Αγία Παρασκευή: Γιατί είναι η Προστάτιδα των ματιών

by Τόνια Τζαφέρη

Αγία Παρασκευή: Μια σύντομη αναδρομή στην ζωή της

Η θρησκευτική ιστορία αλλά και οι βιογραφίες Αγίων έχουν πολλά να μας πουν και πολλοί από εμάς δεν τις γνωρίζουμε καν. Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή αλλά και στην ιστορία πίσω από το γεγονός πως θεωρείται η προστάτιδα των ματιών.

Η Εκκλησία τιμά στις 26 Ιουλίου τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών και σε αυτήν προσεύχονται όσοι έχουν πρόβλημα με την όρασή τους.

Για ποιο λόγο, όμως, η Αγία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα των ματιών;

Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας.

Αγία Παρασκευή: Γιατί είναι η Προστάτιδα των ματιών

Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο.

Σύμφωνα με τους βιογράφους της, η Παρασκευή δεν έπαθε το παραμικρό.

Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα.

Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.

Αγία Παρασκευή: Γιατί είναι η Προστάτιδα των ματιών

Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους.

Γι αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της Αγίας σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo