Χελώνα στη Νάξο έφαγε πάνω από 100 μέδουσες σε μισή ώρα

Νάξος: Το βίντεο με χελώνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Αρκετά πεινασμένη φαίνεται να ήταν μια χελώνα ανοιχτά της Νάξου, η οποία δεν άφησε μέδουσα για μέδουσα που βρέθηκε μπροστά της…

Σε μισή ώρα «καθάρισε» την παραλία ο Μάριος, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου.

Η μωβ μέδουσα και οι φυσικοί θηρευτές τους. Πώς μια θαλάσσια χελώνα στη Νάξο, ο Μάριος, έφαγε πάνω από 100 μέδουσες. Η μωβ μέδουσα έχει προκαλέσει προβληματισμό και φέτος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ελληνικές θάλασσες, τις μωβ μέδουσες και την Νάξο

Οι περιοχές με μωβ μέδουσες  αυξήθηκαν κατακόρυφα και αυτό το καλοκαίρι, καθώς ολοένα και περισσότεροι λουόμενοι πήγαν για μπάνιο. Εδώ και αρκετές ημέρες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο είδος έχει εξαπλωθεί, παραμένει στα βαθιά και ανάλογα με τα ρεύματα και τη φορά των ανέμων βγαίνουν σε παραλίες.

Η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία στη θάλασσα -εξέλιξη που ευνοεί την αναπαραγωγή της Pelagia noctiluca, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους- είναι ένας από τους παράγοντες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Η μείωση των φυσικών θηρευτών της μωβ μέδουσας είναι ο δεύτερος παράγοντας που ευνοεί την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες. Ο ξιφίας και ο τόνος είναι τα μεγάλα πελαγικά ψάρια που έχουν στο «διαιτολόγιό» τους τις μωβ μέδουσες.

Επίσης, ένας βασικός θηρευτής είναι και η θαλάσσια χελώνα. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη μωβ μέδουσα και τις παραλίες σε Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περυσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη στην πλατφόρμα inaturalist.org, οι μωβ μέδουσες έφθασαν και στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες λουόμενοι στην Κρήτη είχαν εντοπίσει μωβ μέδουσα στην παραλία Φαλάσαρνα (Κίσσαμος Χανίων).

Πάνω από 100 μέδουσες έφαγε ο Μάριος, η θαλάσσια χελώνα στη Νάξο

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε την περσινή μας παρατήρηση με τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες» επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Και προστίθεται: «Η παρατήρησή μας αυτή δείχνει την καθοριστική σημασία της θαλάσσιας χελώνας στην ισορροπία του οικοσυστήματος και τα οφέλη της στον έλεγχο του υπερπληθυσμού του είδους αυτού».

Related posts

Καλλιτέχνης εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του: Έμειναν άφωνοι όλοι με το μεγάλο μυστικό που έκρυβε για χρόνια στην οικία του στη Νάξο

Ανείπωτος θρήνος για τον 22χρονο Ευριπίδη: Η μοιραία εκδρομή με τους φίλους του και το σπαρακτικό τελευταίο αντίο

«Το παιδάκι της έκλαιγε»: Τα δραματικά τελευταία λεπτά της 36χρονης στη Νάξο από αυτόπτες μάρτυρες

Πνιγμός 36χρονης στη Νάξο: Σε ανακοπή καρδιάς φέρεται να οφείλεται ο θάνατος της άτυχης γυναίκας

Καταχειροκροτήθηκε στη Νάξο: Ιερέας πήρε το μικρόφωνο και ραπάρισε το «Διθέσιο» της Πρωτοψάλτη

Χίλια μπράβο: Η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες είναι η Κατερίνα από τη Νάξο και περνά στην Ιατρική Αθηνών

Διάσωση χελώνας στη Ρόδο: Δύτης έσωσε εγκλωβισμένη χελώνα κάνοντας της τεχνητή αναπνοή

Χανιά: Διπλό τσίμπημα από μωβ μέδουσες σε τουρίστρια – Εμφάνισε πόνο, ζαλάδα και ταχυπαλμία

Κατερίνα Βάβουλα από την Νάξο: Σάρωσε στις πανελλαδικές συγκεντρώνοντας 19.575 μόρια και ετοιμάζεται για ιατρική