Άλκης Κούρκουλος: Η ανησυχία της νιότης, η κόντρα με τον πατέρα, η επαγγελματική πορεία, οι έρωτες στη ζωή του και η νέα σχέση

Άλκης Κούρκουλος: Η ανησυχία της νιότης, η κόντρα με τον πατέρα, η επαγγελματική πορεία, οι έρωτες στη ζωή του και η νέα σχέση

Άλκης Κούρκουλος: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τη ζωή του  

Στις 15/01/1967 γεννήθηκε ο Άλκης (Αλκίνοος) Κούρκουλος και υπήρξε ένα παιδί χωρίς έπαρση παρόλο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ασυναίσθητα και με το νεαρό της ηλικίας του τη δημοφιλία του πατέρα του. Γεννήτορές του ήταν ο Νίκος Κούρκουλος και μητέρα του η Μελίτα Κουτσογιάννη-Κούρκουλου.

Οι γονείς του γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Μελίτα Κουτσογιάννη- Κουρκούλου ήταν βοηθός σκηνοθέτη και δούλεψαν μαζί στο θέατρο. Δυο χρόνια αργότερα από την πρώτη τους γνωριμία, η γοητευτική κοπέλα χτύπησε την πόρτα του στο καμαρίνι του θεάτρου ΡΕΞ, για να τον συγχαρεί για την ερμηνεία του στην παράσταση «Η γειτονιά των Αγγέλων», όπου έπαιζε με την Τζένη Καρέζη.

Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο Νίκος Κούρκουλος και η Μελίτα παντρεύτηκαν το 1966, την περίοδο που ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Κουμπάρος ήταν ο ηθοποιός και συγγραφέας Νότης Περγιάλης.

Οι γονείς του δημιούργησαν το θέατρο ΚΑΠΠΑ, το οποίο ανέλαβε και ανέβασε δικές του παραγωγές αργότερα.

Πώς έγινε αυτό; Ο πατέρας του λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης Ίλια Ντάρλινγκ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ πληροφορήθηκε από τηλεγράφημα τη γέννηση του.  Εκείνο το βράδυ ο μαέστρος λίκνιζε τα χέρια του σαν να νανούριζε μωρό,με το τέλος της παράστασης το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Άλκης Κούρκουλος: Η ανησυχία της νιότης, η κόντρα με τον πατέρα, η επαγγελματική πορεία, οι έρωτες στη ζωή του και η νέα σχέση

Άλκης Κούρκουλος: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κοντά στο Πεδίον του Άρεως, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Όταν ήταν μόλις τριών μηνών ταξίδεψε στην Αμερική με την μητέρα του για να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα του. Έχει τρία αδέλφια: τη Μελίτα και την Εριέττα και τον Φίλιππο από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του με τη Μαριάννα Λάτση. Νονά του είναι η Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου που υπήρξε πολύ στενή φίλη του πατέρα του.

Μικρός δεν ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική, σε ηλικία 13 ετών μάλιστα είχε δηλώσει πως θα άλλαζε το επίθετο του. Μικρός δεν ήταν ήσυχος ( αν και εγώ τον θυμάμαι σαν ένα εσωστρεφές παιδί) και όπως αναφέρει η wikipedia άλλαξε κάποιες φορές σχολείο.

Αρχικά σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου διεύθυνση φωτογραφίας. Στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Αγαπά, εκτός από το θέατρο, την ταχύτητα, τις μηχανές μεγάλου κυβισμού, τα αυτοκίνητα, τον Παναθηναϊκό, τη ροκ, την τζαζ και τα ιδιαίτερα gadget. Μάλιστα, έτρεχε σε αγώνες ράλλυ για ένα διάστημα.

Ο Άλκης Κούρκουλος είχε πει: «∆εν χρειάζονταν πολλά λόγια για να καταλάβουμε την πλευρά του καθενός – κι ας συγκρουόμαστε γι’ αυτό. Ξέραμε ότι είµαστε διαφορετικοί και σε ποιον βαθµό. Ήταν ξεκάθαρο ότι ούτε εγώ ούτε εκείνος θέλαµε να είµαστε οι ίδιοι. Ήταν προφανές ότι δεν µπορούσα παρά να χαράξω γραµµές διαφορετικές από τον πατέρα µου, να είµαι κάτι άλλο. Και γιατί να είµαι σαν τον πατέρα µου; Κανείς ποτέ δεν ήθελε τις ρέπλικες, σε οποιοδήποτε επίπεδο, κι αυτό ευτυχώς για µένα ήταν σαφές εξαρχής. Ακόµη και τώρα, που έρχονται κάποιες κυρίες -µε αγάπη, δεν λέω- µετά την παράσταση και µου λένε “Αντε, παιδάκι µου, να ξεπεράσεις τον πατέρα σου”, ξέρω ότι δεν υπάρχει κάτι να ξεπεράσω γιατί εγώ είµαι ένας άλλος. Τι νόηµα θα είχε αν προσπαθούσα να κάνω το ίδιο;»

Ο Άλκης είχε παραδεχτεί, επίσης, ότι τον στοιχειώνει ακόμα η εικόνα του πατέρα του: «Εννοείται, όπως εννοείται ότι πολλές φορές πίστευα ότι δεν θα ξεφύγω από αυτή. Γιατί να µην το σκέφτοµαι και γιατί να µην το φοβάµαι; Άνθρωπος δεν είµαι κι εγώ; ∆εν έχω φοβίες;Όπως όλοι είναι οι γιοι κάποιου, έτσι κι εγώ. Βγήκα ο γιος του Κούρκουλου, τι να κάνω αφού δεν µπορώ να το αλλάξω; Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθώ ότι πλέον συνειδητοποιώ απόλυτα τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει ο πατέρας µου – στο Εθνικό Θέατρο και αλλού. Το όραµα που είχε. Άργησα πολύ, αλλά είµαι περήφανος για τον πατέρα µου. Τώρα αντιλαµβάνοµαι γιατί επέµενε στην έννοια ενός θεάτρου που θα ανήκε σε όλους και που θα άξιζε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο να λέγεται Εθνικό».

Άλκης Κούρκουλος: Η ανησυχία της νιότης, η κόντρα με τον πατέρα, η επαγγελματική πορεία, οι έρωτες στη ζωή του και η νέα σχέση

Άλκης Κούρκουλος: Η επαγγελματική του πορεία

Ο Άλκης Κούρκουλος εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως βοηθός σκηνοθέτη και ηχολήπτης. Το 1985 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, στην ταινία του Μανούσου Μανουσάκη Η Σκιάχτρα, παίζοντας έναν νεαρό που ερωτεύε