Ηλίας Μαμαλάκης: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας, η τηλεοπτική εκπομπή σε μεγάλη ηλικία και οι δυο γάμοι

by Τόνια Τζαφέρη
Ηλίας Μαμαλάκης: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας, η τηλεοπτική εκπομπή σε μεγάλη ηλικία και οι δυο γάμοι

Ηλίας Μαμαλάκης: Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ζωή του τηλεοπτικού σεφ

Τον γνωρίσαμε μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή, η οποία αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους… καταφέρνοντας να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να ταξίδέψει σε όλον τον κόσμο, γνωρίζοντας νέες γεύσεις και αποκτώντας εμπειρίες.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1949 στην Πεύκη και μένει στον Διόνυσο. Το φαγητό για εκείνον είναι πρωτίστως θρέψη και δευτερευόντως απόλαυση.

Ηλίας Μαμαλάκης: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας, η τηλεοπτική εκπομπή σε μεγάλη ηλικία και οι δυο γάμοι

Σπούδασε στην «Ανωτάτη Εμπορική Σχολή», της οποία ολοκλήρωση «πιο γρήγορα από ότι έπρεπε γιατί δεν γλέντησε τόσο τα φοιτητικά του χρόνια», πήγε στρατό την εποχή πραξικοπήματος του Ιωαννίδη και στην συνέχεια ακολούθησε το «κυνήγι της επιτυχίας» σε διάφορες πολυεθνικές εταιρείες. Ωστόσο γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Τα παιδικά χρόνια του Ηλία Μαμαλάκη

Ο Ηλίας Μαμαλάκης είχε πει για την παιδική του ηλικία: “Γεννήθηκα στην Πεύκη την περίοδο που ονομαζόταν «Μαγκουφάνα». Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου μέναμε εκεί επειδή ο πατέρας μου, μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, έπασχε από βαριάς μορφής φυματίωση. Είχε περάσει ένα διάστημα στο σανατόριο της Πεντέλης και, επειδή έπρεπε να κατοικήσουμε σε μια περιοχή με ξηρό κλίμα, πήγαμε στην Πεύκη. Όμως η υγεία του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να πεθάνει όταν ήμουν σε πολύ μικρή ηλικία. Έτσι, η μητέρα μου αποφάσισε να μετακομίσουμε στο κέντρο και συγκεκριμένα στην Κυψέλη. Άλλωστε, εκεί ζούσε και η οικογένειά της.

Ηλίας Μαμαλάκης: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας, η τηλεοπτική εκπομπή σε μεγάλη ηλικία και οι δυο γάμοι

Ο πατέρας μου ήταν ναυλομεσίτης. Η απουσία του ήταν κάτι που με επηρέασε σημαντικά, πιθανόν μου δημιούργησε και ανασφάλειες. Το περιβάλλον στο οποίο ζούσα είχε μόνο γυναίκες. Βέβαια, ένα φυσιολογικό παιδί διαμορφώνεται από τις παραινέσεις των γονιών του. Όταν χάνεις τον πατέρα σου στην ηλικία των τεσσάρων ετών, δημιουργείται ένα κενό. Ίσως γι’ αυτό δεν αγάπησα ποτέ το ποδόσφαιρο, μάλλον επειδή κανείς δεν με μύησε σε αυτό. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, φρόντισα να ξεπεράσω όλες τις αβεβαιότητες.

Η μητέρα μου ήταν ένας στοργικός άνθρωπος, τρυφερή και αναντίρρητα μαχήτρια της ζωής. Χαιρόταν πολύ με τις επιτυχίες και τη δημοτικότητά μου.  Έφυγε ήσυχα σε βαθιά γεράματα, έχοντας δίπλα της εμένα και τον αδερφό μου.

Από τα παιδικά μου χρόνια δεν θα ξεχάσω το ατελείωτο παιχνίδι στις αλάνες και στους δρόμους. Μια άλλη εποχή, στην οποία κυριαρχούσαν η μπάλα, το ποδήλατο και τα χειρωνακτικά παιχνίδια. Τότε που το κυριακάτικο τραπέζι ήταν ιεροτελεστία. Σε αυτό συζητούσες, μοιραζόσουν και συμμετείχες”.

Η σπουδαία καριέρα του Μαμαλάκη στην τηλεόραση και την μαγειρικη΄

Το 1992 ο Ηλίας Μαμαλάκης έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη άνοιξε το δρόμο και έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Αποτέλεσμα ήταν να έχει πέντε δημοσιογραφικές συνεργασίες με τα περιοδικά Μενού και άλλα, ELLE, Τηλεθεατής, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο ραδιόφωνο με τον ΣΚΑΪ 100,3 με την εκπομπή: “Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του”. Τελικά, το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Έχει ασχοληθεί με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων (μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το περίφημο Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική McDonald’s. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες). Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων.

Ηλίας Μαμαλάκης: Τα σοβαρά προβλήματα υγείας, η τηλεοπτική εκπομπή σε μεγάλη ηλικία και οι δυο γάμοι

Εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ για πολλά χρόνια παρουσίαζε εκπομπές σχετικές με τη μαγειρική σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Ιδιαίτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό έγινε μετά την παρουσίαση των βραβευμένων εκπομπών «Στην Κουζίνα Ολοταχώς» και «Μπουκιά και Συχώριο».

Έχει γράψει μέχρι τώρα δώδεκα βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.
Επίσης, έχει γράψει ένα παιδικό θεατρικό με τίτλο «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα» που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρούφ με σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.
Παράλληλα, μέχρι σήμερα αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες στις στήλες μαγειρικής.

Ηλίας Μαμαλάκης: «Ο θάνατος της πρώτης συζύγου μου με τσάκισε»

Η απώλεια της πρώτης συζύγου του, Στέλλας από καρκίνο τον τσάκισε και ο ίδιος βασανίστηκε πολύ για να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Το 2010 λίγες μέρες μετά το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, ο Ηλίας Μαμαλάκης είχε γράψει: