Μπανάνα: Τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζατε

by Newsroom i-diakopes.gr
Μπανάνα: Τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Μπανάνα: Το φρούτο που εκτός από νοστιμιά έχει και πολλά οφέλη στην υγεία

Το φρούτο που είναι νόστιμο, το έχουμε όλοι στο σπίτι μας και έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Οι βιταμίνες που έχει η μπανάνα σε συνδυασμό με τα άλλα θρεπτικά συστατικά κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό μας.

Δείτε παρακάτω τα 10 οφέλη αυτού του τροπικού φρούτου, που σχεδόν όλες εξαρτώνται από την ωριμότητά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις φάτε και να τις αντικαταστήσετε με άλλες. Σημαίνει απλά, ότι η σωστή ποιότητα ωρίμανσης μπορεί να έχει καλύτερη επίδραση στην υγεία σας.

Μπανάνα: Τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Τα 10 οφέλη της μπανάνας

Πρόληψη ογκολογικών παθήσεων

Οι μπανάνες περιέχουν μια ειδική πρωτεΐνη (παράγοντα νέκρωσης όγκων), που βοηθά στην πρόληψη ογκολογικών παθήσεων. Τα ώριμα φρούτα περιέχουν πολύ περισσότερες τέτοιες πρωτεΐνες, γι’ αυτό συνίσταται να τρώμε μπανάνες με στίγματα ή σκούρα φλούδα.

Καταπολεμούν τις κράμπες

Μπανάνα: Τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι κοινή αιτία για τους σπασμούς των μυών των αστραγάλων. Η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε κάλιο και μαγνήσιο, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις μυικές κράμπες.

Πρόληψη νεφρικών παθήσεων

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο, βοηθούν στην πρόληψη πέτρας στα νεφρά. Σύμφωνα με μια μελέτη, η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα των κακοηθειών στα νεφρά κατά 40%.

Δυνατή καρδιά

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, συνιστάται σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και είναι επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση 1,3 γραμμαρίων αυτού του στοιχείου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 26%. Για να εφοδιάσετε το σώμα σας με αυτή την ποσότητα, θα πρέπει να τρώτε 2-3 μπανάνες την ημέρα, ανάλογα με το βάρος τους.

Καθαρίζει τα αγγεία

Μπανάνα: Τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Η χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία της αγγειακής απόφραξης, που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Οι μπανάνες περιέχουν φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και διατηρούν την υγεία του αγγειακού συστήματος.

Υγιές στομάχι

Οι μπανάνες συνιστάται σε άτομα με γαστρικό έλκος και όσους βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Περιέχουν ένα ειδικό ένζυμο, που αυξάνει την έκκριση βλέννας και προστατεύει τα κοιλιακά τοιχώματα.

Πηγή ενέργειας

Η αφθονία των βιταμινών και ανόργανων συστατικών, καθιστούν τις μπανάνες μια μεγάλη πηγή ενέργειας. Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφούνται γρήγορα και μπορούν να αναπληρώσουν αμέσως την ενέργειά σας, αν χρειαστεί.

Καλή διάθεση

Μπανάνα: Τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Οι μπανάνες περιέχουν ντοπαμίνη – την “ορμόνη της ευτυχίας” – μαζί με μέρος της βιταμίνης του συμπλέγματος Β, που επηρεάζει θετικά το νευρικό σύστημα. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν στις μπανάνες να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε, όταν αισθανόμαστε στεναχωρημένοι.

Βοηθά στο διαβήτη

Μπανάνα: Τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Αυτά τα τροπικά φρούτα έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανθεκτικού αμύλου στο εσωτερικό τους, που συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Εκτός από αυτό, μια πράσινη μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει 12,5 γραμμάρια αμύλου, ενώ μια ώριμη, μόνο 5.

Αδύνατη σιλουέτα

Το ανθεκτικό άμυλο αποτρέπει την αποθήκευση λίπους στο σώμα, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και οδηγεί σε γρήγορη και ορατή απώλεια βάρους. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της ουσίας αυτής, είναι 10 γραμμάρια. Φυσικά, θα πρέπει να ασκήστε και να προσέχετε την διατροφή σας.

Προτεινόμενα