Καναδός καθηγητής: «Τα ελληνικά αξίζουν χίλιες φορές παραπάνω από τα αγγλικά και τα γαλλικά»

by Τόνια Τζαφέρη

Καναδός καθηγητής: «Τα ελληνικά αξίζουν παραπάνω από τα αγγλικά και τα γαλλικά»

Καναδός καθηγητής: Είναι παγκοσμίου φήμης φιλέλληνας καθηγητής. Ονομάζεται Ζακ Μπουσάρ και θαυμάζεται από εκατοντάδες ανά τον κόσμο. Φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο Παρέα». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό στην Ελληνική γλώσσα.

Γνήσιος φιλέλληνας, διακεκριμένος διδάκτωρ της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας εδώ και 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο Καναδός Ζακ Μπουσάρ γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1940.

Καναδός καθηγητής: «Τα ελληνικά αξίζουν παραπάνω από τα αγγλικά και τα γαλλικά»

Έχοντας τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987. Αλλά και με το Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2005, μιλά άπταιστα ελληνικά και αποτελεί έναν εξέχοντα πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής, Ζακ Μπουσάρ, μίλησε αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο Παρέα” για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και “μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού”. Καθώς επίσης και για τη διδασκαλία της στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Ακόμη, περιέγραψε την πεντέμισι μηνών μάχη του με τον κορωνοϊό, τον οποίο με ισχυρή θέληση κατάφερε να νικήσει.

Ο Ζακ Μπουσάρ, είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Καναδά. Γεννήθηκε και ζει στο Μόντρεαλ. Από το 1973, είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της καναδέζικης μεγαλούπολης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον σπουδαίο Καναδό  καθηγητή

Ο Ζακ Μπουσάρ είναι μεταφραστής κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας στα γαλλικά. Είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ. Αλλά και ένας πραγματικά ένθερμος και φανατικός οπαδός της ελληνικής γλώσσας. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987 καθώς και με τον Τίτλο του Φιλέλληνα από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ στις 24 Μαΐου 2000.

Καναδός καθηγητής: «Τα ελληνικά αξίζουν παραπάνω από τα αγγλικά και τα γαλλικά»

Ακολουθούν αποσπασματικά, οι δηλώσεις του:

«Ανήκω σε μια γενιά που μαθαίναμε αρχαία Ελληνικά από μικρά παιδιά στο σχολείο. Μου ήρθε μια έμπνευση. Είπα, αφού μαθαίνουμε αρχαία Ελληνικά, γιατί δεν μαθαίνουμε και νέα Ελληνικά;».

 Έπειτα, ανέφερε: «Η Ελληνική είναι η μητρική γλώσσα του Δυτικού πολιτισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι στην πυραμίδα των πολιτισμών. Οι νέοι Έλληνες είναι απόγονοί τους και κουβαλούν μέσα τους τον πολιτισμό. Καμιά φορά λέω στα παιδιά μου να μάθουν τουλάχιστον στοιχειώδη αρχαία Ελληνικά».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν