Αυτός είναι ο θρύλος για τους Αμερικάνους τζογαδόρους
Πρόκειται για τον άνθρωπο που τα έβαλε με τους αριθμούς και τους κατανίκησε. Και που για 30 και πλέον χρόνια ήταν ο φόβος και ο τρόμος των book ανά τον πλανήτη. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο «Τζον Τάραμας» του sports betting, ως ο κορυφαίος όλων των εποχών στο είδος του.
Για τον περισσότερο κόσμο εκτός ΗΠΑ το όνομα Μπίλι Γουόλτερς δεν λέει απολύτως τίποτα. Για τους Αμερικάνους τζογαδόρους όμως είναι συνώνυμο ενός μύθου.
Επί σειρά ετών ο 75χρονος σήμερα επιχειρηματίας βρισκόταν στο στόχαστρο του FBI, με τους ερευνητές να αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε μια τεράστια περιουσία μέσω του δικτύου που είχε στήσει, για να επιλέγει τα – συχνά πυκνά – τεράστιας αξίας πονταρίσματά του. Όσο κι αν προσπάθησαν να βρουν κάτι μεμπτό, ξεσκονίζοντας αυτόν και τους συνεργάτες του, δεν εντόπισαν καμία είδους παρανομία. Τελικά αυτό συνέβη κατά την ενασχόληση του με το χρηματιστήριο κατά την οποία βρέθηκε ένοχος για «εσωτερική πληροφόρηση» και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Αμερικανό θρύλο του τζόγου
Ο Μπίλι Γουόλτερς γεννήθηκε το 1946 στο Κεντάκι και μολονότι έχασε τον μανιώδη τζογαδόρο πατέρα του όταν ήταν μόλις 18 μηνών, το «μικρόβιο» μέσα του ήταν τόσο ισχυρό ώστε να πέσει το μήλο κάτω από τη μηλιά. Έπαιξε το πρώτο του στοίχημα σε ηλικία 9 ετών και για πολλά χρόνια έπαιζε απλώς για να παίξει. Κοινώς, έχανε. Έπαιζε τα πάντα χωρίς αύριο και έχανε συνέχεια. Ο εθισμός του ήταν τέτοιος που έφτασε να παίξει τρεις φορές το σπίτι του στον τζόγο και τη μία να το χάσει με κορώνα – γράμματα!
Αυτός ήταν και ο λόγος που τον χώρισε η πρώτη σύζυγός του. Παράλληλα όμως πήγαιναν πολύ καλά οι δουλειές του. Είχε μπει από μικρός στο χώρο της εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και εξελίχθηκε σε ένα δεινό πωλητή. Δεν περίμενε να έρθουν οι πελάτες σε αυτόν, πήγαινε αυτός σε εκείνους, στέλνοντας επιστολές και παίρνοντας τηλέφωνα για να διαφημίσει το πόσο καλό προϊόν είχε αποκτήσει ο γείτονάς τους από αυτόν. Σε ηλικία 20 ετών έφτασε να πουλάει για αρκετό καιρό κατά μέσο όρο ένα αυτοκίνητο την ημέρα, βγάζοντας πολλά χρήματα λόγω των σχετικών μπόνους.
Δουλεύοντας 80 ώρες την εβδομάδα σε επιχείρηση στο Λούισβιλ, ο Γουόλτερς έσπαγε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ πωλήσεων αυτοκινήτων στην πολιτεία του Κεντάκι. Το 1967 προσελήφθη ως διευθυντής πωλήσεων σε μεγαλύτερη εταιρία και 5 χρόνια αργότερα, μόλις στα 26 του δηλαδή, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στο χώρο της πώλησης αυτοκινήτων. Σήμερα έχει δεκάδες καταστήματα στο Λας Βέγκας και στο Κεντάκι, μερικά πανάκριβα σπίτια στις ΗΠΑ και σε θέρετρο στο Μεξικό, καθώς και διψήφιο αριθμό γηπέδων γκολφ, του σπορ που λατρεύει ο ίδιος να παίζει (και σαν άλλος Μάικλ Τζόρνταν να στοιχηματίζει στον εαυτό του…). Η περιουσία που υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, τα 100εκ. εξ αυτών προέρχονται από το στοιχηματικό του… δαιμόνιο.
Η εκπαίδευση του τζογαδόρου στο «Computer Group»
Η χρονιά – ορόσημο που μετέτρεψε τον Γουόλτερς από πελώριο… κουβά σε «Μίδα» του sports betting ήταν το 1980. Τότε μυήθηκε στον τεχνοκρατικό τρόπο επιλογής στοιχήματος και άλλαξε όλη η φιλοσοφία του, μέσω του πρώτου, αυθεντικού «Computer Group». Το είχε δημιουργήσει ένας εξπέρ στον προγραμματισμό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε μια εποχή που ελάχιστα κομπιούτερ υπήρχαν. Ο 35χρονος τότε Μάικλ Κεντ είχε αφήσει μια εξέχουσα θέση σε μια εταιρία πυρηνικής ενέργειας στο Πίτσμπουργκ για να αφοσιωθεί στο betting. Είχε φτιάξει έναν αλγόριθμο όπου καταχωρούσε διάφορα στατιστικά για το κολεγιακό πρωτάθλημα football των ΗΠΑ και μέσω αυτών να φτιάχνει το δικό του σετ αποδόσεων για τα παιχνίδια. Αυτό δηλαδή που εκείνος πίστευε ότι ήταν το σωστό βάσει αριθμών και όχι αυτό που έβγαζαν οι book.
Στην αρχή ο αλγόριθμος τον έβαλε μέσα περίπου 40.000 δολάρια, μετά τη γνωριμία του όμως με τον άρρωστο τζογαδόρο (πλην χειρούργο ορθοπεδικό…) Ιβάν Μίντλιν, ήρθε το απόλυτο come back. Ο Μίντλιν, καταχρεωμένος τότε στους παράνομους book, δέχτηκε την πρόταση του Κεντ να τοποθετεί εκείνος τα στοιχήματα, παίρνοντας το feedback από τα αποτελέσματα του αλγόριθμου που θα καταχωρούσε ο δεύτερος. Η επιτυχία ήταν έκτοτε τεράστια. Και έγινε σαρωτική όταν ο Μίντλιν αποφάσισε να «ανοίξει» την ομάδα και να την πλαισιώσει με επαγγελματίες τζογαδόρους. Όταν βρήκε δηλαδή στο δρόμο του και έκανε συνεργάτη του τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας.
Ο Μπίλι Γουόλτερς άρχισε να «διαβάζει» καλύτερα απ’ όλους τα αποτελέσματα του αλγόριθμου του Κεντ και να αποκτά ηγετική θέση στο γκρουπ. Σταδιακά τα κέρδη αυξάνονταν πάρα πολύ και σύμφωνα με μεταγενέστερη εκτίμηση του Κεντ, μόνο το 1983 το κολεγιακό φούτμπολ απέφερε το απίστευτο για την εποχή καθαρό κέρδος των 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα «επίσημα» bet του γκρουπ. Δεδομένου ότι έπαιζαν και ατομικά, το ποσό εκτιμάται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερο.