το ντεμπούτο στη δισκογραφία

Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς, του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.

Το δισκογραφικό ντεμπούτο του Στέλιου Καζαντζίδη έγινε με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα που έφερε τον τίτλο «Για μπάνιο πάω».

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία σειρά επιτυχιών και συνεχής άνοδος, με εμφανίσεις σε γνωστά λαϊκά κέντρα της εποχής. Τότε έρχεται και η γνωριμία, ο αρραβώνας, αλλά και η συνεργασία με την Καίτη Γκρέυ, ως το καλοκαίρι του 1957. Σουξέ της εποχής, το «Απόψε φίλα με» του Μανόλη Χιώτη, ένα ντουέτο του Στέλιου Καζαντζίδη με την Καίτη Γκρέυ.

Ο γάμος του Στέλιου Καζαντζίδη με τη Μαρινέλλα

Η επόμενη οκταετία (1957-1965) είναι ίσως η πιο γόνιμη και δημιουργική περίοδος για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Η γνωριμία του με τη Μαρινέλλα στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε μια λαμπρή συνεργασία. Μαζί έκαναν μεγάλες επιτυχίες με κορυφαίους συνθέτες (Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Χιώτης, Καλδάρας, Παπαγιαννοπούλου, Βίρβος, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λεοντής, Ξαρχάκος, Λοΐζος, Μαρκόπουλος κ.ά.) και εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα.

Το «κύκνειο άσμα» του Στέλιου Καζαντζίδη ήταν ο δίσκος «Έρχονται χρόνια δύσκολα».

Τον Μάιο του 1964 ο Στέλιος Καζαντζίδης παντρεύτηκε την Μαρινέλλα. Το ζευγάρι ενώθηκε μετά δεσμά του γάμου μετά από οκτώ χρόνια σχέσης για να χωρίσει τελικά μόλις δύο χρόνια αργότερα το 1966.

Ξαναπαντρεύτηκε τον Απρίλιο του 1982 την Βάσω Κολοβού-Κατσαβού κι έζησε μαζί της ως το τέλος, στο σπίτι τους, στον Άγιο Κωνσταντίνο, με τις άλλες μεγάλες του αγάπες, την θάλασσα και το ψάρεμα.

Στέλιος Καζαντζίδης: Η αρρώστια και ο θάνατος

Απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου. Η ταφή του έγινε στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, πλάι στον τάφο της μητέρας, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, με την κηδεία του να εξελίσσεται σε λαϊκό προσκύνημα, δεκάδων χιλιάδων θαυμαστών του.

Related posts

Πeθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Πετσέτες που μоσχоβολούν: Το «μαγıκό» υλıκό που όλοı έχοuμε στο σπίτι και εξαφανίζει μοúχλα και δuσάρεστες оσμές

«Σπάει» τη σιωπή της η 12χρονη, κάνει αυτές τις αποκαλύψεις και ανατριχιάζει