Έφυγε από την Ελλάδα και πέτυχε το όνειρο της: Η ηθοποιός Ελευθερία Γεροφωκά είναι αγνώριστη σήμερα

by Newsroom i-diakopes.gr
Έφυγε από την Ελλάδα και πέτυχε το όνειρο της: Η ηθοποιός Ελευθερία Γεροφωκά είναι αγνώριστη σήμερα

Ελευθερία Γεροφωκά: Η ζωή της ηθοποιού στη Σουηδία

Πολλοί είναι οι ηθοποιοί που έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο, από επιλογή σε αρκετές περιπτώσεις και πολλοί είναι αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό. Όπως η Ελευθερία Γεροφωκά που την γνωρίσαμε στις αρχές του 2000 μέσα από σειρές της τηλεόρασης.

Η ίδια είχε ξεχωρίσει για μια αρκετά διαφορετική ομορφιά, που τη διακατέχει. Κανείς δεν έμενε αδιάφορος μπροστά στην εμφάνισή της και, για αυτό το λόγο άλλωστε, την είχαμε δει κεντρική πρωταγωνίστρια σε επεισόδια, τόσο στους «Αληθινούς Έρωτες» όσο και στον «Αστυνόμο Μπέκα», εκπέμποντας ένα μυστήριο, που καθένας θα ήθελε να εξερευνήσει.

Με τα χρόνια να περνούν, όμως, η ίδια εξαφανίστηκε κι έχει μιλήσει ελάχιστες φορές για την νέα της ζωή. Η 43χρονη σήμερα ηθοποιός από τα Ιωάννινα μετανάστευσε στη Σουηδία λόγω έρωτα και κατάφερε να πετύχει και εκεί στον χώρο της υποκριτικής, παρότι μάλιστα στην αρχή εκτέλεσε χρέη καθαρίστριας, δείχνοντας τη δίψα της για επιτυχία.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ελευθερία Γεροφωκά είχε μιλήσει πριν από 1.5 χρόνο στον Τύπο Ιωαννίνων για το θέατρο που την πήρε από τα Γιάννενα και την έφτασε στη Σουηδία, όπου ζει και εργάζεται σήμερα, ανήκοντας στο μόνιμο δυναμικό της κρατικής σκηνής του Γκέτεμποργκ. Η ίδια εμφανίστηκε και προ διετίας στην εκπομπή «Ελένη», δείχνοντας να μην έχει αλλάξει ιδιαίτερα, αν και τα χρόνια έχουν περάσει, με ηθοποιό μεγάλης σειράς να έχει αλλάξει από την πλευρά της.

Ελευθερία Γεροφωκά: Η ζωή στο εξωτερικό

Πώς είναι η ζωή στον βορρά;

Η ζωή μου στο Γκέτεμποργκ την δεδομένη στιγμή είναι ήρεμη. Καλλιτεχνικά εδώ και αρκετά χρόνια ανήκω στο μόνιμο δυναμικό της κρατικής σκηνής της πόλης, σε ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα της Σουηδίας και της Ευρώπης που ίδρυσε η κόρη του Μπέργκμαν, το Backa Teater.

Είμαι σε γυρίσματα δύο μεγάλων ταινιών μήκους και παράλληλα σε φάση ολοκλήρωσης ενός πρότζεκτ υπό την καθοδήγηση της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδας Lola Arias. Στην προσωπική μου ζωή είμαι μητέρα του μικρού Πάρι και σύζυγος του σκηνοθέτη και συγγραφέα Νικόλα Κολοβού.

Αυτό το διάστημα της πανδημίας ο σύζυγός μου και εγώ δουλεύουμε από το σπίτι και περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας με το παιδί μας είτε με παιχνίδι και βόλτες σε πάρκα, είτε κάνοντας πολλές χειροτεχνίες.

Ήταν δύσκολη απόφαση η αναχώρηση; Και στο καλλιτεχνικό επίπεδο εννοώ

Κάθε απόφαση στη ζωή είναι ένα ρίσκο και έχει ένα κόστος. Αλλά μέσα μου ήμουν σίγουρη για την απόφασή μου, ήθελα να φύγω από την Αθήνα και το καλλιτεχνικό τοπίο που έβλεπα γύρω μου. Ονειρευόμουν κάτι άλλο. Παρόλο που τα πράγματα πήγαιναν καλά για μένα στην Αθήνα δεν άντεχα. Αναζήτησα δουλειά στο θέατρο με το που έφτασα στην Σουηδία, αλλά δεν έβρισκα. Ήμουν όμως αποφασισμένη να τα καταφέρω. Χάρη στην επιμονή και τη δημιουργικότητά μου μέσα σε ένα χρόνο έγινα βοηθός σκηνοθέτη σε δύο παρατάσεις και κατόπιν πήρα τον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο μου επί σουηδικού εδάφους.

Έφυγε από την Ελλάδα και πέτυχε το όνειρο της: Η ηθοποιός Ελευθερία Γεροφωκά είναι αγνώριστη σήμερα

Το πρώτο διάστημα ήταν πολύ δύσκολο.

Ξένη σε μια χώρα και 33 ετών δεν είναι εύκολο να τα καταφέρεις χωρίς να μιλάς την γλώσσα που είναι το βασικό εργαλείο του ηθοποιού αλλά και ένα από τα κλειδιά τις ενσωμάτωσης στην κοινωνία.

Πριν λίγο καιρό κάθισα και μέτρησα: Είχα στείλει τότε περίπου 500 e-mail με το βιογραφικό μου, αναζητώντας εργασία. Τελικά όμως μόνοι μας ορίζουμε την τύχη μας. Μια μέρα βρέθηκα στο αντίστοιχο ταμείο ανεργίας για να γραφτώ. Είδα σε ένα φυλλάδιο ότι ορισμένα θέατρα αναζητούν νέους για πρακτική. Το πρώτο καιρό στη Σουηδία δούλευα σε ένα θέατρο. Έπλενα και σιδέρωνα τα ρούχα των ηθοποιών, έκανα το φροντιστήριο των παραστάσεων, καθάριζα το θέατρο. Για µένα αυτή η αλλαγή µου βγήκε σε καλό. Θέλοντας και µη παρατηρείς τον εαυτό σου, το µαθαινεις, τον ακούς, ξαναβλέπεις τη ζωή από απόσταση και ψύχραιµα.

Τι κρατάς περισσότερο από τα Γιάννενα (και καλλιτεχνικά);

Τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Η αίσθηση του χώρου, η μαγεία, ο κόσμος, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, που ερχόταν με κάθε μέσο για να παρακολουθήσει μια παράσταση. Όλοι μαζί κάτω από τον Δωδωναίο ουρανό. Αυτό που κρατώ επίσης από τα Γιάννενα είναι οι πρώτες θεατρικές μνήμες. Αρχικά ως μαθήτρια του δημοτικού σχολείου παρακολουθούσα τις σχολικές παραστάσεις στο Καμπέρειο, στο ΔΗΠΕΘΙ. Θυμάμαι τα καλοκαίρια στο χωριό που μεγάλωσα, που έφτιαχνα με την αδερφή μου τις δικές μας παραστάσεις και καλούσαμε τους φίλους μας και τα γειτονόπουλα να τις δουν.