Χωρίς πολυκοσμία και αναμονές: Τα πέντε ήσυχα, ελληνικά χωριά για διακοπές τα Χριστούγεννα

Εναλλακτικοί προορισμοί: Οι πέντε προορισμοί για ήσυχες και όμορφες διακοπές

Μπορεί η Αράχωβα να είναι η βασίλισσα των χειμερινών προορισμών όμως γιατί να παιδευτεί καποιός με τόση πολυκοσμία και την ταλαιπωρία ενός τόσο τουριστικού προορισμού, όταν η χώρα μας έχει να προσφέρει διαμάντια σε χειμερινούς προορισμούς που είναι ήσυχοι, φθηνότεροι και εξίσου πανέμορφοι.

Περιμένεις στην αναμονή για να βρεθεί τραπέζι στο εστιατόριο, στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου τα αυτοκίνητα κάνουν τέτρις για να χωρέσουν και στα καφέ πρέπει να φωνάξεις για να ακουστείς από την οχλαγωγία του πολύ κόσμου.

Φέτος τα Χριστούγεννα επιλέγουμε προορισμούς πιο low profile, αποφεύγουμε την πολυκοσμία και χαιρόμαστε τη φύση και το χειμώνα σε πέντε χωριά που προσφέρουν όλες τις ανέσεις αλλά συγκεντρώνουν λιγότερο κόσμο.

Εναλλακτικοί προορισμοί: Πλάτανος, ορεινή Ναυπακτία


Το τεράστιο πλατάνι που θα δείτε στην πλατεία έδωσε το όνομά του στο χωριό, που βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων από την Ναύπακτο και σε υψόμετρο 880 μέτρων.

Την ώρα που αρχίζει να βραδιάζει, η μεγάλη πλατεία στο χωριό Πλάτανος αρχίζει να γεμίζει κόσμο. Τα καφενεδάκια και οι ταβέρνες ανάβουν τα φώτα τους και ανοίγουν τις μουσικές τους. Γύρω από την εκκλησία και κάτω από τα δέντρα, οι ντόπιοι πίνουν τσίπουρα και σηκώνουν το βλέμμα προς τον έναστρο ουρανό. Το χωριό είναι ιδανικό για ήσυχες γιορτές μακριά από πολύβουους προορισμούς ενώ είναι και η κατάλληλη βάση για να εξερευνήσετε τη φύση και τα μικρά χωριουδάκια της Ορεινής Ναυπακτίας.

Διαμονή: Ανάμεσα στο γκαζόν και στα λουλούδια, σε πλαγιά πάνω από το χωριό, τα πέτρινα «Σπιτάκια της Ιφιγένειας» ατενίζουν τα βουνά της Ναυπακτίας. Καθόμαστε στο φλοράλ καναπέ απέναντι από το γωνιακό τζάκι και κοιτάμε έξω από το μεγάλο παράθυρο που βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι. Το καλύτερο μας όμως είναι στο καφέ του ξενώνα με το μεγάλο πάγκο, τα μαξιλάρια και τα πολλά παιχνίδια. Κάθε μέρα στο εστιατόριο μπορείτε να δοκιμάσετε ποικιλία μαγειρευτών φαγητών και ορεκτικών.
Info: Πλάτανος, 26340 61500, www.ifigeneia.com

Θυμίζει παλιά γειτονιά βγαλμένη από ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’50. Γύρω από την πέτρινη εσωτερική αυλή του ξενώνα «Αλωνάκι» απλώνονται τα δωμάτια. Με ξύλινα δοκάρια στην οροφή, σιδερένια κρεβάτια και παλιές λάμπες, μπορεί όντως όταν ξυπνάς να νομίζεις ότι ζεις σε άλλη εποχή.

Info: Πλάτανος, 26340 61315, 6978 172711, www.alonaki.gr
Φαγητό: Κατευθυνθείτε προς το χωριό Άγιος Δημήτριος και μετά από περίπου 10 χιλιόμετρα θα συναντήσετε το ιστορικό «Χάνι του Λιόλιου», η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από το 1820. Ανάμεσα σε έλατα και σε υψόμετρο 1200 μέτρων θα δοκιμάσετε καλοψημένα κρεατικά, μαγειρευτά και χειροποίητες πίτες.
Info: 10 χλμ Πλάτανου-Αγίου Δημητρίου, 26340 48408

