Δημήτρης Ιωακειμίδης: Ο ρόλος του Κολοκοτρώνη, που τον έκανε ευρέως γνωστό, το θέατρο “Πολύτεχνο” και ο άδοξος θάνατος στα 75 του

Δημήτρης Ιωακειμίδης: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Στις 07/05/1939 γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ιωακειμίδης, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του έπαιξε και σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις. Ξεχώριζε για την χαρακτηριστική βαθιά φωνή του και για την πληθωρική του παρουσία στο σανίδι του θεάτρου και στην μικρή και μεγάλη οθόνη, όπου πρωταγωνίστησε σε δεκάδες παραγωγές.

Στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί σε πολλές σειρές της δημόσιας τηλεόρασης, ανάμεσα τους, «Όταν ήμουν δάσκαλος» (1993, ΕΤ1), «Τα αδέλφια (1988 ΕΤ2) αλλά και της ιδιωτικής, όπως «Παντρεμένοι ανύπαντροι» (1983, ΜΕGA).

Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1962 στο ρόλο ενός λήσταρχου, του Καπετάν Αρβανίτη, στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Οι Υπερήφανοι». Ωστόσο, έγινε περισσότερο γνωστός για την ενσάρκωση του ρόλου του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην ταινία “Παπαφλέσσας”.

Ο Δημήτρης Ιωακειμίδης έκανε την τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1999, στην ταινία «Χώμα και νερό» του Παναγιώτη Καρκανέβατου. Στο θέατρο υπήρξε δημιουργός του θεάτρου «Πολύτεχνο», στο οποίο έπαιξε και σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις.

Δημήτρης Ιωακειμίδης: Ο ρόλος του Κολοκοτρώνη, που τον έκανε ευρέως γνωστό, το θέατρο “Πολύτεχνο” και ο άδοξος θάνατος στα 75 του

Τα έργα στα οποία έχει παίξει ο Δημήτρης Ιωακειμίδης

  • Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή (1972, ΕΙΡΤ)
  • Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων (1972, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ονειροπαρμένος (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Εφιάλτης (1973, ΕΙΡΤ)
  • Η Θέμις έχει κέφια (1975, ΕΙΡΤ)
  • Η ωραία Ελένη των γαϊδάρων (1976, ΥΕΝΕΔ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Διακοπές μ’ ένα παραχαράκτη (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Τελευταία ειδοποίηση (1976, ΕΡΤ)
  • Αφροδίτη (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Υποψίες: Αυτόπτης μάρτυς (1977, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Η φωτογραφία (1977, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Ποιος σκότωσε τη Ρόζα (1977, ΕΡΤ)
  • Υποψίες: Το κόκκινο βάζο (1977, ΕΡΤ)
  • Ο μεγάλος ξεσηκωμός (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Μια φορά κι έναν καιρό: Ο πέτρινος τοίχος (1977, ΕΡΤ)
  • Ο ταξιτζής: Γραφειοκρατία (1978, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής: Ο μανάβης (1978, ΥΕΝΕΔ)
  • Υποψίες: Εκβιασμός (1978, ΕΡΤ)
  • Λεηλασία μιας ζωής (1978, ΕΡΤ)
  • Το ημερολόγιο ενός θυρωρού (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής: Ο κουβαρίστρας (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο ταξιτζής: Τζακ (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα: Πρόσκληση σε γεύμα (1980, ΕΡΤ)
  • Οι ιερόσυλοι (1983, ΕΡΤ2)
  • Οικογένεια Ζαρντή (1983, ΕΡΤ)
  • Τα αδέλφια (1988, ΕΤ2)
  • Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1990, ΕΤ1)
  • Όταν ήμουν δάσκαλος (1993, ΕΤ1)
  • Επικίνδυνες σχέσεις (1992, ΕΤ2)
  • Η οργή των θεών (1994, ΣΚΑΪ)
  • Παντρεμένοι… ανύπαντροι (1994, Mega)
  • Αξέχαστες κωμωδίες: Μπάμπης και Μπαμπίνος (1996, ΕΤ1)

Φιλμογραφία

  • Οι υπερήφανοι 1962
  • Με τη λάμψη στα μάτια 1966
  • The day the fish came out 1967
  • Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων 1967
  • Η καρδιά ενός αλήτη 1968
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος 1968
  • Ληστεία στην Αθήνα 1969
  • Η ώρα της αλήθειας 1969
  • Βαβυλωνία 1970
  • Δώστε τα χέρια 1971
  • Η Μεγάλη Στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας 1971
  • Υπερήφανοι αετοί 1971
  • Οι Αμαρτωλοί 1971
  • Μπουμ ταρατατζούμ 1972
  • Οι βάσεις και η Βασούλα 1975
  • Οι κυνηγοί 1977
  • Η βαλίτσα του παπά 1978
  • Τζακ ο καβαλλάρης 1979
  • Γυναίκες στα όπλα 1979
  • Ο ποδόγυρος 1980
  • Ένας κοντός θα μας σώσει 1981
  • Πάμε για …Καφέ?! 1981
  • Απίθανοι αλλοιώτικοι κι ωραίοι…. 1982
  • Κορίτσια για… τσίμπημα 1985
  • …και Δυο Αυγά Τουρκίας 1987
  • Υπέρ επείγον 1989
  • Χώμα και νερό 1999

Βιντεοταινίες

Το γλυφιτζούρι (1985)
Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1985)
Ο ταξιτζής μας (1985)
Ο Πιπίλας και ο Τορπίλας (1986)
Ταμτάκος ο ηλεκτρονικός γύφτος (1987)
Ο λαχαναγορίτης (1987)
Μια κυρία στον υπόκοσμο (1988)
Οι συνένοχοι (1988)

Δημήτρης Ιωακειμίδης: Ο ρόλος του Κολοκοτρώνη, που τον έκανε ευρέως γνωστό, το θέατρο “Πολύτεχνο” και ο άδοξος θάνατος στα 75 του

Ο θάνατος του Δημήτρη Ιωακειμίδη

Ο Δημήτρης Ιωακειμίδης απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2014  σε ηλικία 75 ετών και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν