Kαφενείο στη Φλώρινα δέχεται μόνο γυναίκες και οι άντρες επιτρέπονται υπό μια προϋπόθεση

by Τόνια Τζαφέρη
Kαφενείο στη Φλώρινα δέχεται μόνο γυναίκες και οι άντρες επιτρέπονται υπό μια προϋπόθεση

“Εξηγείς αυτή την ιδιαιτερότητα με ευγένεια και χωρίς να προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου”

Να και ένα ”αλλιώτικο” καφενείο από τα συνηθισμένα. Και ενώ τα έχουμε συνδέσει με άντρες μεγάλης ηλικίας που συχνάζουν στα καφενεία, παίζοντας χαρτιά είτε απολαμβάνοντας τον καφέ τους, έρχεται μια ιδιοκτήτρια στην Φλώρινα να φέρει την ανατροπή.

«Tο καφενείο απευθύνεται σε κυρίες» και οι άνδρες μπορεί να παραβρίσκονται στο χώρο μόνο υπό μια προϋπόθεση: «εάν συνοδεύονται από κάποια γυναίκα» λέει η ιδιοκτήτρια.

«Καφενείο Γυναικών η Γυνή» γράφει η πινακίδα στην είσοδο του καφενείου στη Φλώρινα και φαίνεται ότι η Φλώρα Στεργίου η ψυχή του εγχειρήματος το τηρεί κατά γράμμα.

«Δεν είναι πάντα εύκολος αυτός ο κανόνας στην διαχείρισή του, αλλά όταν εξηγείς αυτή την ιδιαιτερότητα με ευγένεια και χωρίς να προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου που βρίσκεται απεναντί σου, δηλαδή τους άνδρες που προσέρχονται μόνοι τους στο χώρο, τότε όλα κυλούν ομαλά» εξηγεί η κ. Στεργίου προσθέτοντας ότι σήμερα αυτή η ιδιαιτερότητα είναι πια γνωστή και αποδεκτή στους πελάτες του καφενείου και «όσοι άνδρες θέλουν να μας επισκεφθούν φροντίζουν να έρχονται είτε με φίλες τους είτε με την σύντροφό τους».

Kαφενείο στη Φλώρινα δέχεται μόνο γυναίκες και οι άντρες επιτρέπονται υπό μια προϋπόθεση

Η κ. Στεργίου εξηγεί πως η ιδέα του γυναικείου καφενείου προήλθε κατά την διάρκεια ενός μεγάλου διαλείματος ξεκούρασης και περισυλλογής, μετά από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς στο κομμωτήριο που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο.

Πως ”γεννήθηκε” η ιδέα για ένα καφενείο γυναικών

Η Φλώρα Στεργίου είναι μητέρα 3 αγοριών που σήμερα έχουν την δική τους ζωή. Θυμάται ότι όταν τα παιδιά της έφυγαν από το σπίτι για τις σπουδές τους και να υπηρετήσουν μετά στον στρατό «ένοιωσα ότι έπρεπε να διοχετεύσω κάπου την ενέργεια που είχα μέσα μου. Ήθελα να κάνω κάτι που να μην μοιάζει με την καθημερινή και πολλές φορές καταπιεστική εργασία αλλά να είναι κάτι που να με κάνει να περνώ όμορφα. Όπως λέει τότε γεννήθηκε στο μυαλό της η ιδέα του καφενείου και «τον Μάρτιο του 2014 άνοιξα το κατάστημα».

Πρόκειται για ένα καλόγουστο χώρο που κυριαρχεί το ξύλο και το λευκό μάρμαρο και με χρώματα που αναβλύζουν οι εσωτερικοί χώροι των νεοκλασσικών κτιρίων.

«Ότι βλέπετε στο χώρο, τα έπιπλα, οι βιτρίνες τα υφασμάτινα φωτιστικά, τα καπέλα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χώρου, έχουν περάσει από τα χέρια μου. Με βοήθησε όμως και ο σύζυγός μου για να γίνουν όλα όπως τα είχα σχεδιάσει».

Το καλοκαίρι στην Φλώρινα περνά γρήγορα κι όπως λένε οι κάτοικοι είναι η πιο σύντομη εποχή. Ο χειμώνας όμως είναι διαφορετικός. Έχει διάρκεια κι όταν πιάσει η ομίχλη που μπορεί να κρατήσει ακόμη και ένα μήνα ή τα χιόνια που σκεπάζουν κάθε σημείο της πόλης με το θερμόμετρο μονίμως κάτω του μηδενός, οι μέρες αλλά και οι νύκτες είναι «μεγάλες».

Kαφενείο στη Φλώρινα δέχεται μόνο γυναίκες και οι άντρες επιτρέπονται υπό μια προϋπόθεση

Έτσι ο καφενείο δεν είναι απλά ένας χώρος συνεύρεσης των γυναικών στο μακρύ χειμώνα της Φλώρινας αλλά λειτουργεί και ως χώρος εργαστηρίου ή ως χώρος πολιτισμού. Η κ. Στεργίου αναφέρει ότι τρείς φορές την βδομάδα έρχονται κυρίες και παραδίδουν μαθήματα σχεδίου, κατασκευής χειροποίητων αντικειμένων, και τεχνικής πλεξίματος. «Πολλές κυρίες ανεξάρτητα της επαγγελματικής τους ενασχόλησης δεν χάνουν το μάθημα γιατί όπως μου έχουν εκμυστηρευτεί λειτουργεί ακόμη και ψυχοθεραπευτικά η δραστηριότητα που συνδυάζεται με δημιουργία». Άλλες φορές γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων ενώ πιο σπάνια έχουν πραγματοποιηθεί μουσικές βραδιές.

Ο κορονοϊός δεν επηρέασε μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά έκανε και τους ανθρώπους πιο διστακτικούς πιο φοβισμένους και αυτό όπως μας εξηγεί φαίνεται στους παλιούς μας φίλους που από τότε που ανοίξαμε εκ νέου άρχισαν να έρχονται στο καφενείο.

Δράσεις από το γυναικείο καφενείο της Φλώρινας

Η εικαστική ένταση και η δυναμική που αναδύει ο χώρος του καφενείου προσέλκυσε φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργεί στην Φλώρινα. Η πιο όμορφη εικόνα για την κα Στεργίου είναι όταν ο χώρος του καφενείου γεμίζει από φοιτητές, άλλοι στα τραπεζάκια, άλλοι οκλαδόν στο πάτωμα με τους υπολογιστές τους «να κάνουν εδώ μέρος του εργαστηριακού τους μαθήματος ενώ κάποιοι από αυτούς ενθουσιασμένοι από τον χώρο εκθέτουν και τα έργα τους που αποτελούν μέρος της πτυχιακής τους εργασίας».