Εναλλακτικοί προορισμοί: Μεταξοχώρι, Κίσσαβος

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται δίπλα στην Αγιά, στους πρόποδες του Κισσάβου, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Εδώ στο χωριό, τα παλιά χρόνια, ζούσε η αστική τάξη της περιοχής. Το μετάξι ήταν το προϊόν και οι κάτοικοι οι πλούσιοι έμποροί του. Σχεδόν όλα τα σπίτια είναι μεγάλα αρχοντικά φτιαγμένα από πέτρα. Ψηλοτάβανα και επιβλητικά, είχαν και βοηθητικούς χώρους για την επεξεργασία και αποθήκευση του πολύτιμου μεταξιού. Σήμερα, σώζονται το όνομα αλλά και τα αρχοντικά, πολλά από τα οποία, με μεράκι και σεβασμό, αναπαλαιώθηκαν και ομόρφυναν. Το Μεταξοχώρι δεν έχει πολλούς κατοίκους, γύρω στους 400. Δεν έχει πολλά παιδιά, έχει αρκετούς ηλικιωμένους αλλά έχει και ξεχωριστούς ανθρώπους που το επέλεξαν για να ζήσουν, πολλές φορές μην έχοντας καμία σχέση με την περιοχή. Περπατήστε κάτω από τα πλατάνια μέχρι τη μεγάλη πλατεία του χωριού, χαζέψτε τα αρχοντικά με τις μεγάλες πόρτες, τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα και νιώστε τη γαλήνια ατμόσφαιρα. Τα κοντινά χωριά Σκήτη, Μελιβοία και Σωτηρίτσα προσφέρονται για βόλτες και μίνι-εκδρομές.

Διαμονή: Πληθωρικά κρεβάτια, τετράγωνα παράθυρα με μάνταλο, εσοχή στον τοίχο με κερί – με δυο λόγια απλότητα υψηλής αισθητικής. Στο «Αρχοντικό Σουλιώτη» το ξύλο και τα απλά διακοσμητικά στοιχεία δημιουργούν δυσεύρετη θαλπωρή. Τα 8 δωμάτια βρίσκονται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, αλλά μην ανησυχείτε: κανείς δεν κάνει φασαρία εδώ. Για μεγαλύτερη απομόνωση προτιμήστε το δωμάτιο Ντάμι που βρίσκεται μόνο του στον κάτω όροφο και μάλιστα έχει και ένα κομμάτι βράχου μέσα, το οποίο οι ιδιοκτήτες δεν πείραξαν.

Info: Μεταξοχώρι, 24940 22040, www.souliotismansion.com


Φαγητό: Στην ταβέρνα «Κεραμίδι» δίπλα στα πλατάνια και στον μικρό καταρράκτη θα δοκιμάσετε αγριογούρουνο στιφάδο, κοντοσούβλι, κρεατικά στα κάρβουνα και χειροποίητα ορεκτικά.
Info: Μεταξοχώρι, 2494 024030

Εναλλακτικοί προορισμοί: Καστανιά Κορινθίας


Μόλις 155 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στους πρόποδες της Ζήρειας, το μικρό χωριό με τα πετρόχτιστα σπίτια είναι η ιδανική σύντομη απόδραση. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ο οικισμός είναι περιτριγυρισμένος από καστανιές, καρυδιές και έλατα και συγκεντρώνει λίγο κόσμο ακόμα και την περίοδο των γιορτών. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η λίμνη Στυμφαλία και το Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Αξίζει μια επίσκεψη για να μάθουν μικροί και μεγάλοι πως η λίμνη έχει επηρεάσει την τοπική ζωή και να πληροφορηθούν για τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του. Άλλη μια κοντινή βόλτα που μπορείτε να κάνετε είναι στη λίμνη Δόξα και τα χωριά Γκούρα και Φενεός.

Διαμονή: Ένα παλιό πέτρινο σπίτι στον κεντρικό δρόμο του χωριού αναπαλαιώθηκε και δίπλα του προστέθηκαν νέα κτίσματα, τα οποία σέβονται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το ξενοδοχείο «Άστρα» διαθέτει 9 κουκλίστικα δωμάτια, πολύ περιποιημένα και με όλες τις ανέσεις.

