Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η «υπηρέτρια» του ελληνικού σινεμά, τα λόγια της Αλίκης Βουγιουκλάκη και ο μεγάλος της καημός

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της

Το 1937 γεννήθηκε στη Μεσσήνη η Ελληνίδα ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ’ την οποία και αποφοίτησε το 1959. Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έπαιζε πάντα σε δεύτερους ρόλους και είχε εμπεδώσει την περσόνα της υπηρέτριας, με τις ελληνικούρες και το χωριάτικο ταμπεραμέντο.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς.
Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν αυτός της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που πετούσε συνέχεια «μαργαριτάρια».

Διακρίθηκε, ωστόσο, για τον καλό της χαρακτήρα και άφησε εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία είναι μια μεγάλη αξιοσέβαστη κυρία. Όπως έχει πει σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν φοβάται τον θάνατο. Μάλιστα, είχε πει:  «Είναι μια διαδικασία που θα έρθει για όλους μας. Ο,τι ζει, πεθαίνει. Απλά θέλω να αφήσω πίσω μου ένα καλό όνομα και ο κόσμος να χαίρεται όταν βλέπει τις ταινίες που παίζω».

«Εάν δεν έκανα το ρόλο της υπηρέτριας θα ήμουν δυστυχισμένη. Εγώ τον επέλεξα στην πρώτη μου ταινία. Ήθελαν να κάνω μια σέξι σταρ, με βάλανε σε ένα κρεβάτι και μου λένε… γδύσου. Τι να κάνω, λέω… Να γδυθώ; Σηκώθηκα, ντύθηκα κι έφυγα. Και τους λέω ότι θέλω να κάνω το ρόλο της υπηρέτριας. Ήμουν φοιτήτρια της Νομικής σχολής και αριστούχος της δραματικής σχολής», είχε πει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Στοιχεία από την προσωπική ζωή της Δέσποινας Στυλιανοπούλου: «Αγαπήθηκα πολύ, αλλά ήμουν άμυαλη»

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, ταυτισμένη με τον ρόλο του λαϊκού κοριτσιού που είχε «παντρευτεί» το σφουγγαρόπανο στις ταινίες, λέγοντας απίθανες ατάκες πάντα εκτός σεναρίου, έζησε ένα μεγάλο πάθος-έρωτα.

«Αγαπήθηκα πολύ, αλλά ήμουν άμυαλη. Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχω παιδιά και σύζυγο. Παρουσιάστηκαν κάποιες τύχες, αλλά έμεινα πιστή σε μια αγάπη, δεν ήθελα δεύτερο γάμο. Τώρα είναι δύσκολο να είσαι μόνη»είχε εξομολογηθεί η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Έχω καταπληκτικά ανίψια, που πλέον δεν με νοιάζει είχε πει σε άλλη της συνέντευξη όταν ερωτήθηκε γιατί δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά.. Όλα αυτά είναι στις σκέψεις μας, αλλά είμαι γεμάτη από τη ζωή που έζησα. Ζω με τις αναμνήσεις μου και εύχομαι κάθε φορά να ζήσουν τόσες χαρές και άλλοι, νεότεροι συνάδελφοί μου.

Έρχεται κάποιος παραγωγός Γερμανός και μου κάνει μια πρόταση, αν θέλω να πάω στη Γερμανία με δικό μου θίασο. Τελειώνοντας η τουρνέ στη Γερμανία, πήρα 2,5 εκατομμύρια δραχμές και τότε χτιζόταν αυτή η πολυκατοικία και πήρα αυτό το σπίτι, για αυτό υπάρχει.», είχε πει η ηθοποιός σχετικά με το σπίτι που έχει αποκτήσει αποκλειστικά και μόνο από τη δουλειά της.

