Χάιντι: Ένα υπέροχο παραμύθι ύμνος στη δύναμη της φιλίας και στην αγάπη της φύσης

Χάιντι: Ένα υπέροχο παραμύθι ύμνος στη δύναμη της φιλίας και στην αγάπη της φύσης

Χάιντι: Παραμύθι -ύμνος στη δύναμη της φιλίας και στην αγάπη για τη φύση

Χάιντι: Το διάσημο παραμύθι αλλά και σειρά κινουμένων σχεδίων, είναι ένα από αυτά, που περνούν σπουδαία κοινωνικά μηνύματα. Το γνωστό μυθιστόρημα αφηγείται τα παιδικά χρόνια ενός ορφανού κοριτσιού που μεγαλώνει στις ελβετικές Άλπεις. Το μικρό κορίτσι μεγαλώνει κοντά στον κτηνοτρόφο παππού της, μεταδίδοντας την όμορφη ενέργεια, την χαρά και την καλή της διάθεση σε όσους βρίσκονται κοντά της.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ιαπωνική τηλεόραση στις 6 Ιανουαρίου του 1974. Αποτελούνταν από 52 εβδομαδιαία επεισόδια. Στη συνέχεια προβλήθηκε μεταγλωττισμένη σε δεκάδες χώρες, εκτοξεύοντας την καριέρα των Ισάο Τακαχάτα (σκηνοθεσία) και Χαγιάο Μιγιαζάκι (σχεδιασμός χώρων-τοπίων). Τις επόμενες δεκαετίες γνώρισαν παγκόσμια φήμη για τη διασκευή κλασικών έργων της παιδικής λογοτεχνίας σε animation.

Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε μεταγλωττισμένη σε 52 επεισόδια, των 30 λεπτών. Η σειρά διήρκησε από τον Σεπτέμβριο του 1982 έως τον Νοέμβριο του 1982 και σε επανάληψη το 1983 (Απρίλιος – Οκτώβριος).

Χάιντι: Ένα υπέροχο παραμύθι ύμνος στη δύναμη της φιλίας και στην αγάπη της φύσης

Η ιστορία της Χάιντι στην παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων

Ενός έτους ήταν η Χάιντι ήταν όταν πέθαναν οι γονείς της. Στα 5 της η θεία της Ντέτε την πηγαίνει να ζήσει με τον παππού της, ο οποίος ζει στο βουνό απομονωμένος με τις κατσίκες του. Παρέα με τον παππού και το μικρό βοσκό Πέτερ, ανακαλύπτει τις ομορφιές της φύσης και μαθαίνει να επικοινωνεί με τα ζώα.

Η θεία Ντέτε όμως επιστρέφει και παίρνει με πονηρό τρόπο τη Χάιντι στην Φρανκφούρτη. Tην τοποθετεί στο σπίτι του πλούσιου εμπόρου Ζέσεμαν. Αυτός αναζητά μια ψυχοκόρη, για να κάνει παρέα στην κόρη του Κλάρα, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο αδυνατεί να περπατήσει. Αν και τα δύο κορίτσια αναπτύσσουν αδελφική φιλία, η Χάιντι πάντα νοσταλγεί τη ζωή στο χωριό κι έτσι επιστρέφει στις Άλπεις.

Ο παππούς πιάνει ένα σπίτι στο χωριό, ώστε η μικρή να παρακολουθήσει το σχολείο. Με το τέλος της σχολικής χρονιάς επιστρέφουν στην αγροικία, όπου δέχονται επίσκεψη από την Κλάρα. Χάιντι, Κλάρα και Πέτερ περνούν μαζί το καλοκαίρι στο βουνό. Προς το τέλος των διακοπών η Κλάρα καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της.

Η ιστορία κλείνει με την Κλάρα να επιστρέφει στην Φρανκφούρτη και τους Χάιντι και Πέτερ να ονειρεύονται το επόμενο καλοκαίρι.

Χάιντι: Ένα υπέροχο παραμύθι ύμνος στη δύναμη της φιλίας και στην αγάπη της φύσης

Το ομώνυμο κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Ελβετίδας συγγραφέα Johanna Spyri

Δημοσιεύθηκε σε δύο τόμους το 1880-81 και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Η περιοχή όπου διαδραματίστηκαν οι περιπέτειες της Χάιντι ονομάζονται σήμερα Heidiland – για τουριστικούς λόγους – και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Κέντρο της ιστορίας είναι το Μάιενφελντ, μια κωμόπολη στα σύνορα της Ελβετίας με το Λίχτενσταϊν. Εκεί ζούσε η Χάιντι με τη θεία Ντέτε.

Το Χωριό βρίσκεται σχετικά κοντά στο Μάιενφελντ, με το οποίο το συνδέει ένας καρόδρομος. Η αγροικία του παππού βρίσκεται αρκετά έξω και ψηλότερα από το χωριό, στα όρια της αλπικής ζώνης.

Όταν κυκλοφόρησε η σειρά, έκανε μεγάλη εντύπωση η εργασία του Μιγιαζάκι στην πιστή αναπαράσταση κτηρίων και τοπίων, τόσο στις Άλπεις όσο και στην Φρανκφούρτη.

Ο σχεδιαστής είχε επισκεφτεί τις περιοχές μαζί με τον Τακαχάτα και είχαν τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες, στις οποίες βασίστηκαν για να δημιουργήσουν το περιβάλλον όπου εκτυλίσσεται η ιστορία.

Το 2015 η πολυαγαπημένη, διάσημη ιστορία της Χάιντι, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Κυκλοφόρησε μια ταινία για όλη την οικογένεια, με τους Μπρούνο Γκαντζ, Ανούκ Στέφεν, Ιζαμπέλ Οτμάν.

Δείτε το βίντεο με το 1ο επεισόδιο από την σειρά της Χάιντι