Δίνει αυξήσεις, 90 λεπτά διάλειμμα και απαγορεύει τα email μετά τις 5:30 – Αυτός είναι ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου

by Τόνια Τζαφέρη
Δίνει αυξήσεις, 90 λεπτά διάλειμμα και απαγορεύει τα email μετά τις 5:30 – Αυτός είναι ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου

Εργοδότης: Ο Ιταλός σχεδιαστής για τον οποίο όλοι θέλουν να δουλέψουν

Το περιβάλλον εργασίας, το κλίμα αλλά και οι απολαβές είναι το Α και το Ω σε μια δουλειά και όπως φαίνεται οι Ιταλοί εργαζόμενοι του Μπρουνέλο Κουσινέλι, έχουν βρει την επαγγελματική τους ευτυχία.

Ο Ιταλός σχεδιαστής κασμιριού, Μπρουνέλο Κουσινέλι,  στο ανακαινισμένο με δικά του μέσα μεσαιωνικό κάστρο Σολομέο έχει φτιάξει την ιδανική εργασιακή σχέση για τον ίδιο αλλά και τους εργαζομένους του.

Οι 1400 άνθρωποι που απασχολεί ο Κουσινέλι στην εταιρεία του πληρώνονται 20% πάνω από τον μέσο μισθό στον βιομηχανικό τομέα της Ιταλίας, κάνουν 90λεπτο διάλειμμα στις 13:00 για φαγητό (είτε επιλέγουν την, επιδοτούμενη από την εταιρεία, καντίνα όπου με 3 ευρώ τρώνε ένα κανονικό γεύμα με τοπικά κυρίως προϊόντα, είτε πηγαίνουν σπίτι τους) ενώ ολοκληρώνουν την εργασία τους στις 5:30 το απόγευμα.

Η επιχειρηματική ιστορία του Μπρουνέλο Κουσινέλι

Τα τελευταία χρόνια  ο Μπρουνέλο Κουσινέλι,έχει μεταφέρει την κατοικία του και την έδρα της επιχείρησής του σε αυτό το μικρό χωριό που υπάρχει από τον 12ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στην Περούτζια.

Δίνει αυξήσεις, 90 λεπτά διάλειμμα και απαγορεύει τα email μετά τις 5:30 – Αυτός είναι ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου

Αγόρασε και ανακαίνισε σταδιακά το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού στην κορυφή ενός λόφου με κυπαρίσσια, το οποίο περιλαμβάνει κατοικίες, σχολείο αλλά και μια βιβλιοθήκη που είναι ανοιχτή όλο τον καιρό ώστε να μπορούν να μελετούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας του τους αγαπημένους του φιλοσόφους και μένει με την οικογένειά του εκεί πια, όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοί του.

Δίνει αυξήσεις, 90 λεπτά διάλειμμα και απαγορεύει τα email μετά τις 5:30 – Αυτός είναι ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου

Έφτιαξε ένα θέατρο, ένα στάδιο, μια σχολή χειροτεχνίας, αμφιθέατρα και κήπους, ενώ χαμηλά στο λόφο βρίσκονται τα εργαστήρια του Κουσινέλι όπου τεχνίτες υφαίνουν κασμιρένια πουλόβερ αξίας περίπου 3.000 ευρώ έκαστο. Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο, η εταιρεία του πουλά περίπου 4.500 τζάκετ από καστόρι και 2.000 κασμιρένιες ζακέτες. Η χρηματιστηριακή της αξία «αγγίζει» το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έχει παρουσία σε 60 χώρες. Ο 62χρονος Ιταλός επιχειρηματίας επιμένει στην ισορροπία. Εξάλλου, έχει μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία για το επιχειρείν.

«Οι άνθρωποι χρειάζεται να ξεκουράζονται. Εάν σε εξοντώνω στην δουλειά, τότε σου έχω κλέψει την ψυχή», Μπρουνέλο Κουσινέλι

Όπως λέει ο Μπρουνέλο Κουσινέλι που αποτελεί υπόδειγμα εργοδότη ( ειδικά στην Ελλάδα που στύβουμε τους εργαζομένους) «Οι άνθρωποι χρειάζεται να ξεκουράζονται. Εάν σε εξοντώνω στην δουλειά, τότε σου έχω κλέψει την ψυχή».

Δίνει αυξήσεις, 90 λεπτά διάλειμμα και απαγορεύει τα email μετά τις 5:30 – Αυτός είναι ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου

Όσοι έχουν μπει στο γραφείο του λένε πως στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Σωκράτη, του Κομφούκιου, του Αντρέα Παλάντιο, του Ντοστογιέφσκι, του Γκάντι, του Κάφκα, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, του Τζον Κένεντι και του Πάπα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από το βιβλίο «Διαλογισμοί» του Μάρκου Αυρηλίου.

Ο Μπρουνέλο Κουσινέλι θεωρείται βασιλιάς του κομψού αθλητικού ντυσίματος (“sporty chic”). Οι πελάτες με ακριβά γούστα στις καθημερινές εμφανίσεις τους φορούν τα πουλόβερ του από γνήσιο κασμίρ αξίας 3.000€ έκαστο.

«Όλα αυτά τα 35 χρόνια επένδυσα τα πάντα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πιστεύοντας πάντα ότι η εργασία υπό τις καλύτερες συνθήκες κάνει τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς, ευφυείς και υπεύθυνους» τονίζει στην αυτοβιογραφία του και συμπληρώνει: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γνώριζε πολύ καλά ότι τα πλούτη ανήκουν στον διάβολο αλλά μπορούν να ανήκουν και στον Θεό. Από την μια πλευρά είναι τα πλούτη που είναι προϊόν λεηλασίας, δηλαδή εκείνων των ανθρώπων που κλέβουν και συσσωρεύουν λεφτά. Και από την άλλη πλευρά είναι τα καλά πλούτη, δηλαδή εκείνων των ανθρώπων που τα μετασχηματίζουν και τα διανέμουν και συνεχίζοντας έτσι, ανανεώνουν την ζωή… Για μένα αυτό ακριβώς εκπροσωπεί το Σολομέο».

Περισσότερες δηλώσεις από τον Μπρουνέλο Κουσινέλι

Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να χτυπούν κάρτα όταν πηγαίνουν και φεύγουν από την δουλειά, ενώ παρακινούνται ευγενικά στο να σκεφθούν διαφορετικά. Πριν από τέσσερα χρόνια, για παράδειγμα, ο Κουσινέλι τοποθέτησε σε όλο το χωριό κεραμικά πλακάκια με γνωμικά. Έξω από την κεντρική είσοδο του εργοστασίου γράφει χαρακτηριστικά: «Νιώθω υπεύθυνος για όλη την ομορφιά του κόσμου», ενώ στο χολ του θεάτρου υπάρχουν σε εμφανές σημείο τα λόγια του Σαίξπηρ: «Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων και η μικρή ζωή μας είναι περιτριγυρισμέ