Info: Καστανιά Κορινθίας, 27470 61202, www.astrahotel.gr


Φαγητό: Χειροποίητες πίτες, παραδοσιακά φαγητά όπως κοκκινιστό μοσχαράκι και αρνάκι στη γάστρα αλλά και αγριογούρουνο στιφάδο και σούβλες θα βρείτε στην ταβέρνα «Το στέκι».
Info: Καστανιά, 27470 61297

Εναλλακτικοί προορισμοί: Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου


Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα σχετικά απομονωμένο χωριό καθώς δε βρίσκεται πάνω στο δρόμο για κανένα από τα γνωστά χωριά του Πηλίου. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Στα λιθόστρωτα ανηφορικά καλντερίμια, οι λάμπες αρχίζουν να ανάβουν μόλις πέφτει το φως της ημέρας. Κάτω από τις πέτρες, παλεύει να φυτρώσει το χορτάρι, αποτέλεσμα της υγρασίας και των πολλών τρεχούμενων νερών. Παντού, όπου και αν σταθείς ακούς από πιο κοντά ή πιο μακριά, σιγανά ή πιο δυνατά τον ήχο από ρυάκια και ρέματα. Το χωριό διατηρεί μια μυστηριακή, σχεδόν μεσαιωνική ατμόσφαιρα με το χλωμό κίτρινο φως από τις λάμπες του δρόμου και την πυκνή βλάστηση. Είναι το ιδανικό μέρος για γιορτές γεμάτες ησυχία και ξεκούραση. Η πλατεία με τα πλατάνια είναι το κέντρο του χωριού και εδώ συγκεντρώνεται όλη η κίνηση, στα λιγοστά καφενεία και ταβέρνες που λειτουργούν πάνω στην πλατεία.

Διαμονή: Στο ξενοδοχείο «Δρυάδες» εκτός από τα δίκλινα και τα superior δωμάτια, θα βρείτε και οικογενειακά αλλά και σουίτα με πέτρα πίσω από το κρεβάτι με τον ουρανό, μπρούντζινες βρύσες και θέα στις πλαγιές του Πηλίου.

Info: Άγιος Λαυρέντιος, 24280 96110, www.hoteldryades.gr

Φαγητό: Στην ταβέρνα «Βασιλικός και Δυόσμος» στην κεντρική πλατεία θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα όπως η σιγοψημένη γίδα στη γάστρα και το ζουμερό μπιφτέκι αλλά και πιο δημιουργικές συνταγές όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα με μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα τυριού.
Info: Άγιος Λαυρέντιος, 6937 050473

Εναλλακτικοί προορισμοί: Κλαυσί Ευρυτανίας


Ο ξεχασμένος παράδεισος γύρω από το χωριό Κλαυσί αρχίζει σιγά σιγά να ανακαλύπτεται από επισκέπτες που γνώρισαν την ήσυχη ομορφιά του χωριού και τους φιλόξενους κατοίκους του. Τοποθετημένο σε προνομιακό σημείο στην κοιλάδα της Ποταμιάς, το Κλαυσί λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι από τα κλάματα των κατοίκων του, οι οποίοι υπέμειναν πολλές καταστροφές του χωριού. Κοντά στο χωριό και στις όχθες του Καρπενησιώτη ανακαλύφθηκε τα έτη 1957-1959 παλαιοχριστιανική εκκλησία που φέρεται να ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Λεωνίδη.

Διαμονή: Ο παραδοσιακός ξενώνας «Το μαγεμένο βουνό» διαθέτει σουίτες και διαμερίσματα με κομψή και μοντέρνα διακόσμηση και άπλετη θέα στις πλαγιές του βουνού.
Info: Κλαυσί, 22370 21327, www.magemenovouno.gr
Στο «Αρχοντικό της Μαρίας» νοικιάζουμε μία από τις junior σουίτες με θέα στο βουνό. Τα μεγάλα σιδερένια κρεβάτια έχουν και ουρανό, ενώ τα χοντρά χαλιά, οι βελούδινες πολυθρόνες και το πέτρινο τζάκι μας κάνουν να αισθανόμαστε πραγματικά άρχοντες. Εκτός από τις σουίτες υπάρχουν και δίκλινα δωμάτια με την ίδια «αρχοντική» διακόσμηση.
Info: Κλαυσί, 6972-914434, www.archontiko-marias-karpenisi.gr


Φαγητό: Επισκεφθείτε την ταβέρνα «Φρειδερίκη». Στο ζεστό χώρο με το τζάκι, θα δοκιμάσετε ζαρκάδι στιφάδο, αγριογούρουνο στη γάστρα, χωριάτικες πίτες, χόρτα του βουνού και ψητά στη σχάρα.
Info: Κλαυσί, 22370 23223

Related posts

Καλό Ταξίδι Σωκράτη: Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες

4χρονη έπαθε εγκεφαλική βλάβη από αποσμητικό, γιατί η μητέρα της έκανε ένα λάθος που κάνουν πολλοί γονείς

Κοντά στον χωρισμό Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ – Η μεγάλη αποκάλυψη στο βίντεο που δεν καταλάβατε