Eurovision 2022: Ανάσα αισιοδοξίας και χαράς στο Κίεβο από την νίκη – «Αυτό το τραγούδι είναι σαν το αίμα μας»

Eurovision 2022: Η νίκη που έδωσε νότα αισιοδοξίας στο Κίεβο

Το συγκρότημα Kalush Orchestra, που κέρδισε την πρωτιά στον διαγωνισμό, χάρισε χαρά και αισιοδόξια μέσα στο κλίμα του πολέμου της Ουκρανίας. Το συγκρότημα έπελεξε να διαγωνιστεί με ένα συνδυασμό παραδοσιακής και χιπ-χοπ μουσικής και αυτό τους χάρισε την πρωτιά.

Την όγδοη θέση στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together»

«Όταν ανακοίνωσαν ότι κερδίσαμε, φώναξα σε όλο το διαμέρισμα», είπε η Ivanna Khvalyboga, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή. Μιλώντας από την Πολωνία, είπε στο BBC ότι η νίκη σήμαινε «απίστευτη ευτυχία για την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό».

Το συγκρότημα Kalush Orchestra κέρδισε τον διαγωνισμό, νικώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για να κατακτήσει την πρώτη θέση. Το γκρουπ ήταν στα φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο καθώς η υποστήριξη αυξήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη την Ορχήστρα Kalush και είπε ότι το θάρρος της Ουκρανίας «εντυπωσιάζει τον κόσμο». Σε ανάρτησή του στο Instagram, ορκίστηκε μια μέρα να φιλοξενήσει τη Eurovision σε μια «ελεύθερη, ειρηνική και ξαναχτισμένη» Μαριούπολη, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι που είναι ως επί το πλείστον υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Η Kalush Orchestra μίλησε για τη Μαριούπολη και τη χαλυβουργία Azovstal στο τέλος της παράστασής τους, μια κίνηση που επιδοκιμάστηκε από τους ανθρώπους στο διαδίκτυο. «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι θα ψάξουν στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τη Μαριούπολη και το Azovstal και είναι υπέροχο», έγραψαν πολίτες στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Χρειαζόμαστε προσοχή, πολλή προσοχή».

Η νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision και που θα γίνει ο διαγωνισμό του χρόνου

Ο Yura Solodzhuk, διαχειριστής μιας ουκρανικής σελίδας θαυμαστών της Eurovision, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του, είπε στο BBC ότι ήταν σοκαρισμένος με τη νίκη, αλλά είπε ότι «θα βοηθούσε να προσελκύσει ξανά την προσοχή του κόσμου».

«Είναι σημαντικό να μας υπενθυμίζουμε στον κόσμο ξανά και ξανά, ότι η ουκρανική μουσική και κουλτούρα υπάρχουν», είπε. Το τραγούδι του γκρουπ Stefania γράφτηκε ως φόρος τιμής στη μητέρα του τραγουδιστή Oleh Psiuk, αλλά οι συγκινητικοί του στίχοι ερμηνεύθηκαν ως μια κραυγή αγωνίας και φόρος τιμής στο έθνος.

«Η Stefania ακούγεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή των μαχητών μας ως κάλεσμα για ελευθερία», είπε η Αν Φεντίρκο στο BBC από την Ουκρανία. «Κάθε στρατιώτης θυμάται τη μητέρα του, που προσεύχεται γι ‘αυτόν τη νύχτα και πρέπει να κερδίσει μια ελεύθερη ζωή γι ‘αυτήν» «Αυτό το τραγούδι είναι σαν το αίμα μας, που είναι πλέον στα χείλη κάθε Ουκρανού», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία κατέκτησε το προβάδισμα μετά από τεράστια δημόσια υποστήριξη. Οι εορτασμοί βέβαια ήταν κυρίως σιωπηλοί με τους ανθρώπους να μην μπορούν να γιορτάσουν σε δημόσιους χώρους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Πολλοί παρακολούθησαν τον διαγωνισμό από το σπίτι.

«Αισθάνομαι χαρούμενη, υπήρχε τόση ένταση!» είπε η Αλίνα, που φιλοξένησε μία συγκέντρωση για τη Εurovision στο Κίεβο. «Ψηφίσατε για την ειρήνη, για την ελευθερία και το μέλλον» είναι το μήνυμά της στους τηλεθεατές που ψήφισαν υπέρ της την Ουκρανίας.

«Στην Ουκρανία έχουμε πόλεμο και κάποιοι λένε ότι δεν είναι ώρα για διασκέδαση», εξήγησε η φίλη της Ναταλία. «Αλλά πρέπει να διασκεδάζουμε, πρέπει να ζούμε και να έχουμε αίσθηση ζωής. Τώρα βλέπουμε την υποστήριξη όλου του κόσμου και νιώθουμε υπέροχα».

Μετά τη νίκη της Ουκρανίας, ανοίγει η συζήτηση για το πού θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η εκδήλωση της Eurovision την επόμενη χρονιά. Ο νικητής συνήθως φιλοξενεί τη διοργάνωση την επόμενη χρονιά, αλλά ανάλογα με την κατάσταση στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει πού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το σόου.

Προς το παρόν, όμως, οι Ουκρανοί επικεντρώνονται στο πώς νιώθεις να είσαι νικητής και τι θα μπορούσε να συμβολίζει για το μέλλον. Όπως είπε η πρόσφυγας Ivanna Khvalyboga, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Πολωνία: «Κερδίσαμε τη Eurovision, θα κερδίσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία!».

Related posts

Δημήτρης Κόκοτας: Δıασωληνωμένος ο αγαπημένος τραγουδιστής – Το ιατρıκό ανακοıνωθέν για την υγεία του

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση στη Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Στην εντατική ο αγαπημένος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας – Η κατάσταση της υγείας του αυτή τη στιγμή