Αλέκος Ζαρταλούδης: Ο «Κουδούνας» της βιντεοκασέτας, η μυστική ζωή, το άγνωστο και άδοξο τέλος του

Αλέκος Ζαρταλούδης: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τη ζωή του ηθοποιού

Στις 23/01/1929 γεννήθηκε στη Χίο, ο ηθοποιός Αλέκος Ζαρταλούδης, ο οποίος απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2007. Τον αγαπήσαμε μέσα από δεύτερους ρόλους στις πιο σημαντικές ελληνικές ταινίες του χρυσού κινηματογράφου αλλά και στις βιντεοκασέτες καθώς είχε μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία και  υποκριτική μανιέρα. Είχε μεγάλο καλλιτεχνικό εύρος ενώ έπαιξε ακόμη και σε διαφήμιση εποχής.

Αλέκος Ζαρταλούδης: Ο «Κουδούνας» της βιντεοκασέτας, η μυστική ζωή, το άγνωστο και άδοξο τέλος του

Η επαγγελματική πορεία του Αλέκου Ζαρταλούδη

Το 1965 ο Αλέκος Ζαρταλούδης αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη και την ίδια χρονιά έγινε μέλος του ΣΕΗ. Στο θέατρο συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον θίασο Αλίκης Βουγιουκλάκη – Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Έζησε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές. Ο ηθοποιός έζησε δύο υποκριτικές καριέρες, μία «σοβαρή» στον ελληνικό κινηματογράφο και μία «ανάλαφρη» στις βιντεοκασέτες.

Υπήρχαν άλλωστε εποχές που τον ήξεραν όλοι οι βιντεοκλαμπάδες της γειτονιάς και σου πρότειναν μάλιστα βιντεοκασέτες που έπαιρνε μέρος ως προστιθέμενη αξία της ταινίας!

Και μπορεί ως όνομα να διαφεύγει από πολλούς, ως πρόσωπο όμως λέει πολλά σε όλους. Ο θρυλικός «Κουδούνας» με αυτό το «βοτσαλάκι, βοτσαλάκι, γιόμισε η αμμουδιά, το μεράκι, το μεράκι, μού ’χει κάψει την καρδιά» έπαιξε σε περισσότερες ταινίες από όσο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να θυμάται (ή να απαριθμήσει), καθώς το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του και ο τρόπος που τα ’λεγε άρεσαν σε πολλούς.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβανόταν ποτέ στην αφρόκρεμα της κινηματογραφίας, ήταν ένας αξιοπρεπέστατος ηθοποιός που είχε αυτό το κάτι που έψαχναν οι σκηνοθέτες. Κι έτσι ξεκίνησε την περιπέτειά του στο ελληνικό πανί ήδη από το 1965 και «Το πρόσωπο της ημέρας», για να παίξει μετά σε ένα σωρό ταινίες της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, από το «Πατέρα κάτσε φρόνιμα» (1967), τον «Καπετάν φάντη μπαστούνι» (1968) και τον «Γίγα της Κυψέλης» (1968) μέχρι τις ταινίες του διδύμου Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ αλλά και δίπλα στον Βέγγο, τον Κωνσταντάρα, τον Ρίζο, τον Γκιωνάκη και όλους λίγο πολύ τους μεγάλους.

Εξίσου μακρά ήταν και η καριέρα του στην τηλεόραση, παραμένοντας αναπόσπαστο μέλος της περιπέτειας του νέου μέσου. Οι παλιότεροι τον θυμούνται να παίζει από τη «Μαντάμ Σουσού» μέχρι και τον υπενωμοτάρχη στην αριστουργηματική ασπρόμαυρη σειρά «Γαλήνη».

Ο Ζαρταλούδης θα έβρισκε ωστόσο την πλατιά αναγνώριση από τις αμέτρητες κυριολεκτικά βιντεοταινίες όπου πήρε μέρος, περνώντας στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου μας ως ένας καλτ ηθοποιός της μεγάλης αρπαχτής που είπαν βιντεοκασέτα.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε κάτι για την προσωπική του ζωή καθώς ανήκει στην κατηγορία των ηθοποιών που προτιμούν να μην παραχωρούν συνεντεύξεις αλλά και να μη δίνουν τροφή στα ΜΜΕ με ό,τι αφορά στην καθημερινότητά τους.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo