Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα: Η 56χρονη που σκότωσε 2 οικογένειες και έγινε επεισόδιο στη “10η Εντολή”

Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα: Η 56χρονη που σκότωσε 2 οικογένειες και έγινε επεισόδιο στη “10η Εντολή”

Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα: Εκδικήθηκε με έναν απρόσμενο τρόπο – Δηλητηρίασε, επτά ανθρώπους με τηγανόψωμα

Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα: Μαρία Σαμπανιώτη, ονομάζεται η δολοφόνος που αποφάσισε να εκδικηθεί με έναν απρόσμενο τρόπο. Δηλητηρίασε, χωρίς δισταγμό, επτά ανθρώπους με τηγανόψωμα. Η αιτία της αποτρόπαιας πράξης της είναι διότι αρνήθηκαν το προξενιό με τις κόρες της, τις οποίες ήθελε να αποκαταστήσει.

Ο έλεγχος από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σε υπολείμματα της ζύμης, στο ψημένο ψωμί και τα τηγανόψωμα, έδειξε ότι είχαν δηλητηριαστεί με παραθείο, που χρησιμοποιούνταν σε γεωργικά φάρμακα και εντομοκτόνα.

Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα: Η 56χρονη που σκότωσε 2 οικογένειες και έγινε επεισόδιο στη “10η Εντολή”

Το χρονικό της υπόθεσης της δολοφόνου

Σάββατο απόγευμα, 18 Ιανουαρίου 1992. Εφτά άτομα στον Πειραιά καταλήγουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, με βαριά τροφική δηλητηρίαση. Δηλητηριασμένοι ήταν ο 60χρονος Θεόδωρος Μουστόπουλος, η σύζυγός του Ελένη και ο 33χρονος γιος τους Κώστας. Επίσης, η 46χρονη Ειρήνη Κληματσά, ο 24χρονος γιος της Αντώνης και δύο αλλοδαποί γείτονες, ο Γιάννης και ο Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ.

Όλοι είχαν δοκιμάσει τηγανόψωμα και ψωμί από τα χέρια της Μαρίας Σαμπανιώτη, τα οποία είχε προσφέρει η ίδια ως «δώρο» στις οικογένειες. Η απάντηση των τοξικολογικών εξετάσεων, που διενεργήθηκαν στα τρόφιμα, ήταν σαφής. Τα τηγανόψωμα και το ψωμί είχαν παραθείο. Με αυτό δηλητηριάστηκαν οι άνθρωποι. Το θέμα ήταν, ποιος και γιατί να θέλει κάτι τέτοιο.

Οι υποψίες στράφηκαν στην 56χρονη τότε, Μαρία Σαμπανιώτη, γειτόνισσα των δυο οικογενειών. Αυτή είχε πάρει «δώρο» τα τηγανόψωμα και το ψωμί. Γιατί όμως να θέλει να τους δηλητηριάσει;

Η Μαρία Σαμπανιώτη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε κίνητρο. Η ίδια είχε δύο κόρες, τις οποίες ήθελε να παντρέψει με τον 33χρονο Κώστα Μουστόπουλο και τον 24χρονο Αντώνη Κληματσά. Όμως οι οικογένειες των προναφερθέντων δεν επιθυμούσαν αυτούς τους γάμους.

Έτσι η Μαρία Σαμπανιώτη βρήκε τρόπο να πάρει την εκδίκησή της. Σκοπός της ήταν να εκδικηθεί τις δύο οικογένειες. Μόνο που υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες. Ο Γιάννης και ο Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ έτυχε να είναι εκείνη τη μέρα καλεσμένοι στο «μοιραίο» τραπέζι κι έφαγαν κι εκείνοι τα δηλητηριασμένα τρόφιμα.

Απολογισμός του μοιραίου τραπεζιού ήταν τρεις νεκροί και οι υπόλοιποι τέσσερις, σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι γλύτωσαν κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια. Σχεδόν ένα εξάμηνο μετά τη δηλητηρίαση υπέκυψε ο Θόδωρος Μουστόπουλος. Λίγες μέρες μετά η Ειρήνη Κληματσά και τελευταίος ο 24χρονος γιος της Αντώνης.

Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα: Η 56χρονη που σκότωσε 2 οικογένειες και έγινε επεισόδιο στη “10η Εντολή”

Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα: Το βαρύ κατηγορήτήριο

Η Σαμπανιώτη θεωρήθηκε η βασική ύποπτος, λόγω και του κινήτρου, που είχε. Παρότι η ίδια αρνήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος τις κατηγορίες, κανένας δε φάνηκε να την πιστεύει.

Η ίδια υποστήριξε πως κάποιος το έκανε για να εκδικηθεί εκείνη και την οικογένειά της και για να πέσουν οι κατηγορίες πάνω της.

Η δίκη της Μαρίας Σαμπανιώτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993. Οι εφημερίδες της εποχής μίλαγαν για τη «φαρμακούλα», ενώ ο εισαγγελέας Σταύρος Μαντακιοζίδης, την αποκάλεσε «νέα Φραγκογιαννού» (από τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη). Τα λόγια του εισαγγελέα ήταν χαρακτηριστικά «Φαινομενικά μοιάζει αθώα. Αν αφεθεί ελεύθερη, όμως, θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο και από τον Ρωχάμη!»

Η ίδια από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες:

«Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν. Κάποιος άλλος έβαλε στο μάτι την οικογένειά μου κι επειδή αυτή τη ζύμη την είχα φτιάξει για το σπίτι μου, έριξε δηλητήριο μέσα όταν εγώ έλειπα για ψώνια».

Στις 3 Μαΐου 1993 βγήκε η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η Σαμπανιώτη κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά, για τρεις ανθρωποκτονίες και τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας. Στο άκουσμα της απόφασης η Σαμπανιώτη ξέσπασε σε λυγμούς, φωνάζοντας:

«Δεν έχω κάνει τίποτα, Κάντε μου τον ορό της αλήθειας».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας της όρισε επιπλέον 25 χρόνια. Στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος αναιρεί την καταδικαστική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, με αποτέλεσμα την επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό. Το 2000 το δικαστήριο, και πάλι επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.