Δημήτρης Νικολαΐδης: Λίγα λόγια για την καριέρα και την ζωή του ηθοποιού
Ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ήταν ο Δημήτρης Νικολαΐδης. Μεσουράνησε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Επίσης έγραψε ιστορία και ως σκηνοθέτης σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε θεατρικά έργα.
Γεννήθηκε το 1923 στη Μικρά Ασία. Όταν ήταν έφηβος, μετακόμισε στην Αθήνα. Ήταν παιδί προσφύγων από τη Σμύρνη που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω ενός πολέμου. Εννέα ημέρες μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του πέθανε και έμεινε ορφανός. Παρόλο που αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και ήταν φτωχός, κατάφερε να τα βγάλει πέρα.
Δημήτρης Νικολαΐδης: Οι σπουδές και το ξεκίνημα στην υποκριτική
Ήταν ένας από τους 30 φοιτητές που έλαβαν υποτροφία για το Πειραματικό Σχολείο Αθηνών και στη συνέχεια για τη Νομική Σχολή Αθηνών. Ήταν άριστος μαθητής. Ωστόσο, ακολούθησε το όνειρό του να γίνει ηθοποιός και όχι δικηγόρος και σπούδασε στη σχολή του Κάρολου Κουν.
Το 1942, ο Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης. Σκηνοθέτησε μια παράσταση με τους μαθητές του, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Νικολαΐδης. Ο Δημήτρης Νικολαΐδης έκανε το ουσιαστικό του ντεμπούτο το 1944 με τον δάσκαλό του στο έργο του Αλέξη Σόλμον! Ο τελευταίος λευκός γύπας και λίγο αργότερα στο έργο του Γκόρκι Ο βυθός.
Το 1945 συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια με τον θίασο της «Κυρίας Κατερίνας» (Κατερίνα Ανδρεάδη) από τον οποίον έφυγε για να συνεργαστεί με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη στο έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Δελησταύρου και Υιός». Ακολούθησαν συνεργασίες με πολλούς θιάσους και το 1954 κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με «Το Κορίτσι της Γειτονιάς», δίπλα στη Σμαρούλα Γιούλη και στον Ορέστη Μακρή.
Το 1965, δοκίμασε τις σκηνοθετικές του ικανότητες σε ένα έργο με τίτλο “Myas Pentara Niata” των Πρεντέντερη – Γιαλαμά. Το έργο είχε επιτυχία. Την επόμενη χρονιά, σκηνοθέτησε τη διάσημη κωμωδία “Η γυναίκα μου τρελάθηκε”, που ήταν και η μοναδική του σκηνοθετική δουλειά στον κινηματογράφο.
Έπαιξε δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Εκείνες κι Εγώ» (1976-1978) του Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίο συνεργάστηκε και στην επιτυχημένη ραδιοφωνική σειρά «Ο Θυρωρός». Τους δυο τους συνέδεε και μια προσωπική φιλία.
Ο μεγάλος έρωτας του Δημήτρη Νικολαΐδη
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1955 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ. Μόλις σε ένα μήνα συνειδητοποίησε πως ήταν η γυναίκα της ζωής του. Η γνωριμία έγινε σε ένα ταξίδι της από την Αίγυπτο στην Αθήνα μέσω της Ίλυας Λιβυκού.