Έχουν γεμίσει οι δρόμοι της Αθήνας: Τι είναι αυτά τα μαύρα καλώδια που μοιάζουν με εμπόδια στο δρόμο

Αθήνα: Το συγκεκριμένο σύστημα καταγράφει όλα τα περάσματα οχημάτων

Οι οδηγοί τα βλέπουν και τρομάζουν ωστόσο πολλοί αγνοούν τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν αυτά τα μαύρα καλώδια. Η παρουσιά τους είναι ουσιαστική για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλές κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, με στόχο να εξομαλυνθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην πρωτεύουσα.

Πρόκειται για δύο εγκάρσια τοποθετημένα καλώδια που αποτελούν τμήμα μιας συσκευής μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου, έτερο κομμάτι της οποίας είναι ένα μπλε κουτί, στην άκρη του δρόμου.

Τα καλώδια είναι τοποθετημένα – σε παράλληλη διάταξη – ώστε να περνούν από πάνω τους τα αυτοκίνητα και να τα πατάνε. Ειδικότερα, κατά τη διέλευση των οχημάτων ο αέρας μέσα στο καλώδια συμπιέζεται και καταλήγει στον μετρητή, ένα κουτί που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.

Το συγκεκριμένο σύστημα καταγράφει όλα τα περάσματα των οχημάτων, συλλέγοντας πλήθος στοιχείων όπως είναι τα εξής: Ο βαθμός καταπόνησης του δρόμου από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, η ταχύτητα που αναπτύσσουν οι οδηγοί και ο αριθμός των διερχόμενων οχημάτων σε ημερήσια (ή εβδομαδιαία) βάση.

Αθήνα: Ποιος ο ρόλος των καλωδίων

Επιπροσθέτως, τα μαύρα καλώδια επιτρέπουν τον προσδιορισμό του είδους των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στον δρόμο, μιας και ένα φορτηγό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα καλώδια συγκριτικά με ένα αυτοκίνητο πόλης.

Στη συνέχεια, τα συλλεγόμενα στοιχεία αποστέλλονται στους αρμόδεις φορείς, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να προσδιοριστεί – μεταξύ άλλων – σε πόσο καιρό θα φθαρεί το οδικό δίκτυο ή αν απαιτείται η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών (π.χ. τοποθέτηση φαναριών κ.ο.κ.).

Για την τοποθέτηση αυτών των μετρητών κυκλοφοριακού φόρτου είναι οι δήμοι, πολλοί από τους οποίες χρησιμοποιούν τα μαύρα καλώδια στο πλαίσιο των Σ.Β.Α.Κ. (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας)  τα στρατηγικά σχέδια, δηλαδή, που καταρτίζονται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές και τα περίχωρά τους και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στις περιοχές αυτές.

Related posts

«Είμαι περήφανη Ελληνίδα»: Έπεσαν βροχή τα likes κάτω από την ανάρτησή της Καλομοίρας για την Ακρόπολη

Καλλιτέχνες «κήδεψαν» τον πολιτισμό: Το μαύρο φέρετρο μπροστά από τη Βουλή και τα κηδειόχαρτα

Η ιστορία της Εμμανουέλας: «Παράτησα τη ζωή στην Αθήνα για ένα χωριό 300 κατοίκων και νιώθω ότι ήδη έχω κερδίσει 10χρόνια ζωής»

Πέθανε το βράδυ της γιορτής του: Ανείπωτος θρήνος για τον 22χρονο Αντώνη Γκίκα

Με μπαστούνι και αθλητικά παπούτσια η Άννα Μαρία της Δανίας: «Μποτιλιάρισμα» στο κέντρο για τη σύζυγο του τέως, σταματούσαν τα αμάξια να την δουν

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας για την οικογένειά του και η επιθυμία για το σημερινό μνημόσυνο

Αλέξης Τσίπρας: «Τη δεύτερη φορά θα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα»

Θρήνος στη Ρόδο: Ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Χατζηβάσιλας σκοτώθηκε σε τροχαίο, στα μαύρα η οικογένειά του

Εικόνες νοσταλγίας: Τα Χριστούγεννα της μακρινής δεκαετίας του 80 μέσα από φωτογραφίες, σκίτσα και διαφημίσεις της εποχής