Αλέξανδρος Τζόρβας: Η νέα αγροτική ζωή στη Λακωνία
Τον Αλέξανδρο Τζόρβα τον είχαμε λατρέψει ως τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο και να βρει την ηρεμία του στην αγροτική ζωή.
Πλέον, έχει τα δικά του χωράφια στη Λακωνία, το «Κτήμα Τζόρβα», όπου καλλιεργεί ελιές και παράγει το δικό σου ελαιόλαδο. Ακόμη, ασχολείται με την παραγωγή κρασιού.
Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό προϊόν με την καλύτερη πρώτη ύλη που παράγει ο τόπος μας.
«Υπήρξα 18 χρόνια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εννέα χρονών βρέθηκα στον Παναθηναϊκό, -από πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν από τις ακαδημίες, γέννημα-θρέμμα της αγαπημένης μου ομάδας. Κατάφερα με τα χρόνια να καταξιωθώ σε αυτή την ομάδα, να αγωνιστώ και να υπηρετήσω την Εθνική σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις, -δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Συνέχισα την καριέρα μου για δύο χρόνια στην Ιταλία και κατέληξα στην Ινδία, που ήταν ένας πολύ ωραίος σταθμός. Ήταν μία καριέρα αρκετά έντονη, κουραστική και απαιτητική».
Η απόφαση να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο
«Σταμάτησα από την ενεργό δράση στα 33 μου, όταν γυρνώντας από την Ινδία ο γιος μου, ο Μάξιμος, είχε αρπάξει το πόδι μου για δύο ημέρες και δεν με άφηνε να κουνηθώ ούτε να πάω από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Εκεί συνειδητοποίησα ότι πρέπει να αφιερώσω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται στην οικογένειά μου. Και το κατάφερα. Κατάφερα να έχω δύο φανταστικά παιδιά, τα οποία τα διαπαιδαγωγήσαμε με τη σύζυγό μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η καλύτερη ανταμοιβή που παίρνουμε είναι ότι όλοι μας λένε τα καλύτερα για τα παιδιά μας.
Θεωρώ ότι έπρεπε κάποια στιγμή να βάλω ένα τέλος και να αφοσιωθώ στο πιο σημαντικό κομμάτι από όλα, που είναι η οικογένεια. Θα μπορούσα να πάρω την οικογένειά μου στο εξωτερικό, όπως συνηθίζεται. Θεωρώ, όμως, ότι οποιαδήποτε μετακίνηση γίνεται στα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Ένα παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια στο οικογενειακό του περιβάλλον χωρίς να αλλάζει διαρκώς σπίτι, τόπο, συμμαθητές κ.λπ. Και γι’ αυτόν τον λόγο -και για πολλούς άλλους- αποφάσισα να σταματήσω.
Αρχικά δεν το άφησα εντελώς. Για ένα χρονικό διάστημα βρέθηκα στις ακαδημίες, προσπάθησα να μείνω κοντά στα παιδιά. Εκεί διαπίστωσα ότι τα γήπεδα στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία άδεια. Όταν βλέπεις να γίνονται ακρότητες σε παιδικά πρωταθλήματα, καταλαβαίνεις ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση από τη ρίζα, δεν θα μπορέσει ποτέ να «καρπίσει» στην κορυφή. Έδωσα μεγάλο βάρος στα παιδιά με έναν σκοπό, να ψυχαγωγηθούν μέσα από τον αθλητισμό. Διαπίστωσα, όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων λειτουργεί εις βάρος των παιδιών τους με έναν τρόπο επιτακτικό. Αυτό μου το εκμυστηρεύτηκαν το 80% των παιδιών, με γονείς που επενέβαιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης ή που γνώριζαν πώς πρέπει να προπονείται ο γιος τους στο ποδόσφαιρο. Τότε έκλεινα 10 το βράδυ την ακαδημία και έφτανα στις 3 στη Λακωνία για να είμαι 6 στα κτήματα. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω κάτι, ήταν πολύ ρομαντικό σχέδιο, και γι’ αυτόν τον λόγο πήρα μια απόφαση: Να μην ξανασχοληθώ με αυτόν τον χώρο.
Ζω ακόμη στην Αθήνα. Η σύζυγός μου έχει το γραφείο της στην Αθήνα και εδώ είναι και τα παιδιά. Είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση. Εγώ μετακινούμε οδικώς, κάνοντας αυτά τα 330 χλμ. που πρέπει να διανύσω για να βρεθώ στη δουλειά μου πια, πολλές φορές και αυθημερόν. Μπορεί να φύγω 4 το πρωί και να είμαι 4 το απόγευμα πίσω για να προλάβω να δω τα παιδιά μου. Είναι κάτι σύνηθες για μένα».
Αλέξανδρος Τζόρβας: Η απόφαση να ακολουθήσει την αγροτική ζωή
Η πρώτη επαφή με τη γη
«Ξεκίνησα το 2016, κάνοντας μια πρώτη συγκομιδή και βλέποντας πώς είναι οι καλλιέργειες. Το 2017 ξεκίνησα να είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το δικό μου προϊόν είναι πρωτογενές, αγροτικό. Οπότε, αν δεν είμαι πρώτα απ’ όλα αγρότης, δεν θα μπορέσω να το διακινήσω επιχειρηματικά έτσι όπως πρέπει.
Η καταγωγή μου είναι από την Κυπαρισσία, από ένα ορεινό χωριό, το Περδικονέρι. Η Μεσσηνία είναι και αυτός ένας πράσινος νομός από τις ελιές. Έχω παιδικά βιώματα από εκεί. Έχω παντρευτεί Λακώνισσα, οπότε βρέθηκα στα μέρη της. Πριν 17 χρόνια που επισκέφθηκα για πρώτη φορά το μέρος, το ερωτεύτηκα. Δεν περίμενα ότι τελειώνοντας την καριέρα μου θα βρεθώ να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι ένας πανέμορφος, παραθαλάσσιος τόπο, διαθέτει επίσης κι ένα μοναδικό μικρό κλίμα παγκοσμίως, το οποίο μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε και να δημιουργήσουμε κορυφαία προϊόντα».
Η παραγωγή λαδιού
«Βλέπω το προϊόν το οποίο πήρα στα χέρια μου και μπορώ να συγκρίνω με άλλα. Δήλωσα πρόσφατα ότι έχουμε το καλύτερο λάδι παγκοσμίως και αυτή είναι η πραγματικότητα. Το λακωνικό ελαιόλαδο είναι πιο ακριβό από τα άλλα γιατί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι καλύτερα. Το ίδιο ισχύει για τις ελιές Καλαμών, τα κρασιά, τα πορτοκάλια και τα σύκα. Είναι ένα μικρό κλίμα που ευνοεί αυτά τα προϊόντα.
Έχω μία παραγωγή που έρχετα