Γιάννης Πάριος: Ένα όνομα… μια ιστορία
Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην γνωρίζει το όνομα του και έστω κάποια από τα τραγούδια του… και αυτό δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση μιας και χάρη στο ταλέντο του κατάφερε να χτίσει μια σπουδαία μουσική καριέρα.
Πέρα από αυτήν όμως έχει και μια πολυτάραχη προσωπική ζωή με δυο γάμους και 4 ταλαντούχους γιους, όπου οι δυο από αυτοί κινούνται στα βήματα του.
Ο Γιάννης Πάριος (πραγματικό όνομα: Ιωάννης Βαρθακούρης) γεννήθηκε στην Πάρο στις 8 Μαρτίου του 1946 στο ιδιωτικό νοσοκομείο “Αγ.Φανούριος” .
Θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους ερμηνευτές των τελευταίων δεκαετιών. Εμφανίστηκε στον χώρο του τραγουδιού το 1969 και έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές και δημιουργούς. Η καριέρα του είναι ζηλευτή και θεωρείται ένας από τους πλέον αγαπητούς ερμηνευτές.
H πρώτη του ηχογράφηση θα γίνει το 1969, το επίθετό του θα αλλάξει σε Πάριος προς τιμήν του νησιού του και από τότε θα αρχίζει να χτίζει βήμα βήμα την πορεία του στο τραγούδι. Η μεγάλη καταξίωση θα έρθει στη δεκαετία του ’80, όπου οι πωλήσεις των δίσκων του θα τον εκτοξεύσουν στην κορυφή και το παρωνύμιο ο «τροβαδούρος του έρωτα» θα τον ακολουθεί πιστά. Στο ενεργητικό του μετρά σπουδαίες συνεργασίες, όπως αυτή με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Βέβαια, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η πορεία του είναι πτωτική.
Η σπουδαία μουσική καριέρα του Γιάννη Πάριου
Προκειμένου να βγάζει τα προς το ζειν, ο Γιάννης Πάριος πιάνει δουλειά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου “Σαρωνίς”, απέναντι από το νυχτερινό κέντρο “Νεράιδα”. Εκείνη την εποχή η “Νεράιδα” φιλοξενούσε δύο μεγάλα ονόματα, τον Γιάννη Βογιατζή και την Τζένη Βάνου.
Ο μαέστρος του μαγαζιού, ο Κώστας Κλάββας, τύχαινε να μένει απέναντι, στο ξενοδοχείο που έμενε ο μικρός Γιάννης. Μοιραία γνωρίστηκε μαζί του και τον επόμενο χειμώνα ο Γιάννης Πάριος ξεκινά μάθημα στη μουσική σχολή του Κλάββα.
Καθηγητής στην ίδια σχολή ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός. Μια μέρα άκουσε τον Γιάννη Πάριο και του είπε να πάει από το σπίτι του να κουβεντιάσουν. Τα λίγα χρήματα που είχε τότε ο Γιάννης Πάριος, μοναχά ένα δίφραγκο, τον ανάγκασαν να πάει στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού με τα πόδια. Από την Πλατεία Αμερικής στο Εδέμ. Το δίφραγκο το κράτησε για την επιστροφή.
Στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού ο Γιάννης Πάριος συναντήθηκε με δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής μουσικής. Τον Πυθαγόρα και τον Απόστολο Καλδάρα. Η γνωριμίες αυτές βοήθησαν τον μικρό τότε Γιάννη Πάριο να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι.
Λίγες μέρες πριν αρχίσει να τραγουδάει στην boite “Odeon”, ένα χαρτί έδωσε παράταση στα νεανικά του όνειρα. Ήταν το χαρτί του στρατού που τον καλούσε να υπηρετήσει την πατρίδα.
Απολυόμενος από το στρατό, ο Γιάννης τραγουδά στην “Κατακόμβη” στην Πλάκα. Το νυχτοκάματο τότε δεν ξεπερνούσε τις 25 δραχμές την βραδιά. Επόμενος σταθμός της καριέρας του Πάριου ήταν τα “Ταβάνια” και ακολούθως η “Νεράιδα”.
Έτσι πέρασε λοιπόν η εποχή πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄70, ηχογραφώντας 45άρια δισκάκια με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.α.
Περισσότερες πληροφορίες για τις επιτυχίες του Γιάννη Πάριου
Εκείνη την εποχή προκύπτει και η γνωριμία με τον Γιώργο Μητσάκη. Ο Μητσάκης εμπιστεύεται τον Γιάννη Πάριο και του βγάζει τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο “Της Μοίρας το Παιχνίδι”. Ένας δίσκος που συστήνει έναν μελωδικό τραγουδιστή, που μέσα από την ερμηνεία του μετατρέπει τον αντρικό καημό σε λύπη. Αυτό το χαρακτηριστικό έκανε το Γιάννη Πάριο πρωτοποριακό για την εποχή του και τον εκφραστή των συναισθημάτων μιας Ελλά