Αυτοί είναι οι 5 σημαντικοί λόγοι που αισθάνεστε ότι κρυώνετε συνεχώς

by Newsroom i-diakopes.gr
Αυτοί είναι οι 5 σημαντικοί λόγοι που αισθάνεστε ότι κρυώνετε συνεχώς

Οι 5 λόγοι που αισθάνεστε κρύο το σώμα σας και τι προβλήματα μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό

Αισθάνεστε ότι τα άκρα σας είναι κρύα συνέχεια; Γενικά νιώθετε το σώμα σας παγωμένο ενώ οι άλλοι γύρω σας δεν κρυώνουν; Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.

Παρόλο που είναι μια κατάσταση που παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι κρυώνουν ακόμα κι όταν φορούν πολλά ρούχα. Το αίσθημα του κρύου μπορεί να υποδεικνύει διάφορες αιτίες. Μερικές φορές, συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας, όπως η κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας συχνά να ελέγχει το θερμόμετρο και να αναρωτιέται “Γιατί κρυώνω τόσο”, μπορεί μην είστε ανεκτικοί στο κρύο. Καθώς το να αισθάνεστε πως κρυώνετε λιγάκι δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, είναι κάτι που αν επιμένει θα έπρεπε να ελεγχθεί από έναν γιατρό. Μερικές φορές, το μόνιμο αίσθημα του κρύου μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας και μια σωστή διάγνωση από έναν ειδικό είναι απαραίτητη.

Τι είναι δυσανεξία στο κρύο;

Aν και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο κρύο, υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις δυσανεξίας σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι νιώθετε το κρύο πιο έντονα και προκαλεί ενόχληση ή ακόμα και πόνο. Αυτή η υπερβολική ευαισθησία στο κρύο σας κάνει να παραπονιέστε συνεχώς, ενώ οι γύρω σας αισθάνονται άνετα ή και ζεστά. Επίσης, το να φορέσετε πολλά ρούχα, δε θα σας ανακουφίσει. Είναι πιθανό να νιώσετε ιδιαίτερα κρύα συγκεκριμένα μέρη του σώματός σας, όπως τα χέρια και τα πόδια σας.

Γιατί κρυώνω πάντα;

Αν κρυώνετε συχνά, μπορεί να είναι ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό για μια εκτίμηση, εάν το πρόβλημα επιμένει. Η θεραπεία θα βασιστεί στη διάγνωση.

Η δυσανεξία στο κρύο μπορεί να προκληθεί και από μια συνολικά κακή υγεία ή πιο συγκεκριμένα προβλήματα, όπως πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, το οποίο ορίζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον δείκτη μάζας σώματος 18.5 ή λιγότερο. Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κρύο για μερικούς λόγους. Κυρίως, όταν είστε λιποβαρείς, δεν έχετε ανεπαρκή επίπεδα σωματικού λίπους για να μονώσετε σωστά το σώμα σας από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Όλοι οι λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν γιατί κρυώνετε συνέχεια

Εδώ είναι μερικά προβλήματα υγείας που μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πως κρυώνετε όλη την ώρα.

1.Αναιμία

Γιατί η αναιμία με κάνει να αισθάνομαι κρύο;

Η αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος που επηρεάζει την καταμέτρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. Ως βασικά συστατικά του αίματος, η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν οξυγόνο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα ζωτικά όργανα και τα κύτταρα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι σε θέση να εκτελούν αυτήν τη λειτουργία, εξαιτίας μιας ένωσης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στην πρόσδεση του οξυγόνου προσωρινά. Ένα βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης είναι ο σίδηρος. Η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή ή λόγω της υπερβολικής απώλειας αίματος, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως αναιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αναιμίας είναι ζάλη, δύσπνοια, αδυναμία, ταχυπαλμία, κόπωση και λιποθυμία. Η υπόταση και το χλωμό δέρμα είναι επίσης πιθανά συμπτώματα. Ανάλογα με τον τύπο πάθησης που προκαλεί αναιμία (Β12 ή ανεπάρκεια σιδήρου, κλπ.) μπορούν να παρατηρηθούν πολλά άλλα συμπτώματα.

2.Σύνδρομο Ρεϊνό

Το σύνδρομο Ρεϊνό είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις αρτηρίες – τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σας στα όργανα και στα άκρα σας. Όταν εκτίθενται στο κρύο, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, βιώνουν τους λεγόμενους αγγειοσπασμούς, όπου οι αρτηρίες συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος στα άκρα.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το σύνδρομο Ρεϊνό;

Oι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο, αναφέρουν ότι νιώθουν μόνιμα κρύο και δυσκολεύονται να ζεσταθούν. Καθώς η ροή του αίματος αποκόπτεται στα προσβεβλημένα μέρη του σώματος – όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ακόμα και οι θηλές – το δέρμα γίνεται λευκό ή μπλε. Η πιο δυσάρεστη αίσθηση, είναι όταν η ροή του αίματος επιστρέφει στα άκρα και γίνονται κόκκινα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από μια αίσθηση καψίματος.

Αυτοί είναι οι 5 σημαντικοί λόγοι που αισθάνεστε ότι κρυώνετε συνεχώς

3.Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι το αποτέλεσμα του θυρεοειδή αδένα, που δεν εκκρίνει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη. Είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση όλων των μεταβολικών διεργασιών. Χωρίς αυτόν, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Αυτό εμποδίζει τη μηχανή του σώματός σας να παράγει επαρκή θερμότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Εκτός από την κόπωση, τη δυσκοιλιότητα, την αύξηση του σωματικού βάρους και την αίσθηση ότι κάνει πάντα κρύο, άλλα σημάδια υποθυρεοειδισμού είναι η αραίωση των μαλλιών και το ξηρό δέρμα. Μια εξέταση αίματος είναι απαραίτητη για τη διάγνωση, ενώ η εμφάνισή του είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

4.Χαμηλή πίεση

Γιατί η χαμηλή αρτηριακή πίεση με κάνει να αισθάνομαι κρύο;

Υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια κατάσταση όπου τα αιμοφόρα αγγεία σας μεταφέρουν το αίμα μακριά από τα άκρα σας και το κατευθύνουν προς τα ζωτικά όργανα. Αυτό κάνει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας να είναι πάντα κρύα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης;

Τα συμπτώματα της υπότασης περιλαμβάνουν ζάλη, θολή όραση, κόπωση, ναυτία, αδυναμία και σύγχυση. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από διάφορο