«Δίνουν τη δική τους μάχη»: Οι 10 Έλληνες διάσημοι που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα

«Δίνουν τη δική τους μάχη»: Οι 10 Έλληνες διάσημοι που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα

Διάσημοι: Ποιοι δίνουν τη δική τους μάχη με τα αυτάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες. Δεν κληρονομούνται από τη μάνα στο παιδί, αλλά πολλά μέλη του γενεαλογικού δένδρου μιας οικογένειας μπορεί να πάσχουν από διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα. Τόσο το εξωγενές στρες, όσο και το ενδογενές άγχος ενός ατόμου φαίνεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή την έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Αξίζει να τονιστεί ότι περίπου το το 5% του πληθυσμού, πάσχει από αυτά τα νοσήματα και μεταξύ άλλων κάποιοι Έλληνες διάσημοι αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα της υγείας τους.

Περιπτώσεις διασήμων που νόσησαν από αυτοάνοσα νοσήματα

Ορθούλα Παπαδάκου

Η Ορθούλα Παπαδάκου δίνει τη δική της μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μάλιστα, πριν χρόνια η όμορφη τηλεπερσόνα είχε μιλήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας της, θέλοντας να βοηθήσει όσους ανθρώπους πάσχουν από το ίδιο αυτοάνοσο.Το 2011 η Ορθούλα Παπαδάκου είχε αποκαλύψει ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και τα πρώτα πέντε χρόνια ακολουθούσε έντονη αγωγή μετά από παρότρυνση της γιατρού της. «Εκεί που περπατάω πολλές φορές φεύγει το πόδι, χάνω την ισορροπία. Αυτό που με βοηθάει πολύ είναι ότι κάνω focus στη δουλειά μου. Με βοηθάει να μην υπάρχουν στεναχώριες και στρες στο περιβάλλον μου, επιλέγω να είμαι καλά με τους ανθρώπους γύρω μου που με αγαπάνε και με υποστηρίζουν. Ο κύκλος μου έχει μικρύνει πάρα πολύ, διότι δεν θέλω άνθρωποι, που δε γνωρίζω καλά, να με επηρεάζουν αρνητικά», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «On time» η Ορθούλα Παπαδάκου.

«Δίνουν τη δική τους μάχη»: Οι 10 Έλληνες διάσημοι που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα

Γιώργος Χρανιώτης

Ο Γιώργος Χρανιώτης έχει ψωρίαση. Μάλιστα, ο ηθοποιός όχι μόνο έχει μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα του, αλλά έχει λάβει μέρος και σε σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. «0 πατέρας μου υπέφερε από αυτήν την πάθηση, η οποία μπορεί να μην είναι κολλητική, είναι όμως κληρονομική, κάτι που μέχρι τότε δεν ήξερα. Έτσι, πρόσβαλε και εμένα σε μια στιγμή που ήμουν ευάλωτος, καθώς βρισκόμουν μέσα στη θλίψη. Επιπλέον, έκανα και μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις με αλκοόλ και ατέλειωτα ξενύχτια. Ευτυχώς από τη μέρα που νόσησα έγινα πολύ καλό παιδί! Σήμερα, μάλιστα, λέω πως αυτή η ασθένεια ήταν μια αντίδραση του σώματός μου στα βασανιστήρια που του έκανα. Το βλέπω, δηλαδή, πλέον και στον εαυτό μου, πως τώρα που ακολουθώ μια υγιεινή ζωή και είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, το μυαλό μου λειτουργεί καλύτερα» τόνισε στην εφημερίδα News και συνέχισε αναφορικά με το πώς αντέδρασε μετά την ανακοίνωση που του κάνανε: «Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δίσταζα να μιλήσω γι’ αυτό που μου συνέβαινε, ντρεπόμουν όπως ντρέπονται οι ομοφυλόφιλοι να ομολογήσουν την κλίση τους. Γι’ αυτό έλεγα πως έχω χτυπήσει! Γρήγορα, όμως, κατάλαβα πως αν δεν αρρώσταινα ίσως συνέχιζα να ταλαιπωρώ τον εαυτό μου. Έτσι αυτή η αρρώστια που με ανάγκασε να υιοθετήσω μια άλλη στάση ζωής, με άλλαξε προς το καλύτερο αντί να γίνει η κόλασή μου! Είναι όπως όταν, για παράδειγμα, κλέβεις κάτι και σου χαρακώνουν το πρόσωπο, ώστε η ουλή να σου θυμίζει το κακό που έκανες για να μην το επαναλάβεις! Σε αυτή την περίπτωση το σημάδι σου κάνει καλό, γιατί έρχεται και σου λέει: «Μεγάλε, κάπου έκανες ένα λάθος, πρόσεξε μην πέσεις πάλι στο ίδιο παράπτωμα!». Κατά τον ίδιο τρόπο, η ψωρίαση ήρθε να με βάλει μόνιμα σε έναν καλύτερο δρόμο ζωής.»

«Δίνουν τη δική τους μάχη»: Οι 10 Έλληνες διάσημοι που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα

Σοφία Μανωλάκου

Η όμορφη «Βίκυ» από την «Έξαψη», αποκάλυψε παλαιότερα ότι πάσχει από τη νόσο του Crohn.«Είναι μια ασθένεια που εξηγεί πολλά πράγματα για τα κιλά μου. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα του εντέρου, το οποίο υπερλειτουργεί και, αναγκαστικά, χάνω κιλά», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Καλημερούδια πριν χρόνια.

Για τη Σοφία ήταν ένα σοκ, αφού από τα 60 κιλά που ζύγιζε είδε τη ζυγαριά να πέφτει μέχρι και στα 45, καθώς ένα από τα συμπτώματα του Crohn είναι η ξαφνική απώλεια βάρους. Στην αρχή δεν ήξερε τι συνέβαινε. Μάλιστα αρχικά καλοδέχτηκε το γεγονός ότι έχανε κιλά, αφού ένιωθε όμορφα, στη συνέχεια όμως άρχισε να το ψάχνει περισσότερο. Έτσι διαγνώστηκε πως έπασχε από τη νόσο του Crohn και άρχισε αμέσως θεραπεία. Σήμερα ζυγίζει 53 κιλά και η κατάστασή της είναι ελεγχόμενη.

«Θέλω να επισημάνω ότι μιλάω καθαρά για τη δική μου περίπτωση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι με πιο βαριά μορφή Crohn. Εγώ το αντιμετωπίζω ελαφρά, με θεραπεία. Ζω φυσιολογικά, όπως όλοι. Έχω χάσει βέβαια πολλά κιλά, που δεν μπορώ να τα πάρω εύκολα. Ακολούθησα φαρμακευτική αγωγή, κάνω συγκεκριμένη διατροφή και είμαι προσεκτική. Τώρα είμαι καλά, ωστόσο αυτό είναι κάτι που το έχεις, γιατί είναι αυτοάνοσο» λέει επίσης η ηθοποιός στην «Espresso».

Όπως επισημαίνει η πολυτάλαντη ηθοποιός, ένας από τους παράγοντες που προκαλούν το «ξύπνημα» τη νόσου του Crohn είναι το άγχος. «Έχω υπάρξει αγχώδης τύπος και προσπαθώ να το ελέγξω. Οι γιατροί μού έχουν πει ότι όλα τα αυτοάνοσα επηρεάζονται από το στρες, οπότε μπορεί σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται και σε αυτό το γεγονός ότι νόσησα».