Η αγάπη του Βασιλιά πλέον Κάρολου για την Ελλάδα: Οι επισκέψεις και η σημασία του Αγίου Όρους σε εκείνον

Βασιλιάς Κάρολος: Έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο λόγω καταγωγής

Την διαδοχή του θρόνου έχει πλέον ο Κάρολος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως έχει ιδιαίτερη αγάπη και σχέση με την Ελλάδα και αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ είναι ο Κάρολος. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, όπως ήταν ο επίσημος τίτλος του μέχρι πρότινος, έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, έχει επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές και θεωρεί το Άγιο Όρος ως την αγαπημένη του περιοχή.

Ο Κάρολος, ο οποίος γεννήθηκε το 1948, είναι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, όπως και ο ίδιος έχει επισημάνει πολλές φορές, έχει σχέση με την Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Ο Κάρολος δεν γνώρισε ποτέ τον παππού του, ενώ ο Φίλιππος είχε φυγαδευτεί από τη χώρα μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια

Τα αισθήματα του για την χώρα στην οποία γεννήθηκε, ήταν πάντα αμφίσημα. Δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα και κληρονόμησε τη δυσπιστία του πατέρα του απέναντι στη χώρα. Όμως, ο Κάρολος είναι διαφορετικός.

«Κληρονόμησε» την αγάπη του για την Ελλάδα από τη γιαγιά του Αλίκη και αυτή ήταν που τον έφερε σε επαφή με το ελληνικό παρελθόν του.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε», δήλωσε ο πρίγκιπας το 2020 για το ταξίδι του ίδιου, του πρίγκιπα Φίλιππου και της αδελφής του, πριγκίπισσας Άννας στη χώρα. Οι τρεις τους είχαν επισκεφθεί και τον Βράχο της Ακρόπολης.

«Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας», δήλωσε ο Κάρολος με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα το 2018.

Πότε έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη ο Κάρολος στην Ελλάδα

Ο Κάρολος έχει έρθει πολλές φορές από το 1964 και μετά στην Ελλάδα σε ανεπίσημες επισκέψεις. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1998. Είχαν περάσει μόλις δεκατέσσερις μήνες από τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ήταν ήδη τακτικός επισκέπτης του Αγίου Όρους, ενώ έκανε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βρετανία και Ελλάδα», προκειμένου να παραστεί στη συναυλία της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών στο Μέγαρο Μουσικής.

Τον Κάρολο είχε προσκαλέσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Εκείνον τον Νοέμβριο και λίγο πριν να αφιχθεί στο αεροδρόμιο του «Ελληνικού», ο πρίγκιπας της Ουαλίας είχε επιλέξει «Το Βήμα της Κυριακής» για να απευθύνει το παρακάτω μήνυμα:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι και πάλι σήμερα στην Ελλάδα για το φεστιβάλ “Βρετανία και Ελλάδα”. Αγαπώ ιδιαίτερα πολλά μέρη στην πατρίδα σας, μέρη που γνώρισα σιγά σιγά, σε ιδιωτικές επισκέψεις μου, στο πέρασμα των χρόνων».

Το μήνυμά του κατέληγε ως εξής: «Αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία που μου δίνεται εδώ και πολλά χρόνια να δω την Αθήνα, τόσο την αρχαία, όσο και τη σύγχρονη. Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την ευκαιρία, για παράδειγμα, για να δω την Ακρόπολη και τη νεοκλασική κληρονομιά της Αθήνας, καθώς και το τι κάνετε για να βοηθήσετε τη σύγχρονη πόλη να αναπτυχθεί σε αρμονία με την παλιά».

Ο Κάρολος, πιστός στα όσα είχε αναγγείλει, επισκέφτηκε την Ακρόπολη μαζί με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ξεναγήθηκε σε στρατηγικά πολιτιστικά σημεία της Αθήνας, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον ιδρυτή του Χρήστο Λαμπράκη και χειροκρότησε τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε εκεί, καθισμένος δίπλα στο πρωθυπουργικό ζεύγος Κώστα και Δάφνης Σημίτη.

Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης. Εκτός από τις επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις, με αποκορύφωμα μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο πρίγκιπας και η δούκισσα περπάτησαν στην Ερμού, όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήπιαν καφέ στην Καπνικαρέα, ενώ ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και επικοινωνιακοί.

Ο Κάρολος και η Καμίλα βρέθηκαν ξανά στην Ελλάδα στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 κατά το διήμερο εορτασμό για την 25η Μαρτίου, αναφώνησε: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαία των Εθνών» από το Ισραήλ», είπε ο Κάρολος.

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος τόνισε στο τέλος της ομιλίας του: «Εξοχότατη – σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Η σχέση του Βασιλιά Κάρολου με το Άγιο Όρος

Ο Κάρολος έχει μια σχέση ζωής με το Άγιο Όρος, όπου έχει βρεθεί πολλές φορές, σε μη ανακοινωμένες επισκέψεις. Ευρέως γνωστές είναι οι σχέσεις του με τη Μονή Βατοπεδίου.

Όταν διαμένει στο Άγιο Όρος περνάει τις ώρες του σε κελί 30 τ.μ., το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μια απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει το δικό του μπάνιο. Το πρόγραμμά του, φυσικά, είναι το ίδιο με τον μοναχών. Ξύπνημα τα χαράματα, θεία λειτουργία, θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς.

Στο παρελθόν, μάλιστα, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο πρίγκιπας Κάρολος στο Άγιο Όρος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας μάλιστα αρκετά έργα για τους μοναχούς.

Related posts

Καλό Ταξίδι Σωκράτη: Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες

4χρονη έπαθε εγκεφαλική βλάβη από αποσμητικό, γιατί η μητέρα της έκανε ένα λάθος που κάνουν πολλοί γονείς

Κοντά στον χωρισμό Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ – Η μεγάλη αποκάλυψη στο βίντεο που δεν καταλάβατε