ΗΠΑ: Η συγκινητική ταινία που 43 κομπάρσοι έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει ο πρωταγωνιστής να κερδίσει το όσκαρ

by Τόνια Τζαφέρη
ΗΠΑ: Η συγκινητική ταινία που 43 κομπάρσοι έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει ο πρωταγωνιστής να κερδίσει το όσκαρ

ΗΠΑ: Η ταινία αφιερωμένη στο AIDS

Η υπόθεση μιας ταινίας που άφησε την δίκη της ιστορία και συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής:

Η οσκαρική ταινία «Φιλαδέλφεια» είναι μία αληθινή ιστορία για το πώς αντιμετωπίζονταν οι ασθενείς του AIDS στα πρώτα χρόνια. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν την έχουν δει, ενώ ακόμη λιγότεροι αυτοί που την είδαν και δεν δάκρυσαν, δεν θύμωσαν, δεν βυθίστηκαν σε σκέψεις, δεν προβληματίστηκαν.

ΗΠΑ: Η συγκινητική ταινία που 43 κομπάρσοι έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει ο πρωταγωνιστής να κερδίσει το όσκαρ

Όπως κάθε ταινία που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κινηματογράφο έτσι και αυτή έχει άγνωστες πτυχές που σοκάρουν και συγκινούν όσο και όταν την πρωτοδεί κάποιος.

Ο Τομ Χάνκς ενσαρκώνει τον Τζέφρι Μπάουερς. Μπήκε τόσο πολύ στο «πετσί» του ρόλου που όπως και ο ίδιος είχε πει, υπήρχαν στιγμές που κοιταζόταν στον καθρέφτη και δεν αναγνώριζε τον εαυτό του.

Ήταν η ιστορία ενός νεαρού δικηγόρου που βρέθηκε εκτός δουλειάς επειδή νόσησε. Ήταν μια από τις πρώτες δίκες στις ΗΠΑ ενάντια στην ομοφοβία και τον κοινωνικό ρατσισμό που αντιμετώπιζαν οι φορείς του AIDS.

ΗΠΑ: Η συγκινητική ταινία που 43 κομπάρσοι έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει ο πρωταγωνιστής να κερδίσει το όσκαρ

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1953, γεννιέται στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, o Τζέφρι Μπάουερς. Σπουδάζει νομική και λαμβάνει το μπατσελόρ του στις πολιτικές επιστήμες. Πριν καταφέρει να μπει σε κάποιο νομικό γραφείο, εργάζεται σε μια βιομηχανία αλλά και ως ρεπορτερ σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τελικά, το φθινόπωρο του 1979 κάνει το όνειρό του πραγματικότητά και προσλαμβάνεται σε ένα νομικό γραφείο στη Νέα Υόρκη. Ο νεαρός δικηγόρος κάνει εκπληκτική δουλειά και δεν αργεί να μπει στο «μάτι» του νομικού γραφείου Baker & McKenzie που εκείνη την εποχή αναλάμβανε σπουδαίες υποθέσεις σχεδόν σε κάθε άκρη των ΗΠΑ. Τον Μάιο του 1986, στις ετήσιες αξιολογήσεις της εταιρείας ο Τζέφρι τα πάει περίφημα και κερδίζει τα εύσημα από τους προϊσταμένους του.

Δυο μήνες αργότερα τα πάντα αλλάζουν και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Τα αφεντικά της εταιρείας αποφασίζουν να τον απολύσουν χωρίς την προβλεπόμενη αποζημίωση, μη τηρώντας τις συνήθεις διαδικασίες και χωρίς κανείς να του εξηγήσει κάποιος τι είχε συμβεί. Οι προϊστάμενοι του αντιτίθενται στην απόφαση αυτή, καθυστερώντας έτσι την απόλυση. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου 12 από τους 15 εταίρους της φίρμας ψηφίζουν υπέρ της απόλυσης του και στις 5 Δεκεμβρίου 1986 ο Τζέφρι φεύγει οριστικά από την Baker & McKenzie. Τα αφεντικά είχαν μάθει πως ο Τζέφρι τον Απρίλιο του 1986 είχε διαγνωσθεί με AIDS και πως ήταν ομοφυλόφιλος.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Ο νεαρός δικηγόρος προσέφυγε στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης το οποίο τον Ιούλιο του 1987 διεξήγαγε τις πρώτες ακροάσεις για την υπόθεση. Η αντίπαλη πλευρά υποστήριζε ότι ο Τζέφρι δεν είχε καλή επίδοση στη δουλειά του και πως τα σημάδια στο πρόσωπό του από την ασθένεια «δημιουργούσαν προβλήματα». Η υπόθεση πήρε το δρόμο προς τις δικαστικές αίθουσες.

Αντίθετα με το τι παρουσιάζει η ταινία ο Τζέφρι δεν ζούσε όταν δικαιώθηκε. Πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 1987 στη Βοστώνη. Ένα χρόνο αργότερα πέθανε και ο σύντροφός του. Η δικαίωση ήρθε μόλις τον Δεκέμβριο του 1993, ενώ η υπόθεση έκλεισε οριστικά το 1995 όταν η Baker & McKenzie απέσυρε την έφεση που έκανε και προχώρησε σε «εμπιστευτική διευθέτηση του ζητήματος» με την οικογένεια του Τζέφρι.

ΗΠΑ: Η συγκινητική ταινία που 43 κομπάρσοι έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει ο πρωταγωνιστής να κερδίσει το όσκαρ

Και μιας και ο λόγος για την οικογένεια του νεαρού δικηγόρου, έχει σημασία να τονιστεί πως αντίθετα με το πώς εμφανίζεται στην ταινία, κράτησε μια εξαιρετικά σκληρή στάση απέναντι σε οποιονδήποτε θέλησε να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση.

Αρχικά, έκανε αγωγή στους παραγωγούς της ταινίας καθώς υποστήριζαν πως το σενάριο βασίστηκε στη ζωή του Τζέφρι και πως ο παραγωγός Σκοτ Ρουντιν τους εξαπάτησε όταν τους είπε πως θέλει να μάθει για την ιστορία του γιού τους προκειμένου να εμπνευστεί από αυτήν.

Ταινία στις ΗΠΑ: 54 σκηνές της ταινίας ήταν πιστή αντιγραφή γεγονότων από τη ζωή του Τζέφρι

Υποστήριξαν, μάλιστα, πως 54 σκηνές της ταινίας ήταν πιστή αντιγραφή γεγονότων από τη ζωή του Τζέφρι και πως κάποιος θα μπορούσε να τα ξέρει μόνο αν εκείνοι του τα είχαν πει. Και αυτή η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, το 1996, με τους δημιουργούς της ταινίας να π