Δούλευα στο θέατρο, στον κινηματογράφο και έκανα και ραδιόφωνο. Θα μπορούσα να είχα δει περισσότερο την προσωπική μου ζωή, όμως νομίζω ότι ήμουν γεννημένη θεατρίνα. Μου άρεσε τόσο πολύ να κάνω τον κόσμο να γελάει και να με χειροκροτεί που πήγαινα σπίτι μετά την παράσταση και ονειρευόμουν ότι ήμουν ακόμα στη σκηνή. Τέτοια πώρωση είχε πει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με φώναζε ψιψίνα, έτσι της ήρθε με μια μέρα πάνω στη σκηνή. Η Αλίκη με τον Δημήτρη δεν χώρισαν ποτέ. Η τελευταία στιγμή που την είδε ζωντανή ο Δημήτρης ήταν στο Ιατρικό Κέντρο. Ίσως, όμως, αυτό δεν άκουσε ο Δημήτρης που δυστυχώς άκουσα εγώ την τελευταία της λέξη. Μου είπε “Ψιψίνα, θέλω να με πας στο Θεολόγο”», είχε πει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Τη συντάραξε ο θάνατός της Αλίκης. «Κάθε βράδυ πήγαινα στο Ιατρικό Κέντρο. Στ’ αυτιά μου ηχεί ακόμα η κραυγή με τα τελευταία της λόγια στον γιατρό: «Θέλω να ζήσω». Ήμουν ακριβώς έξω απ’ την πόρτα της όταν την άκουσα. Εκείνες τις στιγμές που περιμέναμε όλοι μήπως γίνει καλά, εγώ σκεφτόμουν πως θα έγραφα ολόκληρο βιβλίο με τη ζωή μου δίπλα της.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: «Μου ζήτησαν πίσω 12.000 ευρώ, μου έκοψαν και τη σύνταξη»

Η κυρία Στυλιανοπούλου, το 2017 με δάκρυα στα μάτια είχε αποκαλύψει πως της έκοψαν την τιμητική σύνταξη και παράλληλα της ζητούν να επιστρέψει στο κράτος 12 χιλιάδες ευρώ.

«Προχθές παίρνω έναν φάκελο από το υπουργείο Οικονομικών και διαβάζω μέσα ότι μου κόβεται η τιμητική σύνταξη. Και όχι μόνο ότι μου κόβεται, που έπαιρνα 450 ευρώ, αλλά οφείλω στο κράτος και 12.000 ευρώ, διότι από το 2014 έπαιρνα περισσότερα χρήματα και αυτά πρέπει να τα επιστρέψω», είχε πει.
Και είχε διερωτηθεί: «Ποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει με 450 ευρώ αυτή τη στιγμή όταν έχει κάποια ηλικία, έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο να την κατεβάσει κάτω αν δεν μπορεί να περπατήσει και έχει ανάγκη να πάρει ορισμένα φάρμακα για να περπατήσει;».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ, όχι για μένα, αλλά για τους συναδέλφους μου, γιατί εγώ έχω αυτό το σπίτι και κάθομαι. Και φαγητό να μην έχω, μπορώ να ζήσω με νερό, αλλά οι συνάδελφοι που δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, παρακαλώ, εκλιπαρώ την κυβέρνηση να μας επιστρέψει τις συντάξεις, που οι συντάξεις αυτές γράφουν κάτω “αίμα”» είχε πει με πόνο ψυχής.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Ο μεγαλύτερος καημός της

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου δεν διστάζει για πρώτη φορά να αποκαλύψει το μεγάλο της παράπονο από το χώρο της υποκριτικής: «Το παράπονό μου είναι ότι δεν με φώναξαν ποτέ από το κλασικό θέατρο να παίξω ένα ρολάκι στην Επίδαυρο. Πιστεύω ότι μετά από τη Μαίρη Αρώνη, θα ήμουν εξίσου καλή και εγώ παίζοντας τη Λυσιστράτη».

Related posts

Αποκάλυψη φωτιά για Κέιτ Μίντλετον: Από ποια μορφή καρκίνου πάσχει τελικά η πριγκίπισσα

Τεράστια «Βóμβα» στην Ελληνική Showbiz με τον «Σασμό» – Διάσημοι ηθοποιοί της σειράς ζευγάρι και στη ζωή

Ασταμάτητος ο Παλαιοχριστιανός: Έκανε κίνηση-ματ και ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα